Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Έκθεση κολάζ του Ντίνου Σιώτη- από τον Κωστή Τριανταφύλλου


 

Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, στον Ταύρο, εγκαινιάστηκε η νέα ατομική έκθεση κολάζ του ποιητή Ντίνου Σιώτη με τίτλο «Πλανητική ταραχή». Με βάση την αρχή «Βλέποντας, κόβοντας και κάνοντας» ο Ντίνος Σιώτης, βλέπει τι εικόνες έχει διαθέσιμες, τις κομματιάζει και κατασκευάζει μια νέα έρημο, ξαναφτιάχνοντας έναν κόσμο ταραγμένο που επιμένει στην αναζήτηση της λύτρωσης. Τα κολάζ του Σιώτη είναι όπως τα ποιήματά του: αιμορραγούν το καθημερινό, το τυχαίο, το παράδοξο, το ανθρώπινο. Στα έργα του «συγκατοικούν μορφές αταίριαστες και στοιχεία ετερόκλητα με την επαναστατική, προκλητική, απελευθερωτική τεχνική του κολάζ που εισήγαγε στην τέχνη το κίνημα του νταντά και καθιέρωσε ο υπερρεαλισμός», όπως παρατηρεί η Λήδα Καζαντζάκη,

ενώ ο Κωνσταντίνος Μπούρας υπογραμμίζει πως «Χρησιμοποιώντας την τεχνοτροπία του κολάζ, ο ποιητής φτιάχνει αλλόκοτες εικόνες μιας άγνωστης θρησκείας χωρίς ίχνος θρησκευτικότητας. Ακονίζει το ψαλίδι του με εμπνεύσεις από την πολιτική, τη διαφήμιση, την ειδησεογραφία, τον πόλεμο, το περιβάλλον. Εμπνεύσεις πλανητικής ταραχής». Ο Σιώτης συμπονά τον κατατρεγμένο, κοιτάζει την ασχήμια του πολέμου, διακρίνει την ομορφιά της ζωής. Τα κείμενα του καταλόγου της έκθεσης υπογράφουν η Λήδα Καζαντζάκη, η Αγγελική Κορρέ και ο Κωνσταντίνος Μπούρας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του εκδοτικού οίκου Κοινωνία των (δε)κάτων.

Ο Ντίνος Σιώτης γεννήθηκε στην Τήνο το 1944. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγκριτική Λογοτεχνία στο San Francisco State University. Εργάστηκε ως τυπογράφος, δημοσιογράφος και Σύμβουλος Τύπου (Οτάβα, Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Αθήνα). Συμμετείχε και έχει οργανώσει ημερίδες, συνέδρια και συμπόσια για τον ελληνικό πολιτισμό σε τρεις ηπείρους. Από το 1979 έως το 2009 συνεργάτης του Βήματος με κριτικές και άρθρα για το βιβλίο και την επικοινωνία και αργότερα της Ελευθεροτυπίας, της Καθημερινής και της Εφημερίδας των Συντακτών. Έχει εκδώσει στα ελληνικά και στα αγγλικά 15 πολιτικά και λογοτεχνικά περιοδικά, 30 συλλογές ποίησης (τρεις στα αγγλικά, μία στα γαλλικά και μία στα ισπανικά), ένα μυθιστόρημα, μία νουβέλα και μία συλλογή με αφηγήματα. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες. Εκδίδει τα περιοδικά (δε)κατα και Poetix. Η συλλογή του Αυτοβιογραφία ενός στόχου (Κέδρος, 2006) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Διευθύνει το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου. Κολάζ φτιάχνει από το 1971 και έχουν δημοσιευτεί στις ποιητικές του συλλογές So What (Panjandrum Press, 1972), Εμείς και ο βροχοποιός, (Τραμ, 1973) και Δεκατρία ηλεκτρικά ποιήματα (Το Καλώδιο, 1978).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου