Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

May be an image of text that says 'ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ Τετάρτη 5 οκτωβρίου, 8.30μμ Ομμ Lux Athens, Ψαρών 26, Μεταξουργείο' 

Σας καλούμε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 8.30μμ στην οπτικοακουστική παράσταση Ένα Ρεμπέτικο Ταξίδι στη σκηνή του LUX Athens (Ψαρών 26) στο Μεταξουργείο, που θα μεταμορφωθεί σε Καφέ Αμάν. Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Petit Paris d' Athènes - το μικρό Παρίσι των Αθηνών που φέτος είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

 

Με όχημα τους ήχους της κιθάρας και videos με αφηγήσεις των μεγάλων ιστοριών αλλά και των κεντρικών μουσικών φυσιογνωμιών του Ρεμπέτικου θα σας χαρίσουμε ένα ενδιαφέρον κι απολαυστικό ταξίδι στην γενεαλογία του μουσικού πολιτισμού του Ρεμπέτικου, που ξεκίνησε απ΄ την Μικρά Ασία για να κυριεύσει την μουσική σκηνή της Ελλάδας.

Στο μουσικό μέρος το Guitarte ensemble που έχει ιδρύσει ο συνθέτης και καθηγητής μουσικής Nikos Chatzieleftheriou θα δώσει επί σκηνής τον διττό χαρακτήρα Ανατολικό και Δυτικό, της μουσικής κληρονομιάς της Σμύρνης. Με προσαρμογές στην κιθάρα μικρασιάτικων και ρεμπέτικων τραγουδιών, που ανιχνεύουν τόσο την αρχετυπική εκτέλεση με κιθάρα, όσο και την ενορχηστρωτική λογική της λαϊκής κομπανίας.

Τα 9 videos που έχει επιμεληθεί μετά από ιστορική και λαογραφική έρευνα η ιστορικός τέχνης και δημοσιογράφος Vassilika Sarilaki διαγράφουν την βαθιά πολιτισμική προέλευση της Ανατολίας, την μουσική ιδιοφυία των καλλιτεχνών του Ρεμπέτικου και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της εποχής που το διαμόρφωσε, την αναβίωσή του καθώς και τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του.

Στα videos έχουν αξιοποιηθεί εικόνες, πληροφορίες και υλικό καταγεγραμμένο σε ιστορικά αρχεία καθώς και κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές παραγωγές και παρουσιάζουν αυθεντικό υλικό εποχής καθώς και σπάνιες, αυθεντικές ηχογραφήσεις εποχής.

Η παράστασή μας βλέπει την 100η επέτειο, όχι ως αφορμή θρήνου, αλλά ως μια γιορτή για την 100χρονη πορεία της γόνιμης πολιτιστικής παράδοσης που μετέφεραν οι πρόσφυγες.

 

Στοιχεία εκδήλωσης:

Ημερομηνία: Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, χώρος: Lux Athens Διεύθυνση: Ψαρών 26, Μεταξουργείο Τηλ 2105240888 Ώρα προσέλευσης 8.30μμ Ώρα έναρξης 9.00 μ.μ. Διάρκεια 80' Γενική είσοδος 9 ευρω

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ: Petit Paris d' Athènes - Το μικρό Παρίσι των Αθηνών

Συντελεστές:

Guitarte Ensemble: Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Μαρία Παπαμιχαήλ, Αλέξανδρος Καζάζης

Έρευνα, videos: Βασιλίκα Σαριλάκη (ιστορικός τέχνης, δημοσιογράφος) Σχεδιασμός: Νίκος Χατζηελευθερίου, Βασιλίκα Σαριλάκη

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου