Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Κώστας Τζαβέλλας : Οι χαμένοι Δυτικορουμελιώτες

 

Το Αρχείο Ιστορίας και Τέχνης-Αρχείο Πολέμου Ανδρέα και Αναμπέλλας Φρέρη

 

σας προσκαλεί 

Σάββατο 24 Απριλίου  2021 στις 19:00 ώρα Ελλάδος

 

σε μια τιμητική εκδήλωση 

 

για την επέτειο της εξόδου του Μεσολογγίου

 

με θέμα

 

«Oι χαμένοι Δυτικορουμελιώτες αγωνιστές της Εξόδου ζωντανεύουν»

 

και εισηγητή

 

τον Κώστα Τζαβέλλα                                                                                                                                                                                                                            

                                                                                     T

                                                                                                                                         Το 1833 συστάθηκε από τον βασιλιά Όθωνα η επιτροπή αγώνων και θυσιών, προκειμένου να αξιολογηθούν οι αγωνιστές του ΄21 και, κατά συνέπεια, είτε οι πιο νέοι να καταταγούν στο νέο στράτευμα είτε, οι ηλικιωμένοι, να λάβουν κάποια σύνταξη. Η αξιολόγησή τους πραγματοποιήθηκε βάσει βιογραφικών που έστειλαν οι ίδιοι οι επιζήσαντες ή οι συγγενείς των νεκρών στην επιτροπή, ενώ η εγκυρότητα των στοιχείων τους διασφαλιζόταν από τις υπογραφές των ντόπιων οπλαρχηγών, οι οποίοι το υπέγραφαν, μόνο αν τα καταγεγραμμένα στοιχεία ήταν αληθινά. Επίσης, έστειλαν βιογραφικά και οι εξανδραποδισθείσες γυναίκες των ηρώων, που είχαν πωληθεί στα σκλαβοπάζαρα μετά την έξοδο του Μεσολογγίου και οι οποίες εξαγοράστηκαν από το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος, που πλήρωσε πολλά λύτρα στους Τούρκους, χάρις στην οικονομική βοήθεια των Φιλελληνικών κομιτάτων Ευρώπης και Αμερικής.

Στο Ιστορικό Αρχείο Χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εντοπίστηκαν τα βιογραφικά 5.000 αγωνιστών της Δυτικής Ρούμελης του 1821, που έλαβαν μέρος στην πρώτη και δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου καθώς και σε άλλες μάχες, αλλά και των Σουλιωτών που ήταν εγκατεστημένοι στο Αγρίνιο και στη Ναύπακτο. Η αντιγραφή και εν συνεχεία η δημοσίευσή τους κατέστη εφικτή χάρη στην άοκνη προσπάθεια του διακεκριμένου Νομικού και Ιστοριοδίφη Γεωργίου Τσατσάνη (1914-2005), προσπάθεια που διήρκησε δώδεκα χρόνια, από το 1989 έως το 2001. Το πώς τελικά τα βιογραφικά των άγνωστων ηρώων βγήκαν από το σκοτάδι της λήθης και τα χειρόγραφα αυτά έφτασαν μέχρι εμάς σήμερα είναι μια άλλη, σύγχρονη ιστορία, που θα την πληροφορηθούμε απόψε, μαζί με τις συγκλονιστικές αφηγήσεις των ίδιων των χαμένων ηρώων της εξόδου της Μεσολογγίου.  

 

 

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης, μπορούν να παρέμβουν όσοι Δυτικορουμελιώτες το επιθυμούν, προκειμένου να ρωτήσουν, αν  μέσα στα βιογραφικά αυτά συμπεριλαμβάνεται ο χαμένος προ-προπάππος τους. Έτσι θα πληροφορηθούν, αν έλαβε μέρος στην έξοδο του Μεσολογγίου ή στις άλλες μεγάλες μάχες της Ρούμελης, καθώς και άλλα τραγικά γεγονότα της προσωπικής του ζωής, που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.

 

 

 

                                                                                                                                  O Εισηγητής

 

Ο Κώστας Τζαβέλλας είναι απόγονος της Ιστορικής οικογενείας των Τζαβελλαίων. Είναι Έφεδρος Λοχαγός (ΠΖ) και μέλος του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται ως επιχειρηματίας στον τομέα των αντιρρυπαντικών τεχνολογιών. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου