Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

To σημερινό ΟΧΙ

 


Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 28.10.22

Στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, το 1999, ζήσαμε ένα μοναδικό αίσθημα μέθεξης και ανάτασης, όταν μόνοι εμείς από όλη την Ευρώπη βρεθήκαμε να αποτελούμε το  97%  που τασσόταν  εναντίον των βομβαρδισμών, όταν δεν υπήρξε ένας άνθρωπος των γραμμάτων  ο οποίος – έστω από σνομπισμό!  -  να εκφέρει άποψη  φιλική με τη συγκεκριμένη πολιτική του  ΝΑΤΟ. Έτσι και το ΟΧΙ της 28ης  Οκτωβρίου 1940  είχε παλλαϊκή συναίνεση και μάλιστα συναίνεση  που συμπεριλάμβανε το ΚΚΕ των φυλακών  της Μεταξικής δικτατορίας : Ο αρχηγός  του   Νίκος Ζαχαριάδης  σε μια    έξαρση του αντιφασιστικού   πνεύματος, με την γνωστή επιστολή του   έκφραζε την εθνική ομοψυχία έναντι των υποψήφιων κατακτητών.

«Ο φασισμός του Μουσολίνι  χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα, με σκοπό να την υποδουλώσει και να την εξανδραποδίσει. Σήμερα, όλοι οι Έλληνες παλεύουμε για τη λευτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή….Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. …..Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη»…

 

Με δεδομένο ότι ιστορία δεν κάνουμε για να περνάμε την ώρα μας αλλά για να βγάζουμε συμπεράσματα χρήσιμα στο  παρόν, το σημερινό ΟΧΙ - αντί να στρέφεται σε μια προκάτ εικόνα -  έχει σαν κύριο αποδέκτη την Τουρκία. Απευθύνεται στην κυβέρνηση Ερντογκάν αλλά και  σε όποια  κυβέρνηση τον διαδεχθεί.  Αυτό το ΟΧΙ το συμμερίζεται ο ελληνικός λαός και όλοι οι άνθρωποι της ειρήνης, μέσα σε μια δύσκολη κατάσταση, στην οποία ενεδρεύουν πολλά λοξοδρομίσματα .

Η πολιτική της ζεϊμπεκιάς και του κατευνασμού του θηρίου με το άνοιγμα των πυλών της ΕΕ απέτυχε, μια άλλη πολιτική δεν είναι απλώς εφικτή αλλά επιβεβλημένη.«Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται σε επίπεδα που δεν τα είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα και αυτό απαιτεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλος ο ελληνικός λαός ,να είναι στρατευμένος σε ένα κοινό εθνικό μέτωπο», είπε ο πρώην υπουργός  Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ξαναγυρίζουμε λοιπόν  στα λόγια ενός άρθρου  δημοσιευμένου στην  Αυγή τις 24.10.20 : «Το τουρκικό αυτοκρατορικό όνειρο θεραπεύεται μόνο με την ήττα». Και εμείς ας  είμαστε αποφασισμένοι  να κάνουμε  τους   γείτονες να σκεφθούν πριν από την ήττα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου