Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Σατανικά καθεστώτα

 

Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 21.1.23


Οι «Σατανικοί στίχοι»  στοίχισαν  ακριβά στον συγγραφέα τους, Σαλμάν Ρουσντί, ο οποίος ήθελε μεταξύ άλλων να δώσει μια  μυθιστορηματική αφήγηση της ζωής του   Μωάμεθ: Το 1989 καταδικάστηκε  σε θάνατο από τον  Αγιατολάχ Χομεϊνί,  οι δε «στίχοι» του προκάλεσαν  τη δολοφονία του μεταφραστή Χιτόσι Ιγκαράσι, το μαχαίρωμα του Ιταλού μεταφραστή, τους πυροβολισμούς εναντίον του Νορβηγού εκδότη, την απαγόρευση του έργου του στην Ινδία.
Τον Ιούνιο του 1993 στη Σεβάστεια της Τουρκίας 37 άτομα δολοφονήθηκαν και περισσότερα από 50 τραυματίστηκαν, όταν  σουνίτες ισλαμιστές έβαλαν φωτιά σε ξενοδοχείο στο οποίο βρισκόταν ο  γνωστός Τούρκος  συγγραφέας και μεταφραστής των «Σατανικών Στίχων» Αζίζ Νεσίν .Επί πλέον έγινε  επίθεση με μαχαίρι εναντίον του  ίδιου του Ρούσντι, τον Αύγουστο του 2022..

Υπάρχουν καθεστώτα που  η αυταρχική και φασίζουσα  υφή τους τα κάνει επιρρεπή στην εκ του μακρόθεν δολοφονία. Από αυτά δεν πρέπει να αποκλείσουμε  και το Τουρκικό καθεστώς του Ερντογκάν :

 Το καθεστώς αυτό έχει κληρονομήσει  τη συμπεριφορά  του από τους πάλαι ποτέ Τούρκους υπηκόους , δηλαδή τους  Έλληνες , το 1955, το 1963,  το 1964 κλπ., όμως έχει και νεώτερες επιδόσεις, συμπεριλαμβάνοντας  τον παλιό αστέρα του ΝΒΑ Ενές Καντέρ Freedom. Αυτός  έχει διακριθεί για κινήσεις κατά του Ερντογκάν τον οποίο παρομοιάζει με τον Χίτλερ, με αποτέλεσμα η τουρκική κυβέρνηση να  προσφέρει   530.000 δολάρια  για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του .

Σε δηλώσεις του ο Freedom αποκάλυψε  ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μηνύσει το ΝΒΑ – για το οποίο  ισχυρίζεται ότι τον έχει αποστρατεύσει  λόγω των δημόσιων  διαμαρτυριών  του κατά  του καθεστώτος της Τουρκίας. Αναρωτιέται  επίσης    «γιατί η κυβέρνηση  Μπάιντεν, το ΝΑΤΟ και οι Δυτικοί  σιωπούν και εξακολουθούν να προσπαθούν να έχουν διπλωματία με αυτές τις δικτατορίες».

Ο Freedom δηλώνει  ότι ανησυχεί περισσότερο για την ασφάλεια των λιγότερο γνωστών στις κυβερνητικές λίστες Τούρκων αντιφρονούντων. Ας σημειωθεί ότι  στην Τουρκία ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων έχει διπλασιαστεί τον  τελευταίο χρόνο !

Ακόμη και χωρίς τον Ερντογκάν,  ένας ελληνοτουρκικός «προ των  εκλογών»  πόλεμος  μπορεί να γίνει – κι αυτό προκύπτει από μια αγριεμένη  τουρκική κοινή γνώμη , που είναι αδύνατο να προσδιορίσει κανείς την κατάληξή της . Τουλάχιστον  κάποιοι  μπορούμε να  διατηρήσουμε   φιλικές σχέσεις  με τους ανθρώπους κοινής νοημοσύνης από την γείτονα χώρα.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου