Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού: 50 χρόνια δράσης για την «Ευάλωτη Γη» μας

 

 

 

Την παρουσίαση της επετειακής της έκδοσης «Ευάλωτη Γη – Fragile Earth» διοργάνωσε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου στο ιστορικό της κτίριο στην Πλάκα, στους δημοσιογράφoυς παρουσία εκπροσώπων της Europa Nostra.

 

Φέτος, η ΕΛΛΕΤ γιορτάζει 50 χρόνια από την ίδρυσή της. 50 χρόνια συνεχούς αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς που για την ΕΛΛΕΤ αποτελούν τις δυό όψεις του ίδιου νομίσματος: η προσέγγιση αυτή, πρωτοποριακή στην εποχή της ίδρυσης της εταιρείας, αναδεικνύεται σήμερα, στην εποχή της κλιματικής αλλαγής ως ουσιαστική και επίκαιρη.

 

Η συνιδρύτρια και Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά και ο 1ος Αντιπρόεδρος και πρώην Πρόεδρος Κώστας Σταματόπουλος ανέλαβαν την πρόκληση να συμπυκνώσουν το πολυσχιδές έργο της εταιρείας σε λίγα λεπτά κάνοντας μια  σύντομη αναδρομή σε δράσεις-σταθμούς και ένα προσωπικό «ξεφύλλισμα» των σελίδων της έκδοσης. Η διάσωση της Πλάκας και η προστασία παραδοσιακών οικισμών, σημαντικότατες αποκαταστάσεις μνημείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η προστασία τοπίων όπως των Δελφών και του Μαραθώνα, ο συνεχής αγώνας για την αποκατάσταση του Τατοΐου, οι ΑΠΕ και η ανάγκη χωροταξίας, η προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, ήταν μερικές μόνο από τις δράσεις που αναφέρθηκαν.

Ξεχωριστή τιμή αποτελεί ο χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου: «…το έργο και η προσφορά της ΕΛΛΕΤ στα 50 χρόνια της δραστηριοποίησής της είναι, ομολογουμένως, εντυπωσιακά, εκτεινόμενα και στις δύο όψεις της προστασίας του περιβάλλοντος, φυσικό και ανθρωπογενές».  

 

Η κα Καρρά δεν παρέλειψε να πει «ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δημοσιογραφικό κόσμο που για χρόνια τάχθηκε στο πλευρό της ΕΛΛΕΤ σε πολύ σημαντικούς αγώνες και που χωρίς αυτόν θα είχαν σωθεί πολύ λιγότερα στον χώρο του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στον τόπο μας».

 

Παρών στην παρουσίαση ήταν ο ιδρυτής των Ποσειδωνίων, μέλος της ΕΛΛΕΤ και χορηγός της έκδοσης Θέμης Βώκος που πήρε το λόγο αναφέροντας ότι: «…στηρίζω την ΕΛΛΕΤ γιατί έχει μια ιδιαίτερη οξυδέρκεια – έχει αναπτύξει την ικανότητα να εντοπίζει σημαντικά θέματα και με την αποτελεσματική της δομή, να παρεμβαίνει άμεσα φέρνοντας αποτελέσματα»

 

Η Γενική Γραμματέας της Europa Nostra, Sneška Quaedvlieg-Mihailović, που ήρθε ειδικά από την Χάγη, στη συγκινητική της ομιλία ευχαρίστησε θερμά τον συνιδρυτή της ΕΛΛΕΤ και επί πολλά χρόνια Αντιπρόεδρο της Europa Nostra Κώστα Καρρά, τονίζοντας τον καίριο ρόλο που έπαιξε η εταιρεία στην τοποθέτηση πολιτιστικών θεμάτων ψηλότερα στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική περιβαλλοντική και πολιτιστική ημερήσια διάταξη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. «Είναι ενδιαφέρον ότι -με αφορμή την κατεδάφιση του ναού του Σωτήρος στο Ηράκλειο- η ΕΛΛΕΤ ιδρύθηκε ως μια πράξη αντίστασης στην καταστροφή του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς από την Χούντα, ως μια πράξη βαθιά δημοκρατική. Είναι πια σαφές ότι η προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναφαίρετο δικαίωμα για όλους, αποτελεί ουσιαστικό συστατικό της δημοκρατίας» ανέφερε η Sneška Quaedvlieg-Mihailović.

 

Η παρουσίαση έκλεισε με ένα κέρασμα – πρόποση στα επόμενα χρόνια δράσης! 

 

Η δίγλωσση έκδοση «Ευάλωτη Γη / Fragile Earth» διατίθεται σε κεντρικά βιβλιοπωλεία και στα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr  / www.ellet.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου