Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Η αποκατάσταση αρχαιολογικών χώρων Κω στην δίνη πολιτικών σκοπιμοτήτων. Μπαλώματα θα κάνετε και στην Κω κ. Μενδώνη

 


Α.Οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού μας δεν είναι σε καλή κατάσταση. ‘’Από πού να πιάσεις και που να τελειώσεις’’. Το ‘’κραταιό’’ γραφείο της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Κω της 10-ετίας ’90 σταδιακά τραγικά υποστελεχομένη περιορίζεται στην διεκπεραίωσητιμώντρεχουσών αναγκών ελέγχου δανειοδοτήσεων νέων κατασκευών, Δεν υπαρχει πρόγραμμα συντηρήσεων, αποκαταστάσεων, ανάδειξης, και αξιοποίησης των αρχαιολογικών μας θησαυρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μερική ανάδειξη του κάστρου Αντιμάχειας1990που έχει πλήρως καταστραφεί χωρίς να …χρησιμοποιηθεί!

Έχοντας αυτή την εμπειρία είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στις εξαγγελίες των εκάστοτε υπουργών πολιτισμού που επισκέπτονται το νησί μας εξαγγέλλοντας ’’ωραίες ιδέες’’πάνω στιςεγκαταλειμμένες αρχαιότητες και στα ταλαιπωρημένα εθνικά αισθήματα μας. Οι εξαγγελίες περιορίζονται στην αποκατάσταση των πληγέντων από τον σεισμό του 2017 μνημείων μας! Και μείς λέμε: ΄΄έστω και αυτό’’!

Β. Στις 5 Οκτωβρίου 2020 η νυν υπουργός. επισκέπτεται την Κω και δηλώνει: ‘’Θα αποκατασταθούν 7 μνημεία που επλήγησαν: 1. Πύλη του Φόρου 2. Μεσαιωνικές οχυρώσεις 3. Κάστρο Νερατζιάς, 4. Νότιο τμήμα της Αρχαίας Αγοράς, 5. Δυτικός Αρχαιολογικός Χώρος,6. Τα «Επτά Βήματα»και τα τζαμιά7. πλ. Ελευθερίας, 8.Λότζιας,9.στο Πλατάνι.‘’Είμαστε εδώ για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, να βάλουμε χρονοδιαγράμματα, προκειμένου το καλοκαίρι 2021 να αρχίσει η αποκατάσταση των πληγέντων μνημείων. Στόχος είναι το καλοκαίρι να έχουμε εργοτάξια στα περισσότερα από τα πληγέντα μνημεία».Μέχρι τον Ιούνιο του 2021 να έχουμε ανάδοχο για την Πύλη του Φόρου». Για το Κάστρο της Κω που μένει κλειστό από το 2017, η κ. Μενδώνη ζήτησετην 1η Απριλίου 2021 να ανοίξει στο κοινό.

(https://aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/356517/mendoni-apo-ko-apokatastathoun-mnimeia-pou-epligisan-apo-ton-seismo-tou-2017-ta-chronodiagrammata-syriza-kyria-mendoni-kairos-analavete-tis-efthynes-sas/

-

--ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: οι εξαγγελίες του υπουργείουαποδεικνύονται χρονικά ανεδαφικές.

Γ. 30 Αυγούστου 2022ανακοίνωσηΥΠΠΟ. Το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων, συνολικού προϋπολογισμού 8.700.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.Υλοποιούνται τα έργα:(1)«Αποκατάσταση Πύλης του Φόρου», 300.000 ευρώ, (2,4,5) «Αποκατάσταση Σεισμόπληκτων Μεσαιωνικών Οχυρώσεων Κω: ΝΑ Προμαχώνας και Τμήματα επί της οδού Ιπποκράτους», (3)«Αποκατάσταση Κάστρου Νεραντζιάς» και «Ανακατασκευή Ιταλικής Στοάς- Υπαίθρια Γλυπτοθήκη στο Κάστρο Νεραντζιάς Κω»,(6)«Αποκατάσταση παλαιοχριστιανικούβαφτιστηρίου» 1.500.000 ευρώ, «Αποκατάσταση τεμένους Defterdar και της Κρήνης (7)»  1.000.000 ευρώ. (http://aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/450152/yppo-prochorei-tis-diadikasies-gia-tin-apokatastasi-ton-seismoplikton-mnimeion-stin-eikones/)

--ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: οι χρονικές εξαγγελίες αποδείχθηκαν ΨΕΥΔΕΙΣ, τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει.

Δ. 8Ιανουαρίου2023ανακοίνωση ΥΠΠΟ: όλα τα έργα έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 7.608.600 ευρώ. Οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025».

(1)Αποκατάσταση της Πύλης του Φόρου με 302.000 ευρώ, (2,4,5)Αποκατάσταση Μεσαιωνικών Οχυρώσεων (NΑ Προμαχώνας και Τμήματα επί της Οδού́ Ιπποκράτους) με 1.335.600 ευρώ,  (3) Αποκατάσταση του Κάστρου Νεραντζιάςμε2.437.000 ευρώ,(6)Αποκατάσταση του Παλαιοχριστιανικού́ Βαπτιστηρίου(6), με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ, (7)Αποκατάσταση Τεμένους Defterdar και Κρήνης της Κάθαρσηςμε 1.000.000 ευρώ και Ανακατασκευή Ιταλικής Στοάς-Υπαίθρια Γλυπτοθήκη στο Κάστρο Νεραντζιάς με. 534.000 ευρώ.

https://www.archaiologia.gr/blog/2023/01/09/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%80%

CE%BB%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC/

---ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:τα έργα δυστυχώς δεν εχουν ξεκινήσει ακόμη χωρίς να δίνεται μια ερμηνεία. Η εξαγγελθείσα χρηματοδοτηση αποκαταστασης των αρχαιοτηήτων μας περιοριζεται από 8,7 εκ. στα 7,6 εκ σιωπηλώς.Δεν υπάρχει αναφορά στο τζαμί Γαζή Χασάν στη Λότζια.Η αποκατάσταση του Κάστρου Νεραντζιάς, θα γίνει με προϋπολογισμό 2.437.000 ευρώ και συγκρίνοντας το ποσό αυτό με τα 2,0 εκ του Παλαιοχριστιανικού Βαπτιστηρίου καταλαβαίνουμε ότι στο κάστρο της Νερατζιάς θα γίνουν ελάχιστα πράγματα. Το θέμα είναι η ανεπάρκεια των εξαγγελιών της κυβέρνησης. Η απουσία οραμάτων και στόχων! Αυτό οδηγεί στον εσωτερικό καυγά:  ‘’εσύ δεν έκανες τίποτα’’ ‘’όχι, εσύ δεν έκανες’’! Ζούμε στην μιζέρια του ευχάριστα ελάχιστου της κ. Υπουργού πολιτισμού και των κυβερνώντων μας!

--Το μυαλό μας πάει στο έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του απέναντιμεσαιωνικούκάστρου του Αγίου Πέτρου, στο Πετρούμι. Εκεί μέσα σε 3 χρόνια έγινε μια συνολική αναδόμηση και ανασχεδιασμός των εσωτερικών χώρων του, με δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεωνπολιτιστικών και μορφωτικών δράσεων που το κατατάσσουν ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου. Γιατί εδώ αποδεχόμαστε των φτώχεια και τηνμιζέρια; Γιατί η κ. Υπουργός μας αντί να τα βάζει με τους προηγούμενους στην καρέκλα της δεν τα βάζει με τα πραγματικά προβλήματα συγκρινόμενη με τους συν- ή ανταγωνιστές μας; Απέναντιστην γειτονική μας χώρα γίνεται μια κοσμογονία ανάδειξης των αρχαιολογικών θησαυρών της Μ. Ασίας. Προγράμματα ανασκαφών, ανάδειξης χώρων, δημιουργίας Μουσείων και αξιοποίησης των αρχαιοτήτων τους. Εδώ η φτώχια των έργων και των λόγων. Η κυριαρχία της πολιτικής σκοπιμότητας.  Της φθηνής πώλησης εντυπώσεων!Μπαλώματα θα κάνετε και στην Κω κ. Μενδώνη!

Έτσι είναι τα πράγματα. Και γι αυτό πρέπει να αλλάξουν.

Ν. Μυλωνάς

 

 

Δευτέρα 13 Ιούλη 2015:   1. «Η Κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στους σχετικούς τομείς, με επαρκές χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το Κοινοβούλιο»   2. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.   3. «Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό την τροποποίηση, τη νομοθεσία που εισήχθη σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, υπαναχωρώντας σε δεσμεύσεις προηγούμενων προγραμμάτων, ή θα προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα για τα κεκτημένα δικαιώματα που  δημιουργήθηκαν στο μεσοδιάστημα»

Στα 114 δις ευρώ ανέρχεται το κέρδος της Γερμανίας από την ευρωκρίση σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής Γερμανό ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη  Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των «Φιλελευθέρων», κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της ΆγκελαΜέρκελ, ανέφερε πως «πρέπει μετά τις γερμανικές εκλογές να ζητηθεί μια αναδιανομή του κέρδους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες του Νότου που πλήγωσαν από την κρίση, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος». «η Γερμανική Κυβέρνηση ομολογεί, ότι όχι μόνο τα κέρδη είναι στα 41 δισ. ευρώ αλλά επίσης έκανε εξοικονόμηση σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες) άλλα 73 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά 114 δισ. ευρώ κέρδος της Γερμανικής Πολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου