Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Θετική εξέλιξη για την αποκατάσταση του Τατοΐου

 

 

 

Την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) ενέκρινε ομόφωνα και στο σύνολό της την πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού ως προς τις χρήσεις όλων των κτιρίων του π. βασιλικού κτήματος Τατοΐου. Η εν λόγω απόφαση που τροποποιεί παλαιότερες προτάσεις, είναι το ευτυχές αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μεταξύ της συμβούλου της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Ελισάβετ Μπαλόγλου και του κ. Κώστα Μ. Σταματόπουλου, αντιπροέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και ιστορικού του Τατοΐου, καθώς και μιας επιτόπιας επίσκεψης των ανωτέρω μαζί με τον πρόεδρο των Φίλων του Τατοΐου κ. Βασίλη Κουτσαβλή που πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2021.

 

Η απόφαση του ΚΣΝΜ είναι καίριας σημασίας για την διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας του Κτήματος. Ποικίλει τις πηγές εσόδων του, χωρίς να τις περιορίζει και οδηγεί τις εργασίες αποκατάστασης προς την ορθή κατεύθυνση. Οι εγκριθείσες χρήσεις συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις ήδη προταθείσες από την ΕΛΛΕΤ το 2005 και το 2013/14.

 

Προϋπόθεση όμως για την οριστική κατοχύρωσή τους είναι η τροποποίηση των απίστευτα πρόχειρων ΠΔ του 2007 και 2008 που καθορίζουν τις χρήσεις γης στο Τατόι, καθώς αυτές έρχονται σε αρκετές περιπτώσεις σε αντίθεση με τις νυν αποφασισθείσες από το ΚΣΝΜ.  

 

Απομένει επίσης το κρίσιμο ζήτημα της διοίκησης του Κτήματος και η θέσπιση της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που συζητείται επί τρία και πλέον χρόνια, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί. Η ΕΛΛΕΤ είναι της γνώμης πως η πρόσφατα υπογραφείσα ΚΥΑ μπερδεύει αντί να απλοποιεί τα πράγματα και δημιουργεί προϋποθέσεις σοβαρών μελλοντικών κρίσεων και επιπλοκών. Είναι σφάλμα που κατά την επεξεργασία της δεν ζητήθηκε η γνώμη εκείνων που επί δεκαετίες αγωνίζονται για την διάσωση και ανάδειξη του Κτήματος και γνωρίζουν και αγαπούν το Τατόι όσο κανείς.

 

Ας μείνουμε σήμερα με την εξαιρετική απόφαση του ΚΣΝΜ ως ένα θετικό βήμα για την αποκατάσταση του Τατοΐου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr  / www.ellet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου