Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Ελληνική Εταιρεία : Η Πλάκα ξανά σε κίνδυνο!



Xάρη στις Ρυθμίσεις Χρήσεων Γης και στην πρωτοποριακή νομοθεσία του 1979 που βασίσθηκε στην εμπεριστατωμένη μελέτη της ομάδας του Καθ. Ζήβα, – ο  οικισμός  της Πλάκας ξανακατοικήθηκε μετά μια  περίοδο  μεγάλης εγκατάλειψης και σήμερα συμβιώνουν αρμονικά κάτοικοι, εμπορικές δραστηριότητες, πολιτισμός και διασκέδαση.

Όμως για αδιευκρίνιστους λόγους, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο με τίτλο: «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής..» συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω διατάξεις, που είναι άκρως επικίνδυνες για την Πλάκα (Παράρτημα V, Άρθρο 15, Παράγραφος 1): «Προωθείται ο επανακαθορισμός χρήσεων γης στις περιοχές Πλάκας και Θησείου, προκειμένου να ανασχεθεί το φαινόμενο υποβάθμισης των περιοχών και της απομάκρυνσης των κατοίκων από το ιστορικό κέντρο».

Πολύ απλά η παράγραφος αυτή  δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα γιατί:
1.       Δεν χρειάζεται να «ανασχεθεί το φαινόμενο της υποβάθμισης», γιατί είναι ανύπαρκτο! Λόγω της νομοθεσίας του 1979 η Πλάκα αναβαθμίσθηκε ριζικά και το αποτέλεσμα εκτιμάται από τους κατοίκους και τους επισκέπτες, έλληνες και ξένους. 

2.       Δεν χρειάζεται να «ανασχεθεί το φαινόμενο της απομάκρυνσης των κατοίκων», όταν – πάντοτε χάρη στη νομοθεσία των χρήσεων γης – η φυγή των κατοίκων αναχαιτίσθηκε ήδη  από το 1979! Αναμφισβήτητη είναι η εισροή νέων κατοίκων, οι οποίοι σαφώς αντιτίθενται στην αλλαγή των χρήσεων γης.
Σε δρόμους που παλιότερα υπήρχαν μόνο ηλικιωμένοι, βλέπει κανείς την Πλάκα γεμάτη παιδιά!

3.       Ο «επανακαθορισμός των χρήσεων γης» κρίνεται εντελώς ασύμφορος αφενός μεν διότι το ισχύον καθεστώς, δηλαδή ο τεκμηριωμένος καθορισμός και η αποτελεσματική εφαρμογή τους έχουν σώσει την Πλάκα, αφετέρου δε διότι μια τέτοια διατύπωση δεν είναι μεν δεσμευτική αλλά μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον πρόκριμα διατάραξης των σήμερα ισόρροπων κλιμάκων που κατεξοχήν είναι αισθητές στο παραδοσιακό σύνολο της Πλάκας, οπότε η Πλάκα θα γλιστρήσει εύκολα στην απαξίωση της θλιβερής εποχής πριν την επέμβαση.

4.       Το εξέχον παραδοσιακό σύνολο στους πρόποδες του Ιερού Βράχου αποτελεί εθνικό θησαυρό γιατί δεν νοείται η Ακρόπολη χωρίς την Πλάκα. Τουναντίον, εάν η Αθήνα θέλει να διασώσει κι άλλες γειτονικές περιοχές του ιστορικού κέντρου (Ψυρρή, Μεταξουργείο), θα πρέπει να επεκτείνει και εκεί τις χρήσεις γης!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ήδη από το 1974 αγωνίστηκε σε συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή για την σωτηρία της Πλάκας και πέτυχαν την προστασία της με τις Ρυθμίσεις Χρήσεων Γης. Η Πολιτεία επένδυσε εκατομμύρια στην Πλάκα και η προσπάθεια κράτους και πολιτών απέσπασε πανευρωπαϊκό βραβείο Europa Nostra to 1984. Και αυτή τη φορά καλεί την πολιτεία και τους πολίτες να προστατεύσουν το ιστορικό κέντρο, διατηρώντας τον ιστό του οικιστικού συνόλου της Πλάκας και του Θησείου. Έχει ήδη σταλεί σχετική ενημερωτική επιστολή στους Βουλευτές, ενώ εκπρόσωποι της ΕΛΛΕΤ παρουσίασαν στην συνεδρίαση της Βουλής τα επιχειρήματά τους για την αφαίρεση της συγκεκριμένης διάταξης από το σχέδιο νόμου.

Τα οικιστικά σύνολα Πλάκας και Θησείου αποτελούν πολιτιστικό, ιστορικό και τουριστικό θησαυρό για τη χώρα. Στόχος μας οφείλει να είναι η προστασία, η διαφύλαξη και η τουριστική ανάπτυξή τους με έναν τρόπο ήπιο και αειφόρο. Ζητούμε να αφαιρεθούν άμεσα από το νέο ρυθμιστικό οι λέξεις Πλάκα και Θησείο, κάτι που ήδη έκανε με την χθεσινή δήλωσή του προς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής,ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου