Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Δυο νίκες στον αγώνα κατά της αρπαγής γης ….

 Η ActionAid  απευθύνεται στο ελληνικό κοινό :


Πριν από μερικούς μήνες ξεκινήσαμε την εκστρατεία μας κατά της αρπαγής γης, ζητώντας σας να υπογράψετε τις δύο επείγουσες εκκλήσεις μας προς την ΕΕ: μία για να θέσει περιορισμό στην παραγωγή βιοκαυσίμων και μία για να παγώσει προσωρινά την εισαγωγή ζάχαρης από την Καμπότζη καθώς παράγεται σε γη που έχουν αρπάξει μεγάλες εταιρείες.

Σήμερα επικοινωνούμε μαζί μας για να μοιραστούμε δυο πολύ μεγάλες νίκες που πετύχαμε μαζί στις δύο αυτές υποθέσεις και να σας ευχαριστήσουμε γιατί με τη δράση σας και την υπογραφή σας πετύχατε κάτι πολύ σπουδαίο.

Η νίκη κατά των πολυεθνικών παραγωγής βιοκαυσίμων στην ΕΕ!
Οι διπλωμάτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν  να μειώσουν την παραγωγή βιοκαυσίμων από καλλιέργειες τροφίμων, θέτοντας πλαφόν 7% από το 10% που ήταν ο ευρωπαϊκός στόχος! Ο συμβιβασμός συμφωνήθηκε σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται να επικυρωθεί στη συνάντηση Υπουργών Ενέργειας σε μερικές μέρες.

Είμαστε πολύ περήφανοι για την πίεση που ασκήσαμε όλοι μας. Πιέσαμε για μήνες το γραφείο του υπουργού Γιάννη Μανιάτη, στείλαμε ανοιχτές επιστολές στα ΜΜΕ και προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να θέσουμε το δίλημμα «τροφή ή καύσιμα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ήμασταν  η μόνη οργάνωση που πίεσε για αυτό το θέμα την ελληνική προεδρία και καταφέραμε να πετύχουμε μια πολύ δύσκολη νίκη. 

Η πρώτη νίκη της επείγουσας έκκλησης για την Καμπότζη!
Στη συνέχεια των δεκάδων χιλιάδων επιστολών που στείλατε στον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ σχετικά με την εισαγωγή ζάχαρης από την Καμπότζη, αποστολή της ActionAid επισκέφτηκε την Καμπότζη μαζί με ευρωβουλευτές και δημοσιογράφους για να διερευνήσουν περαιτέρω το θέμα και να πιέσουν τους τοπικούς φορείς.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τόσο ο Επίτροπος όσο και η κυβέρνηση της Καμπότζης απάντησαν στα αιτήματά σας. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση της Καμπότζης παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα αρπαγής γης στη χώρα, ενώ για μήνες το αρνιόταν πεισματικά. Συστάθηκε μια ειδική επιτροπή που αποτελείται από μέλη της ΕΕ, της κυβέρνησης και των εταιρειών ώστε να βρεθεί θεσμική λύση στο πρόβλημα. Η επιτροπή θα εξετάσει τα αιτήματα των αγροτών που έχουν εκδιωχθεί από τα χωράφια τους και υπάρχει πλέον ελπίδα ότι στο άμεσο μέλλον, τα θύματα θα λάβουν πίσω τη γη τους  ή θα αποζημιωθούν επαρκώς.

Σας στέλνουμε τέλος να δείτε και να μοιραστείτε ένα μικρό βίντεο με την ιστορία ενδυνάμωσης της Rebeca, μιας αγρότισσας  που ταξίδεψε μαζί μας από το χωριό της στην Μοζαμβίκη μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο, για να μάθει τους λόγους που έχασε τη γη της από τις πολυεθνικές εταιρίες.

Θέλουμε έτσι να σας θυμίσουμε ότι η κάθε υπογραφή σας στις εκστρατείες μας συνοδεύει και υποστηρίζει όλες τις Rebeca του κόσμου που αγωνίζονται να φέρουν την αλλαγή στις ζωές τους και πολλαπλασιάζει τη δύναμη με την οποία πιέζουμε τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου