Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Δράσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο

 

Τον περασμένο Μάιο ολοκληρώθηκε  το ευρωπαϊκό έργο LIFEEUROTURTLES διάρκειας 5 ετών. «Όλοι στον ΑΡΧΕΛΩΝ- που ήταν ο δικαιούχος του έργου στην Ελλάδα- είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την πορεία του, τα αποτελέσματα, την εμπειρία που αποκομίσαμε και τις νέες συνεργασίες που αναπτύχθηκαν» δηλώνει η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το έργο LIFE EUROTURTLES εστίασε σε εκείνες τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου τα μέτρα προστασίας μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τη διατήρηση των θαλασσίων χελωνών. Εφαρμόσθηκε σε 6 χώρες (Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία), μέσω 9 Δικαιούχων.

Συνεργασία με ψαράδες

> Στις περιοχές τροφοληψίας τους, οι θαλάσσιες χελώνες αλιεύονται τυχαία και θανατώνονται σε μεγάλους αριθμούς από αλιευτικά εργαλεία όπως παραγάδια και στάσιμα δίχτυα. Για την εξεύρεση λύσεων έγινε συνεργασία με τους ψαράδες από 317 σκάφη σε 9 περιοχές  οι δράσεις μας περιλάμβαναν: Στην Κροατία και την Κύπρο δοκιμάστηκε μια μέθοδος με φώτα LED σε στατικά  δίχτυα ώστε αυτά να γίνονται ορατά από τα ζώα και να αποφεύγεται η εμπλοκή τους.

«Στην Ελλάδα ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη κατασκεύασε έναν τηλεσκοπικό «κόφτη» που απελευθερώνει χελώνες παγιδευμένες σε παραγάδια και τον μοιράσαμε σε ενδιαφερόμενους αλιείς» λέει η Ιωάννα Φύτου, περιβαλλοντολόγος, υπεύθυνη του έργου για τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Στην Κύπρο απομακρύνθηκε από τον πυθμένα της θάλασσας μιας μεγάλης περιοχής, μία σημαντική ποσότητα από «δίχτυα  φαντάσματα»  τα οποία απειλούσαν τις χελώνες με πνιγμό. Το υλικό αυτό μετατράπηκε σε θερμική ενέργεια.

Διάσωση και προστασία

>Με τη χρήση ενός νέου πομπού που κατασκευάστηκε από το Πανεπιστήμιο της Σλοβενίας, παρακολουθήθηκαν 61 χελώνες στις μετακινήσεις τους στη θάλασσα. Το ίδιο έγινε με drones σε Ιταλία, Κύπρο και Ελλάδα αλλά και με πτήσεις με ελαφρύ αεροσκάφος στην Αδριατική. Με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δημιουργήθηκαν  χρήσιμοι χάρτες για φορείς της κεντρικής διοίκησης στις περισσότερες χώρες.

>Με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, συντάχθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καρέττα που επικυρώθηκε με Υπουργική απόφαση το 2021.

>Τα Κέντρα διάσωσης θαλάσσιων χελωνών σε Κροατία, Κύπρο και Ελλάδα ανακαινίστηκαν με νέο εξοπλισμό και  εγκαταστάσεις ώστε να εξυπηρετήσουν τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό χελωνών που φτάνουν σε αυτά για περίθαλψη. Στην Κύπρο λειτούργησε επίσης μια  24ωρη τηλεφωνική γραμμή διάσωσης. Τέλος διοργανώθηκε ένα κοινό σεμινάριο στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, στη Γλυφάδα Αττικής για όλους τους εταίρους, σχετικά με την αντιμετώπιση εξειδικευμένων προβλημάτων περίθαλψης.

Παρακολούθηση νέων παραλίων ωοτοκίας

>Ενισχυμένες δράσεις προστασίας των φωλιών πραγματοποιήθηκαν στις 3 χώρες που φιλοξενούν περιοχές ωοτοκίας (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία). Σε Ιταλία και Κύπρο η αναγνώριση των φωλιών βελτιώθηκε και με χρήση drones.  Συνολικά κατά τη διάρκεια του προγράμματος προστατεύθηκαν 4419 φωλιές, σε 56 παραλίες ωοτοκίας στις 3 χώρες. Επιπλέον, το έργο προώθησε νέους κανονισμούς για την προστασία 39 παραλ
ιών φωλεοποίησης από ανθρώπινη ενόχληση.

«Διαπιστώσαμε ότι 2 παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα (Κοτύχι, Πρέβεζα) παράγουν κυρίως αρσενικούς νεοσσούς, εύρημα σημαντικό για την επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών εν όψη της κλιματικής αλλαγής» τονίζει η Δάφνη. «Θυμίζουμε ότι το φύλο των νεοσσών εξαρτάται από τις θερμοκρασίες επώασης της φωλιάς και η αύξηση της θερμοκρασίας στις παραλίες ωοτοκίας επιφέρει μείωση των αρσενικών νεοσσών», συμπληρώνει.

Διάδοση και επικοινωνία

> Πάνω από 7 εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώθηκαν για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, μέσω 279 δημόσιων εκδηλώσεων, 36 συνεδρίων, 157 δελτίων τύπου και των εργαλείων επικοινωνίας που δημιουργήθηκαν, όπως η ιστοσελίδα του έργου, το βίντεο, η έκθεση, το νέο εκπαιδευτικό πακέτο για παιδιά.

Όπως και σε άλλα έργα Life, το Πράσινο Ταμείο χρηματοδότησε μέρος της συμμετοχής του ΑΡΧΕΛΩΝ στο LIFEEUROTURTLES. Η Ιωάννα Φύτου παρουσίασε τα συνολικά αποτελέσματα του έργου στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια του χρηματοδοτικού μέσου Life που οργανώθηκε στις αρχές Ιουνίου στην Αθήνα από το Πράσινο Ταμείο. «Πολλές από τις δράσεις αυτές θα συνεχιστούν στο μέλλον στη Μεσόγειο με τη χρήση του εξοπλισμού και των μέσων που αναπτύχθηκαν» αναφέρει.

Δείτε την τελική έκθεση του έργου ΕΔΩ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο info@archelon.gr.

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου