Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

 

ΕΠ

ep.ag.goudi@gmail.com                                                   

      Αθήνα 22-6-2022                       

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Φίλες και φίλοι,

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις για την υπερθέρμανση του Πλανήτη, για καύσωνες, πυρκαγιές, καταστροφικές πλημμύρες, ξηρασίες και ερημοποιήσεις. Με άλλα λόγια, περιγράφονται ακραία φαινόμενα που είναι επιπτώσεις της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης.

Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τους καύσωνες και τις καταστροφικές πυρκαγιές του περυσινού καλοκαιριού, ενώ ήδη από τώρα, αρχή του φετινού καλοκαιριού, άρχισαν οι καύσωνες και οι πυρκαγιές. Ένοχες είναι οι πολιτικές, που με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών, λεηλατούν και καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον.

Είναι γνωστό ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα στις πυκνοδομημένες πόλεις μεγεθύνονται, ιδιαίτερα δε όταν υπάρχει έλλειψη πρασίνου και ανοιχτών χώρων. Αυτό συμβαίνει και με την Αθήνα, η οποία είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες και με το λιγότερο πράσινο πρωτεύουσες της Ευρώπης. Οι ελεύθεροι χώροι του Ελληνικού, του Ελαιώνα, του Γουδή,  της Ακαδημίας Πλάτωνα κλπ. καταστρέφονται με διάφορα προσχήματα (επενδύσεις,”αναπλάσεις”, αξιοποιήσεις κλπ.).

Αλλά και το περιαστικό πράσινο του Λεκανοπεδίου της Αττικής συρρικνώνεται συνεχώς από δραστηριότητες, που εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα, με την ανοχή αλλά πολλές φορές και με τη στήριξη των κυβερνήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κραυγαλέο παράδειγμα ο Υμηττός, που χρόνια βάλλεται από πυρκαγιές και καταπατήσεις, αυθαιρεσίες και παρανομίες. Η προστασία του, όπως και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων, που επέβαλλε το Προεδρικό διάταγμα (Π.Δ) του 2011 καταργείται και με το νέο Π.Δ, που έχει σταλεί για επεξεργασία, επιδιώκεται η συγκάλυψη αυθαιρεσιών και παρανομιών στον Υμηττό αλλά και στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, που είτε έχουν ήδη συντελεστεί είτε διευκολύνεται η πραγματοποίησή τους.

Η λεηλασία που επιτελείται τώρα, στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (παράνομα κτίσματα, ασύμβατες δραστηριότητες, παράνομες περιφράξεις, διαμπερής κυκλοφορία και καταστροφή του πρασίνου) προμηνύει τι προτίθεται να «προστατεύσει» το νέο Προεδρικό  Διάταγμα.

Είναι φανερό πως οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αθήνας.

 

Η ελπίδα μας βρίσκεται στη συνέχιση και κλιμάκωση των ενωτικών μας αγώνων.

Ας ενεργοποιηθούμε, επομένως, ακόμη περισσότερο όλοι, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά μας να ζήσουμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον.Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και τις μελλοντικές γενιές.

 

Συμμετέχουμε στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων για τα προβλήματα της περιοχής μας, την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 στις 7:30μ.μ. στο πάρκο ΚΑΠΑΨ

 

                                                            Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου