Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΑΞΗ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ;

 

 

Έργο του γραφείου μας

 
Στις δυτικές κοινωνίες με προεξέχουσες τις Η.Π.Α. ή την Αγγλία, οι αρχιτέκτονες ουσιαστικά απευθύνονται στην ανώτερη-μεσαία και ανώτερη κοινωνική τάξη, λόγω των υψηλών αμοιβών τους, αλλά και γιατί οι πελάτες τους το θεωρούν ως ευκαιρία επίδειξης της κοινωνικής τάξης ή της οικονομικής ευμάρειας τους (Έχει παρατηρηθεί ότι στις Η.Π.Α. οι φοιτητές αρχιτεκτονικής προέρχονται κυρίως από τις ίδιες κοινωνικές τάξεις που μετά την αδειοδότηση τους θα κληθούν να υπηρετήσουν. Είναι δε συνήθως λευκοί άνδρες). 
 
Αντιθέτως στην Ελλάδα, λόγω του θεσμικού πλαισίου, οι αρχιτέκτονες είναι προσιτοί σε όλο το εύρος της μεσαίας κοινωνικής τάξης. Οι δε αμοιβές για ένα έργο είναι ανταγωνιστικές, δηλαδή, είτε εμπλακεί ένας διπλωματούχος αρχιτέκτων μηχανικός, είτε ένας απόφοιτος (Α).Τ.Ε.Ι. που «αρχιτεκτονίζει» (δυστυχώς, και με τη «βούλα» του νόμου), οι αμοιβές είναι περίπου ίδιες. 
 
Παραδόξως, επικρατεί μία παρανόηση στη χώρα μας, ότι η αρχιτεκτονική είναι ακριβή υπόθεση. Όμως, οι διπλωματούχοι αρχιτέκτονες μηχανικοί που θα αναλάβουν ένα μικρό ή ταπεινό έργο, το προσεγγίζουν με το ίδιο ενδιαφέρον που θα προσέγγιζαν ένα μεγάλο έργο υψηλού προϋπολογισμού. Ακριβώς γιατί η πρωτοτυπία και η ευκαιρία δημιουργίας είναι ανεξάρτητες του προϋπολογισμού αλλά και γιατί η  δημιουργική εφευρετικότητα προσδίδει επιπρόσθετη αξία σε ένα χαμηλό προϋπολογισμό.
 
Πληροφοριακά, μερικά από τα εξέχοντα έργα αρχιτεκτονικής παγκοσμίως ήταν ταπεινά, ήτοι, χαμηλού προϋπολογισμού. Για παράδειγμα το κοσμηματοπωλείο Schullin στη Βιέννη που έχει καταγραφεί στην αρχιτεκτονική ιστορία.

© 2022  Μιχαήλ Α. Βιδάλης, Ph.D.  & συνεργάτες ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ - ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
   Τηλ.: (210)3314296

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου