Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Σταματήστε την κατεδάφιση της ιστορικής σιδηροδρομικής γέφυρας του Ευήνου!

 


 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), η οποία έχει ως αποστολή τη διάσωση και αξιοποίηση της πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής και βιομηχανικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, πληροφορούμενη την απόφαση του ΥΠΟΜΕΔΙ για την κατεδάφιση της ιστορικής Σιδηροδρομικής Γέφυρας του Ευήνου και την συνεπακόλουθη καταστροφή μίας συγκοινωνιακής υποδομής ιστορικής σημασίας, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Μεταφορών κύριο Κωνσταντίνο Καραμανλή, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και  τον Πρόεδρο του ΟΣΕ κύριο Σπύρο Πατέρα με τα εξής αιτήματα:

 

·   την ΑΜΕΣΗ ανάκληση της απόφασης του ΥΠΟΜΕΔΙ για την κατεδάφιση της ιστορικής σιδηροδρομικής  γέφυρας του Ευήνου (μήκος 240 μ., ετ. κατασκευής 1890-91), η οποία είναι μία από τις  μεγαλύτερες γέφυρες μικτής κατασκευής στην Ελλάδα. 

 

·   τον χαρακτηρισμό της γέφυρας ως βιομηχανικού μνημείου από το ΥΠΠΟΑ.

 

·   την αποκατάσταση και επαναλειτουργία  της γέφυρας από τον ΟΣΕ.

 

·   την λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής του Τρικούπη Κρυονέρι-Αγρίνιο σε μικτή (τουριστική και επιβατική) χρήση από τον ΟΣΕ με την αξιοποίηση μέρους των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για έργα υποδομών(13 δις Ευρώ). Στα πλαίσια μίας βιώσιμης συγκοινωνιακής πολιτικής προτείνουμε να εξετασθεί η μελλοντική επέκταση της υφιστάμενης γραμμής προς Ιωάννινα μέσω Άρτας και Αμφιλοχίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι η εν λόγω σιδηροδρομική γραμμή συνολικού μήκους 62χλμ. τελεί από το 2009 σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας παρ’ ότι ανακαινίσθηκε ολικά το διάστημα 2000-2004 με ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια!!! Σχετική ενημερωτική επιστολή θα αποσταλεί προς ευρωπαϊκούς φορείς αρμόδιους για την προστασία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής και βιομηχανικής κληρονομιάς.

 

Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την επανάσταση της απελευθέρωσής μας έληξαν το 2021. Η αξιοποίηση όμως των πολύτιμων υποδομών που μας κληροδότησε ο αείμνηστος Χαρίλαος Τρικούπης, οι οποίες σήμερα τελούν σε καθεστώς απαξίωσης και εγκατάλειψης ΠΡΕΠΕΙ να είναι διαχρονική αποστολή  όλων μας!!

 

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ιδιωτών, συλλόγων και φορέων για την αποσταθεροποίηση της γέφυρας λόγω των παράνομων αμμοληψιών με σκοπό την εκβάθυνση της κοίτης του ποταμού, της κακοκαιρίας «Ιανός» το 2019, οι αρμόδιοι φορείς δεν έπραξαν τα δέοντα με αποτέλεσμα την  τελική κατάρρευση των 2 λίθινων μεσόβαθρων  μετά την κακοκαιρία του Δεκεμβρίου 2021.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693./ E-mail: sepi@ellinikietairia.gr / www.ellet.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου