Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Brigitte Hofher, απειλούμενα πορτραίτα

 

 

 

FOUGARO

08.06.2022

Brigitte Hofherr

Endangered Portraits

FOUGARO BLUE2
ΕΓΚΑΙΝΙΑ Σάββατο 11 Ιουνίου | 8-11μμ


Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στο BLUE2 ένα πολύ ενδιαφέρον εικαστικό project της Γερμανίδας ζωγράφου, Brigitte Hofherr, με τίτλο “Endangered Portraits”.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του Φουγάρου, που στεγάζεται σε ένα πρώην εργοστάσιο κονσερβοποιίας ντομάτας, καλέσαμε τη Brigitte Hofherr, που ασχολείται με την βοτανική εικονογράφηση, να δημιουργήσει μία σειρά έργων αφιερωμένη στη ντομάτα, που παλιότερα αφθονούσε στον αργολικό κάμπο. Η καλλιτέχνης, που επισκέπτεται χρόνια την Πελοπόννησο, έχει συλλέξει εικόνες και πληροφορίες για ποικιλίες ντομάτας από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, που, καθώς δεν καλλιεργούνται σε ευρεία κλίμακα, απειλούνται με

εξαφάνιση.

Με βάση αυτό το υλικό, έχει δημιουργήσει μία ζωγραφική ενότητα που απεικονίζει καρπούς από ποικιλίες που κινδυνεύουν. Τα έργα είναι προσαρμοσμένα σε διαστάσεις που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας, με την πεποίθηση ότι ο πλούτος κάθε περιοχής είναι η βιοποικιλότητά της. Δίνοντας στα φυτά το δικό τους βήμα, ευελπιστούμε να υπάρξει ευαισθητοποίηση ενάντια στην δυσάρεστη εξέλιξη της εξαφάνισης ιστορικών και αρχέγονων φυτικών ποικιλιών. Όπως λέει η Brigitte Hofherr, «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως ο μόνος τρόπος για να προστατέψεις κάτι, είναι να το γνωρίσεις και να το αγαπήσεις».

Brigitte Hofherr

Γεννήθηκε στο Mannheim της Γερμανίας και μεγάλωσε στο Ladenburg, ένα μικρό χωριό, περιτριγυρισμένο από χωράφια και μικρούς κήπους. Από νωρίς την τράβηξε η φύση και η τέχνη και ζωγραφίζει από την παιδική της ηλικία. Είναι αυτοδίδακτη και έκανε την πρώτη της έκθεση το 1996 στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη.

Το έργο της έγινε γνωστό και προσκλήθηκε σε έναν αμπελώνα στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής, όπου της ανέθεσαν να κάνει τέσσερις βοτανικούς πίνακες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί, επισκέφτηκε τον Βοτανικό Κήπο Kirstenbosch στο Κέιπ Τάουν. Αργότερα, άρχισε να ταξιδεύει κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες, π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Ελβετία και Γαλλία, αναζητώντας νέα φυτά και θέματα για τους πίνακές της.

Είναι πολύ σημαντικό για εκείνη να έλκεται από το αντικείμενο που θέλει να ζωγραφίσει. Δουλεύει με λάδι σε καμβά και τα έργα της είναι συνήθως μεγάλων διαστάσεων. Εστιάζοντας στη μορφολογία των φυτών, με βάση φωτογραφίες που έχει τραβήξει, προσπαθεί να δημιουργήσει μια σύνθεση που αφήνει στον θεατή ένα αισθητικό αποτύπωμα με διάρκεια. Την ενδιαφέρει επίσης να κατευθύνει την προσοχή του θεατή στα ίδια τα φυτά, το περιβάλλον και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Για πάνω από 4 χρόνια δουλεύει για το project ”historical apple varieties“. Η έρευνα την έφερε σε επαφή με διάφορους καλλιεργητές μήλων, ιδιοκτήτες οπωρώνων και επιστήμονες ανά την Ευρώπη. Τον Μάρτιο του 2023 οι πίνακές της από αυτή την ενότητα θα παρουσιαστούν στο Gartenbaumuseum Erfurt / (Γερμανία).

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές γκαλερί στη Γερμανία και την Ευρώπη, ενώ έργα της ανήκουν σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Βοτανικών Καλλιτεχνών (ASBA), του Φόρουμ Βοτανικής Τέχνης του Thüngersheim (Γερμανία), του Πολιτιστικού Ινστιτούτου Vahle Darmstadt (Γερμανία) και του GEDOK Mannheim / Ludwigshafen (Γερμανία).

Brigitte Hofherr
Endangered Portraits
FOUGARO BLUE2
ΕΓΚΑΙΝΙΑ Σάββατο 11 Ιουνίου | 8-11μμ
Τρίτη έως Κυριακή 12μμ έως αργά το βράδυ

Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων της έκθεσης θα προσφερθεί για την κατασκευή της Τράπεζας Σπόρων της Κοινότητας «Πελίτι».

info 27520 47300 | 210 8070 523 | art@fougaro.gr

Ανοιχτά καθημερινά εκτός Δευτέρας
από 9πμ έως αργά

 

Ασκληπιού 98 Ναύπλιο | 27520 47300 | info@fougaro.gr | www.fougaro.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου