Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Εξωραΐζοντας και οργανώνοντας τους χώρους απόθεσης απορριμμάτων στην πόλη με τη χρήση πρασίνου


 



  


 

Μ. Καπάνταης Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                      τ. Δ/ντης Πρασίνου

 ΠΗΓΗ  BIOKIPOS


Εικόνα 1. Οι χώροι απόθεσης απορριμμάτων με διάσπαρτους τους κάδους όπως τους αντικρίζουμε στις πόλεις. Φωτογραφία Μ. Καπάνταης


Ο εξωραϊσμός, η οργάνωση και η λειτουργικότητα των χώρων  απόθεσης απορριμμάτων στην πόλη, δημιουργεί στους πολίτες έλξη και πειθαρχία, οι οποίες βοηθούν στην απόδοση της ανακύκλωσης και τελικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Οι χώροι απόθεσης απορριμμάτων, αποτελούνται συχνά από θέσεις, όπως έχουν ορισθεί από την αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας, με μία σειρά κάδων διαφόρων χρωμάτων. Ιδιαίτερα με στόχο για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία θα έχουμε κάδο για οργανικά, ανακυκλούμενα και μη ανακυκλούμενα διαφορετικού χρώματος.                                Για να μη γίνουν οι θέσεις αυτές με τους κάδους εστίες μόλυνσης και αντιαισθητικοί  χώροι, μπορούμε να τους εξωραΐσουμε με τη χρήση πρασίνου, αρκεί να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.                                                                

    Αυτές εν τάχει που μπορεί να συμβάλλουν και  είναι από την πλευρά της υπηρεσίας διαχείρισης απορριμμάτων η υπηρεσία καθαριότητας, όπως συνηθίζεται στη χώρα μας, η οργάνωση και η συνέπεια, η ενημέρωση των πολιτών και ο σεβασμός του προγράμματος από τους τελευταίους.                      

Μόνο έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Εικόνα 2,3. Οι χώροι απόθεσης απορριμμάτων με διάσπαρτους τους κάδους όπως τους αντικρίζουμε στις πόλεις. Φωτογραφία Μ. Καπάνταης

        Ένας από τους θεμελιώδεις στόχους του πολεοδομικού σχεδιασμού είναι η διασφάλιση της σωστής υγιεινής των πόλεων. Η διαχείριση των αποβλήτων επομένως, είναι, μια εξαιρετικά σημαντική δραστηριότητα του οικείου Δήμου και από την οποία εξαρτάται η υγεία πολλών πολιτών.  Είναι λοιπόν αναγκαίο οι θέσεις απόθεσης των απορριμμάτων μέσα στο ιστό της πόλης, να είναι καθαρές εύκολα προσπελάσιμες και λειτουργικές.                                                      

    Ένα βασικό καθήκον για τις πόλεις και τις κοινότητες είναι να προσφέρουν στους ανθρώπους ένα ευχάριστο περιβάλλον διαβίωσης και διαβίωσης. Η τεχνολογία δημιουργεί προκλήσεις στην κοινωνία μας εδώ και χρόνια και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία σε όλους τους τομείς της ζωής μας και στα απορρίμματα. Γι 'αυτό, με τον ίδιο τρόπο που μας βοήθησε να βελτιώσουμε τον τρόπο επικοινωνίας, χρήσης μεταφορών ή αγοράς ενός προϊόντος, πρέπει να εφαρμοστεί καινοτομία όσον αφορά την κυκλική οικονομία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους  φορείς. Η επιχειρησιακή μονάδα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου πρέπει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού της, να έχει αναπτύξει το Smart Waste, ένα έργο που να εφαρμόζει την τελευταία τεχνολογία στη διαδικασία της ανακύκλωσης.                                                                                                                   

    Η δημιουργία και η γέννηση αυτής της καινοτόμου πλατφόρμας, είναι μια από τις πρώτες αρχές για τη βελτίωση και τη βελτιστοποίηση του συστήματος συλλογής και της  επιλογής διαχωρισμού των απόβλητων σε κάδους διαφορετικών χρωμάτων. Το αυξανόμενο αποτύπωμα άνθρακα και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι απόδειξη των επιπτώσεων που έχουμε στο περιβάλλον.                                                                                                     

    Επομένως, είναι ευθύνη όλων να καταπολεμήσουμε τη ρύπανση.Σε χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, προσπαθούν να εξωραΐσουν  τους χώρους απόθεσης απορριμμάτων με τη χρήση πρασίνου. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας στο σχεδιασμό υλικά κηποτεχνίας όπως τα φυτά, το ξύλο η την πέτρα και όχι μόνο με αυτά αλλά και με άλλους τρόπους. Από την ιστοσελίδα Garten δανειζόμαστε στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν τους Δημάρχους αλλά και τους δημότες στον εξωραϊσμό   των χώρων απόθεσης απορριμμάτων.

Ιστοσελίδα Garten  τίτλοςτου άρθρου: Sichtschutz für Mülltonnen Folkert Siemens Antje Sommerkamp


Σχεδιασμός για την Οπτική προστασία από τους κάδους απορριμμάτων

    Ο καθένας από εμάς έχει τους κάδους απορριμμάτων στην μπροστινή αυλή του η σε κάποιο άλλο σημείο απέναντι στο δρόμο η σε γωνίες όπως συνηθίζεται στις Ελληνικές πόλεις, αλλά κανείς δεν τους βρίσκει όμορφους ως οπτικό γεγονός.

    Σας δείχνουμε λοιπόν τρόπους για το πώς να εξωραΐζεται και να  κρύβετε διακριτικά τους κάδους απορριμμάτων. Με τη σωστή οπτική προστασία, με τη χρήση πρασίνου δεν υπάρχουν όρια στις ιδέες του σχεδιασμού σας.  Ο διαχωρισμός των αποβλήτων είναι απαραίτητος - αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να βάζουμε όλο και περισσότερα κάδους απορριμμάτων. Και, όλως δυστυχώς, αυτοί είναι πανέμορφοι…………..                                                          

    Υπάρχει τώρα ένα πολύχρωμο μείγμα από μπλε, καφέ, κίτρινους και μαύρους κάδους στην μπροστινή αυλή στο πεζοδρόμιο. Για λόγους απλότητας σε πολλές κατοικίες, οι κάδοι για να μην  φαίνονται συνήθως τοποθετούνται σε κουτιά από σκυρόδεμα χωρίς όμως αισθητική.                                                                       

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις:                                                                         

 Οπτική προστασία για τους κάδους απορριμμάτων με τη χρήση υλικών κατασκευής πρασίνου.                                                                                                Οπτική προστασία για κάδους απορριμμάτων: δυνατότητες λύσης με μια γρήγορη ματιά

·      Συρματόπλεκτα κιβώτια

·      Οπτική προστασία από φυτά

·      Κατασκευές πλαισίων από ξύλο, ιτιά, μπαμπού ή καλάμι

·      Ατομικά κατασκευασμένες επενδύσεις


Εικόνα 4. Από την τοποθεσία MSG/Marion Steven . Αυτή η μοντέρνα οπτική προστασία από συρματόπλεκτα κιβώτια κάνει απορρήτους τους κάδους απορριμμάτων που  βρίσκονται στην μπροστινή αυλή του χρήστη της κοινότητας.  Οι  φωτογραφίες μας από την τοποθεσία "Blossom Friend"

Οπτική προστασία για κάδους απορριμμάτων: Μεμονωμένες απλές πράσινες λύσεις                                                                                                    Ξεκινάμε με την πρώτη κατασκευή.                                                                             

    Κατασκευάζουμε πλαίσιο  από ξύλο, από κλαδιά ιτιάς, η άλλου είδους ή από φυτά αναρριχόμενα σαν φράκτες, τα οποία αυτά δίνουν ένα αναγκαίο πλεονέκτημα, επειδή προστατεύουν από τη θέα των κάδων με έναν ιδιαίτερα διακοσμητικό τρόπο.                                                                                                                                  

    Το πλεονέκτημα αυτής της  κατασκευής: την οποία μπορείτε να την προσαρμόσετε σε εξωτερικό χώρο η αν διαθέτετε χώρο στον κήπο σας. Η κατασκευή αποτελείται από ξύλινα πηχάκια διαφόρων διαστάσεων, που τα συναρμολογούμε ώστε να μπορεί να δώσει ένα ωραίο αισθητικά αποτέλεσμα πέργκολας σε εξωτερικό χώρο η να ταιριάζει καλά στο περιβάλλον του κήπου σας.                                                                                                                  

    Για επιπλέον ωραία εμφάνιση της κατασκευής, που μπορεί να θυμίζει κήπο, τοποθετείστε στις τρεις πλευρές καλάθια με πέτρες ή συρματόπλεκτα κιβώτια. Έτσι μπορείτε να προστατέψετε οπτικά τους κάδους απορριμμάτων. Τοιχία  από πορώδεις τσιμεντένιες πέτρες  ταιριάζουν αρμονικά για να δώσετε ύφος σε έναν μοντέρνο, γραμμικό κήπο.                                                                        Στη συνέχεια εγκαθιστούμε την πέργκολα και τις γλάστρες η ζαρντινιέρες και επιλέγουμε  ταχέως αναπτυσσόμενα φυτά όπως τον κισσό, τη γλιστέρια ή την κληματίδα για να έχουμε σύντομα ένα βέλτιστο αποτέλεσμα. Η πέργκολα μπορεί να φυτευτεί με αναρριχώμενα φυτά, εδώ συνιστούμε ένα πολυετές φυτό όπως είναι η κλημάτις (clematis) για να μπορεί να ανεβαίνει από τις πλευρές.


Εικόνα 6. Από την τοποθεσία MSG/Claudia Schick Mülltonnen-Versteck aus Rankgittern

 

    Με λίγη δεξιότητα σαν δεύτερη κατασκευή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία (ξύλινες επιφάνειες) από ξύλο για τη δημιουργία μιας μικρής θέσης για κάδους.  Το σύνολο της κατασκευής μπορεί να δημιουργηθεί από έτοιμα ξύλινα πλαίσια, που μπορεί να τα προμηθευτούμε από κάποιο ξυλουργείο η από το κατάστημα που διαθέτει παρόμοιο υλικό και να τοποθετηθούν στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι.                                                                                  

    Στο παρακάνω παράδειγμα, τα τρία ξύλινα στοιχεία συνδέθηκαν το ένα με το άλλο με ανοιχτή τη δομή οροφής. Είναι καλύτερο να στερεώσετε τις τέσσερις θέσεις στο έδαφος με ειδική υποδοχή. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε αναρριχώμενα φυτά  σε αρκετά μεγάλες γλάστρες με καλή αποστράγγιση του νερού σε πλακόστρωτες επιφάνειες. Κατασκευή ξύλινου φράκτη  τύπου Ρουστίκ που να περιβάλλει τη θέση κάδων απορριμμάτων.                                                                                                                 

    Ένα κουτί από  τρία πλαίσια από ξύλινα πηχάκια είναι ρουστίκ και πρακτικό. Τα ξύλινα πηχάκια είναι βαμμένα με διαφανές προστατευτικό λούστρο .Οι ορτανσίες που φυτεύονται περιβάλλουν καθώς αναπτύσσονται το κουτί που περιέχει τους κάδους.     

Εικόνα 7. Από την τοποθεσία MSG/Claudia Schick RustikaleMülltonnen-Verkleidung aus Zaunelementen           

Τρίτη κατασκευή.                                                                                                  

     Όποιος έχει σχεδιάσει την μπροστινή αυλή του στο στυλ ενός ιαπωνικού κήπου μπορεί να κατασκευάσει ένα πλαίσιο από καλάμια με ιαπωνική εμφάνιση:.                                                                                                                     Χοντρά μπαμπού καλάμια κομμένα σε επιθυμητό ύψος και πλάτος που να είναι σταθερά δεμένα με σχοινιά και σταθερά τοποθετημένα στο έδαφος. Ανάλογα με τον αριθμό των κάδων που θέλετε να περιβάλλετε, επιλέξτε να έχουν το σωστό μήκος. Το μπροστινό μέρος παραμένει ανοιχτό για τοποθέτηση των κάδων μέσα και έξω, τα καπάκια είναι ελεύθερα προσβάσιμα.  Μπορείτε να φυτεύεστε περιφερειακά από τα πλαίσια των  μπαμπού και να τοποθετήσετε χοντρό  χαλίκι και πέτρες στο έδαφος.

 

Εικόνα 8. Από την τοποθεσία MSG/Claudia Schick Mülltonnen-Versteck im Japan-Look


Εικόνα 9. Από την τοποθεσία Tonnenstrumpf  Eine Dekor-Folie als Tarnkleid für die Mülltonne

Αγοράστε μικρότερου όγκου κάδους και ελέγξτε την τοποθεσία

    Βασικά, πρέπει να ελέγξετε εάν οι κάδοι σας είναι το μέγεθος που χρειάζεστε: ίσως παράγετε τώρα λιγότερα σκουπίδια από ότι πριν από μερικά έτη, έτσι ένας κάδος μικρότερου όγκου θα ήταν αρκετός;

    Όσο μικρότερος είναι ο κάδος απορριμμάτων, τόσο πιο εύκολο είναι να κρυφτεί. Το μικρότερο δοχείο που διατίθεται συνήθως στην αγορά χωράει 60 λίτρα. Οι Δήμοι παραχωρούν κάδους δωρεάν.

    Επίσης, σκεφτείτε εάν θα υπήρχε μια άλλη εναλλακτική θέση για να τοποθετήσετε τους κάδους.Εάν υπάρχει π.χ. ένας παράδρομος στο ακίνητο σας, οι αντιαισθητικοί κάδοι μπορούν τελικά να μετακινηθούν από την μπροστινή αυλή σε ένα μέρος πίσω από τον κήπο. Θα πρέπει αυτό να το διευκρινίσετε με την αρμόδια αρχή διαχείρισης αποβλήτων του οικείου Δήμου.                                                                 Μια έξυπνη λύση για να κάνετε τους κάδους απορριμμάτων να αποκτήσουν καλύτερα εμφάνιση   είναι να επενδυθούν με ειδικά διακοσμητικά φύλλα.Διάφορα μοτίβα είναι διαθέσιμα όπως αυτό της φωτογραφίας, η άλλα όπως τοίχος από τούβλα η και σωρός από ξύλο - το καμουφλάζ είναι τέλειο αν έχετε κατάλληλο υπόβαθρο.                                                                                                          

    Οι τυπωμένοι μουσαμάδες από PVC, είναι ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες τοποθετούνται γύρω από τον κάδο και τεντώνονται με καλώδια.                    

Αντίστοιχες πρακτικές στην Ισπανία                                                                              

    Στην Ισπανία για τον ίδιο λόγο η εταιρεία Disseny Barraca έχει συνδυάσει όλα τα αστικά έπιπλα για ανακύκλωση που χρειάζεται μια πόλη σε έναν κατάλογο. Για να το επιτύχουν αυτό, στην εταιρεία Disseny Barraca θέλησαν να συνεισφέρουν έστω το ελάχιστο μέσω καινοτόμων και βιώσιμων αστικών επίπλων. Τα έπιπλα που δημιούργησαν διευκολύνουν την επιλεκτική συλλογή απορριμμάτων και επιτρέπουν τη διατήρηση της καλής αισθητικής της πόλης.

Εικόνα 10. Από την τοποθεσία Disseny Barraca Νέος σχεδιασμός κατασκευών που βελτιώνουν τη συλλογή απορριμμάτων. Η σχεδίαση της Disseny Barraca. Νέος κατάλογος αστικών επίπλων για ανακύκλωση   Descarga el nuevo catálogo 2021 de Disseny Barraca.                       

    Τα περισσότερα από τα έπιπλα αυτά που προσφέρουν για τη διαχείριση και τη ανακύκλωση των απορριμμάτων, μπορούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες του κάθε τόπου.                                                                                                                Αυτές οι στιβαρές και ανθεκτικές κατασκευές επιτρέπουν στους κάδους να αποθηκεύονται και να προστατεύονται από εξωτερικούς παράγοντες κάθε είδους.Επιπλέον, διαθέτουν σύστημα παρακολούθησης βίντεο και ηλεκτρονικές κλειδαριές, όλα τροφοδοτούμενα από ηλιακούς συλλέκτες. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτά τα αστικά έπιπλα για ανακύκλωση συνδέονται με μια εφαρμογή που επιτρέπει στην ομάδα συλλογής να ειδοποιείται όταν τα δοχεία είναι γεμάτα. Επιπλέον, σας επιτρέπει να ανοίξετε και να κλείσετε τις πόρτες με το κινητό σας για να μειώσετε τον χρόνο επαφής, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση.                                                                                                 

    Στην περίπτωση που έχετε απόβλητα έκτακτης ανάγκης σε ένα χώρο, οι κατασκευές αυτές οποίες παρουσιάζουν αρθρωτό σχεδιασμό, ελαφρύ και εύκολο στη συναρμολόγηση και μεταφορά μπορεί να σας εξυπηρετήσουν. Όλα αυτά τα προϊόντα και οι κατασκευές είναι ένα από τα πολλά που μπορούν να βοηθήσουν στον εξωραϊσμό και στην κυκλική οικονομία της ανακύκλωσης στην πόλη σας. Επίσης μπορεί να τοποθετηθούν κομποστοποιητές για οργανικά ή φυσικά απόβλητα, σε κινητά σημεία ανακύκλωσης ή μίνι δοχεία για να επωφεληθούν από υλικά που δεν μπορούν να εναποτίθενται σε συμβατικούς κάδους. Να θυμάστε ότι ο στόχος των παρεμβάσεων είναι να μειώσουν τη ρύπανση και να βελτιώσουν την αισθητική των πόλεων.                                                                                                                        

    Οπότε αν νομίζετε ότι μπορούν να σας βοηθήσουν, μπορείτε να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε εκ νέου τους χώρους απορριμμάτων στην πόλη σας.


Εικόνα 11. Από την τοποθεσία Disseny Barraca

ΠΗΓΕΣ

GARTEN Folkert Siemens Folkert Siemens Antje Sommerkamp Antje Sommerkamp

El nuevo mobiliario de Disseny Barraca mejora la recogida de residuos


1 σχόλιο: