Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων : Όχι στην καταστροφή του Ερασίνου - Βραυρώνας

 

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) εκφράζει τη σθεναρή αντίρρησή της στις προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις στην κοίτη του Ερασίνου, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, ίσως του μοναδικού ανέγγιχτου υγροτόπου που είχε απομείνει στην Αττική γη, που συνδυάζει την γοητεία του πολιτιστικού και φυσικού τοπίου.

 

Οι υγρότοποι είναι από τους πιο πολύτιμους πόρους του πλανήτη σε βιοποικιλότητα καθώς αποτελούν καταφύγια ζωής για πολλά είδη άγριας πανίδας και χλωρίδας. Συμβάλλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και χρήζουν αυστηρής προστασίας.

 

Η περιοχή όπου θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνει τον υγρότοπο εκβολής, την κοίτη του ποταμού σε μήκος χιλιομέτρων και τις γύρω αγροτικές και λοφώδεις περιοχές, ενώ το μεγαλύτερο της έκτασης είναι ήδη ενταγμένο στο δίκτυο Νatura 2000. Σημειώνεται επίσης ότι λόγω της ιδιαίτερης σημασίας τους, τρία συνεχόμενα τμήματα του Ερασίνου, έχουν θεσμοθετηθεί ως υγρότοποι Α’ προτεραιότητας Αττικής, μετά από υποχρεώσεις προστασίας που έθεσε το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής (ΡΣΑ) - Αθήνας.

Η ΕΛΛΕΤ σε στενή συνεργασία με άλλες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών έχει κινητοποιηθεί για να αποτρέψει την καταστροφή της κοίτης του Ερασίνου.

 

Οι προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις δείχνουν ακραία αδιαφορία για το αρχαιολογικό τοπίο, για τη βιοποικιλότητα, για τη γεωργία, για την Αττική και τους κατοίκους της και παραβλέπουν σημαντικά και θεσμικά προστατευμένα στοιχεία του περιβάλλοντος, όπως η πρόταση του ΡΣΑ δημιουργίας «Αττικού Πάρκου» στην ευρύτερη περιοχή, ως ζώνη διαφύλαξης του αττικού τοπίου. Επίσης, έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της αειφορίας, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, τις πεποιθήσεις της τοπικής κοινωνίας και προωθούν παρωχημένες αντιλήψεις οι οποίες δεν συνυπολογίζουν την Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα και αντιλαμβάνονται την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, ως πεδίο προώθησης μεγάλων τεχνικών έργων.

 

Με αφορμή την περίπτωση του Ερασίνου η ΕΛΛΕΤ επισημαίνει την αναγκαιότητα ενίσχυσης της αντίληψης ότι οι οριοθετήσεις των ρεμάτων οφείλουν να πραγματοποιούνται με φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις, οι οποίες θα σέβονται το τοπίο και τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Τονίζεται ότι η διαχείριση των ρεμάτων επουδενί λόγω δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τεχνικό έργο ικανό να διευκολύνει την οικιστική ανάπτυξη. Εάν απαιτείται ωστόσο παρέμβαση, αυτή οφείλει να γίνεται στην μικρότερη δυνατή έκταση, να αιτιολογείται με πληρότητα και σαφήνεια, να αποσκοπεί σε συγκεκριμένους στόχους και να εξετάζει εναλλακτικές λύσεις. Αποτελεί επομένως αντικείμενο μελέτης πολλών ειδικοτήτων που θέτουν ως αρχή το σεβασμό στα πολιτιστικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του τοπίου, τη βιοποικιλότητα και τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα των κοινοτήτων.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr  / www.ellet.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου