Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

O YMHTTOΣ ΚΑΙ Η ΠΥΡΚΑΛ

 

Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 17.4.21


Το σημαίνον «Υμηττός» έχει την ιδιότητα να εκπροσωπεί  δύο γεωγραφικές περιοχές :  Η μία είναι αυτή που διαχωρίζει τον κόσμο του πνεύματος από αυτόν του οινοπνεύματος –  που έλεγε κάποτε  ο ακαδημαϊκός Καμπούρογλου  για να ξεχωρίσει μέσω του όρους  την διανοούμενη Αθήνα  από τη  κρασόφιλη  πεδιάδα των Μεσογείων…Η άλλη σημασία είναι ένα «εξάστιο», κατά πως ονομάτιζε  ο Μπούχτσιν  την εξαπλωμένη πόλη, που  έγινε προάστιο  με το ίδιο όνομα,   Υμηττός.  Και τα δυο αυτά στοιχεία, το βουνό και το προάστιο , ανέλαβε η κυβέρνηση να διευθετήσει καταλλήλως και να τους προσδώσει πρόσθετες λειτουργικότητες : Για μεν το όρος  Υμηττός, υποσχέθηκε πριν ένα χρόνο μέσω του κ.Χατζηδάκη – ως υπουργού περιβάλλοντος -  να το διαχειριστεί με τον καταλληλότερο τρόπο, οργανώνοντας ένα δίκτυο μονοπατιών 90 χιλιομέτρων μεταξύ των διαφόρων προσόντων του χώρου, επίσης δε παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες  για μελλοντικό σύνδεσμό του με τα πάρκα Ελληνικού και  Γουδή. Όσον αφορά το προάστιο Υμηττός, η κυβέρνηση ανέλαβε να διευθετήσει τα 120 στρέμματα της έκτασης της ΠΥΡΚΑΛ  αποδίδοντας τα 40 στρέμματα στις υπηρεσίες 9 υπουργείων και άλλων οργανισμών  και τα 80 στρέμματα στο πράσινο.

 Στη περίπτωση του όρους Υμηττού η κυβέρνηση εξήγγειλε τον πομπώδη όρο «μνημόνιο» ως επικυρωτικό μιας συνεργασίας με ορισμένες ομάδες πολιτών : Έτσι, για να ξεχάσουμε τον όρο μέσω της κατάχρησής του… Στη περίπτωση του προαστίου  Υμηττός  πρότεινε για την ΠΥΡΚΑΛ  το όνομα «Ανδρέας Λεντάκης» ως φιλοφρόνηση στα αριστερά και δημοκρατικά  αντανακλαστικά  της περιοχής.….

Από εξαγγελίες και φιλοφρονήσεις πάμε καλά, έλα όμως που η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. Πριν απ’ όλα στο όρος  Υμηττός συρρικνώνεται η  Α ζώνη προστασίας και γίνονται   τα «στραβά μάτια» στις  καταπατήσεις, που αναπτύσσονται στο μέρος του βουνού που βλέπει προς τα Μεσόγεια . Ο κ. Χατζηδάκης   επαναλαμβάνει  τους σχεδιασμούς προηγούμενων δεκαετιών, μη εξαιρώντας από αυτούς την εναντίωσή του στην ιδέα περί Αστικού Πάρκου… Όσον αφορά την ΠΥΡΚΑΛ του προαστίου  «Υμηττός», οι  πρωθυπουργικές ιδέες  για συστέγαση των υπουργείων και παράλληλα για  ύπαρξη χώρων  αναψυχής, φαίνονται  άψογες αν παραλείψουμε ένα στοιχείο :  Όπως καταγγέλλει  ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΠΥΡΚΑΛ, που παράγει πολεμοφόδια για την εθνική άμυνα, δεν υπάρχει κανένας  σχεδιασμός μετεγκατάστασης  της επιχείρησης  στο Λαύριο και καμία εργασία υποδοχής του μηχανολογικού εξοπλισμού….

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου