Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

ΕΚΔΗΛΩΣΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 : Αρχείο Πολέμου

 



 

                        Το Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης-Αρχείο Πολέμου
                        σας προσκαλεί σε μια παρουσίαση με θέμα 
Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας: πριν και μετά το άνοιγμα των συνόρων
                                   Εισηγητής: Τηλέμαχος Κώτσιας
                          
 Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023, ώρα 19:30
                                                       
ZOOM   
Andrew Freris is inviting you to a scheduled Zoom meeting.
 
Topic: Arheion Istorias kai Tehnis-Arheion Polemou
Time: Jan 28, 2023 07:30 PM Athens
 
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/82379073939?pwd=MnhCT1hqYVB0dGdwMlFXb0pkZkhvZz09

Meeting ID: 823 7907 3939
Passcode: 861797

                              Το θέμα-μια σύντομη σύνοψη
Μετά την οριοθέτηση των ελληνοαλβανικών συνόρων από τις Μεγάλες Δυνάμεις το 1913, ο ελληνισμός έμεινε στην Αλβανία  ως μειονότητα. Σε όλη εκείνη την περιοχή που έμελλε να λέγεται πλέον Βόρειος Ήπειρος, το αλβανικό κράτος υπολόγιζε ως Έλληνες μόνο τους ελληνόφωνες, σε αντίθεση με τη βυζαντινή αντίληψη της Ελλάδος που θεωρούσε Έλληνες όλους  του Χριστιανούς Ορθόδοξους. Ωστόσο εκεί εξακολουθούσαν να λειτουργούν τα ελληνικά σχολεία ως δημοτικά, με έξοδα που τα κάλυπτε η Ελλάδα.

Το 1930 ο τότε Αλβανός Βασιλιάς Αχμέτ Ζώγκου, αποφάσισε να κλείσει όλα τα ιδιωτικά σχολεία, οι Έλληνες της Αλβανίας προσέφυγαν στο δικαστήριο της Κοινωνίας των Εθνών και τα σχολειά ξανάνοιξαν. 
Στον αντιφασιστικό αγώνα κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μεγάλη πλειοψηφία των Βορειοηπειρωτών  τάχτηκε με το ΕΑΜ Αλβανίας σε συνεργασία με το ΕΑΜ Ελλάδας, κι έτσι η Ελληνική Μειονότητα βρέθηκε στο πλευρό των νικητών και διατήρησε τα δικαιώματά της, τα οποία όμως, με το πέρασμα του καιρού, το δικτατορικό καθεστώς του Ενβέρ Χοτζα, άρχισε να τα πριονίζει μεθοδικά, καταπολεμώντας κυρίως τα ελληνικά αισθήματα των κατοίκων.
Το 1991, με την πτώση της δικτατορίας και το άνοιγμα των συνόρων, στα πλαίσια του πολυκομματισμού, οι Έλληνες της Αλβανίας δημιούργησαν τη δική τους οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ με την οποία εκπροσωπούνταν στο αλβανικό Κοινοβούλιο. Ο τότε πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα καταπολέμησε την ΟΜΟΝΟΙΑ με σκοπό να την εξοντώσει, όμως εκείνη άντεξε, αν και βγήκε αρκετά πληγωμένη από όλη τη δικαστική διαμάχη.
Σήμερα στα πατρώα εδάφη έχουν απομείνει πολύ λίγοι μόνιμοι κάτοικοι, κυρίως η τρίτη ηλικία. Ο ελληνισμός εκπροσωπείται μόνο στην τοπική διοίκηση.
                                                   
                                         Για τον εισηγητή
Ο Τηλέμαχος Κώτσιας γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1951 στο χωριό Βρυσερά της περιοχής Άνω Δρόπολης στην Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας, πάνω στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο Αργυροκάστρου δεν του επετράπη, λόγω πολιτικών φρονημάτων της οικογένειας, η συνέχιση της εκπαίδευσης και διεγράφη από το πανεπιστήμιο όπου είχε εγγραφεί ως φοιτητής δια αλληλογραφίας και για είκοσι χρόνια εργάστηκε ως απλός αγρότης στον καλούμενο γεωργικό συνεταιρισμό του ολοκληρωτικού καθεστώτος. 
Με το άνοιγμα των συνόρων το 1991 μετανάστευσε στην Ελλάδα, μαζί με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά, όπου εξέδωσε την πρώτη συλλογή με διηγήματα από τις εκδόσεις Κέδρος. Συνέχισε να εκδίδει νουβέλες και μυθιστορήματα με θεματολογία κυρίως από το χώρο της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και από τη ζωή στην Ελλάδα μετά το άνοιγμα των συνόρων. 
Ζει στην Αθήνα, είναι μέλος της «Εταιρείας Συγγραφέων» και εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότηση ως εξωτερικός μεταφραστής στη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδος. 
Εργογραφία:
1991 - Περιστατικό τα μεσάνυχτα - διηγήματα - Κεδρος
1995 - Το τελευταίο καναρίνι - νουβέλα - Κέδρος
1998 - Το τραγούδι εκείνης της νύχτας - νουβέλα - Κέδρος 
2000 - Βροχή στο μνήμα - μυθιστόρημα - Κέδρος
2003 - Τα εφτά παράθυρα - μυθιστόρημα  - Κέδρος 
2005 - Τρεις γενιές Αμερικάνοι - διηγήματα - Κέδρος 
2007 - Τεκμήριο αθωότητας - μυθιστόρημα - Κέδρος 
2009 - Στην απέναντι όχθη - μυθιστόρημα - Ψυχογιός (υποψήφιο για το Κρατικό βραβείο, για το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω και για το βραβείο του περιοδικού (δε)κατα [Athens prize for literature].
2011 - Ο χορός της νύφης - μυθιστόρημα - Ψυχογιός [υποψήφιο για το Athens prize for literature]
2013 - Κώδικα τιμής - μυθιστόρημα - Ψυχογιός. Κέρδισε το Athens prize for literature. Το 2021 κυκλοφόρησε στα γαλλικά από τον εκδοτικό οίκο "le lys bleu".
2015 - Οι δεινόσαυροι των Αθηνών, Ταξίδι σε λάθος χώρα - Δυο νουβέλες - Πατάκης [υποψήφιο για το βραβείο Αναγνώστης (πρώην Διαβάζω)]
2018 - Σινική μελάνη - μυθιστόρημα - Πατάκης [Βραβείο "Νίκου Θέμελη"]
Επίσης έχει μεταφράσει μυθιστορήματα από τα αλβανικά στα ελληνικά,  του Ισμαήλ Κανταρέ, Μπεσνίκ Μουσταφάι, Μιμόζα Αχμέτι, καθώς και αντίστροφα της Ζυράννας Ζατέλη.  
 --------------------------------------------------------------------------------------------------
The Archive of History and Art-The War Archive invites you to a presentation 
The Greek minority in Albania: Before and after the opening of the frontiers
On Saturday 28 January 2023 at 19.30 via Zoom ( see details in red above )
The minority of the Greek population in Albania had always been an important political and cultural issue, given a brief breath of hope during the WWII when Greek forces during the Italian invasion of Greece entered and occupied parts of southern Albania. However the establishment
of the communist regime after the war, until its fall in 1991 ,was a grim period of oppression. When the frontiers with Greece opened in 1991 the minority found, to a limited extent, its voice again. 
The presentation spans the pre and post  WWII period through the experience of the presenter who was born and spent a considerable part of his adult life in Albania until his immigration to Greece in 1991.
Tilemachos Kotsias was born 1951, his university studies in Albania interrupted because of his ethnicity, but this did not stop a flourishing career as author of numerous books on fiction as well as his work as translator in the Ministry of Foreign Affairs in Athens
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου