Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Η Ελλάδα που αντιστέκεται : οι Έλληνες που παίρνουν τις γυναίκες των Σέρβων…



Είχα ένα φίλο μια φορά κι ένα καιρό, άκρως εξειδικευμένο στο σαρκασμό πολιτικών προσώπων και πολιτικών ιδεών…Τότε λοιπόν,  που οι αλλοδαποί στη χώρα μας ήταν κυρίως δυτικής προελεύσεως, όταν έβλεπε ένα ζευγάρι Έλληνα άνδρα και ξένης γυναίκας, ο φίλος μου μιλούσε για τη «σύσφιξη  και προώθηση των σχέσεων των λαών»… Αντίθετα, όταν  έβλεπε ένα ζευγάρι ξένου άντρα και ελληνίδας γυναίκας, κατακεραύνωνε  το διεθνή ιμπεριαλισμό και τη στυγνή εκμετάλλευση  του ντόπιου  γυναικαριάτου….
Η ιστορία αυτή ήρθε στο νου μου μετά ένα δημοσίευμα του  factorx στις 16/12/2013   στο ANTINEWS,  που αναφερόταν στις  σερβικές καταγγελίες για την «απόσπαση»  γυναικών και μάλιστα παντρεμένων, από Έλληνες εργαζόμενους σε οδικά έργα της Σερβίας…Όντας μπουχτισμένος από τα αρνητικά ρεκόρ της χώρας μας, αισθάνθηκα  για μια στιγμή  κάτι σαν εθνική υπερηφάνεια, κάτι που με έσπρωχνε να χρησιμοποιήσω μια εμβληματική έκφραση που απηύθυναν  το 1943 οι μαυραγορίτες στο Ρόμελ  αλλά που στη συνέχεια εντάχθηκε σε προτροπές ποικίλης προέλευσης και στόχευσης : ΒΑΣΤΑ ΕΛΛΑΔΑ !  
Αυτή την Ελλάδα που αντιστέκεται (!) ώστε να μπορεί – στα  σημερινά χάλια  – να πιάνει «φιλίες»  και να συσφίγγει τις σχέσεις της με τους άλλους λαούς, αφορά η  παρακάτω είδηση του ANTINEWS:

 "Η κατασκευή αυτοκινητόδρομων στη νοτιοανατολική Σερβία αποτελούσε όνειρο πολλών γενεών αφού η έλλειψη οδικών υποδομών είχε θεωρηθεί βασική αιτία της υπανάπτυξης.
Τα περισσότερα οδικά έργα ανέλαβαν ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, που απασχολούν και Έλληνες. Με την άφιξη των ξένων εργατών αυξήθηκαν και οι… μικτές σχέσεις , Ελλήνων με Σέρβες. Το φαινόμενο δεν θα απασχολούσε κανέναν αν δεν συνέβαινε να συνάπτουν σχέσεις με τους Έλληνες όχι μόνο οι ανύπαντρες αλλά και οι παντρεμένες!

Eνόψει "Γοργόνα", της Κάτιας Βαρβάκη



Ο “έρωτας της ασφάλτου”, όπως τιτλοφορείται το θέμα στο σερβικό τύπο, χτυπά και τις παντρεμένες γυναίκες κάτι που προκαλεί προβληματισμό στις τοπικές κοινωνίες. Στις πόλεις Πίροτ και Μπέλα Παλάνκα τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται μεγάλη αύξηση των διαζυγίων, κάτι που οι κάτοικοι αποδίδουν στην έλευση των Ελλήνων, οι οποίοι απασχολούνται στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.
Η διευθύντρια του Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης του δήμου Πίροτ, Μαρία Βάσιτς, εξηγεί ότι “είναι σύνηθες φαινόμενο σε περιόδους οικονομικής κρίσης να δοκιμάζεται η συζυγική σχέση και ένας από τους συζύγους να αναζητά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης”. Για τις γυναίκες, όπως λέει, “οι ξένοι παρουσιάζονται ως μία νέα ευκαιρία για να ξεφύγουν από τη φτώχεια, αναζητώντας καλύτερη τύχη”.
Οι άντρες, ωστόσο, δεν σκέφτονται έτσι και το θέμα βρέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης Μπέλα Παλάνκα. Ο δημοτικός σύμβουλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS), Ντούσαν Γιοβάνοβιτς, καταθέτοντας προς συζήτηση το θέμα, δήλωσε τα εξής: “Οι Έλληνες μας παίρνουν τις κοπέλες κι αυτό δεν είναι κακό. Ας πάνε τα κορίτσια να ζήσουν στην Ελλάδα αφού το επιθυμούν και είναι καλύτερα. Δεν μπορούμε ωστόσο να ανεχθούμε να μας παίρνουν και τις παντρεμένες”.
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να συσταθεί επιτροπή για να εξετάσει το θέμα. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Μπέλα Παλάνκα, οι Έλληνες εργάτες φέρνουν και συγγενείς ή φίλους από την Ελλάδα για να αναζητήσουν το ταίρι τους στην περιοχή. Πολλές από τις σχέσεις αυτές καταλήγουν σε γάμο.
Η νοτιοανατολική Σερβία είναι η πιο φτωχή περιοχή της χώρας. Η προοπτική μιας καλύτερης ζωής αποτελεί για τις γυναίκες μεγάλη πρόκληση. Το ίδιο μεγάλος είναι και ο πειρασμός για τους ξένους αφού η περιοχή φημίζεται για τις όμορφες γυναίκες. Επιβεβαίωση αυτού, το γεγονός ότι σε διαγωνισμούς ομορφιάς, στην πρώην Γιουγκοσλαβία (Miss YU), τρεις φορές αναδείχθηκαν νικήτριες νεαρές γυναίκες από την κωμόπολη Μπέλα Παλάνκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου