Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Η Μαρίνα απελευθερώθηκε …


Δεν πρόκειται για κάποια «μαρίνα» - χώρο ελλιμενισμού σκαφών – ούτε για την «Μαρίνα των βράχων» του Ελύτη. Πρόκειται για   χελώνα   ονόματι Μαρίνα,  που έμεινε 6 χρόνια  ως τραυματισμένη στο Κέντρο Διάσωσης θαλάσσιων χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ,  μέχρι να αφεθεί  υγιής  στη θάλασσα του Πύργου Ψηλονέρου, του νομού Χανίων.

Στην εκδήλωση της απελευθέρωσης, που έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά, παρευρέθηκε μεγάλος αριθμός τουριστών και ντόπιων , που έσπευσαν να δουν από κοντά το σπάνιο αυτό ζώο και να το αποχαιρετήσουν στο ταξίδι του στο φυσικό του περιβάλλον, μετά από χρόνια θεραπείας. Όλα αυτά τα χρόνια η «Μαρίνα» χρειάστηκε να υποβληθεί σε ειδική αγωγή, για να ξεπεράσει τα προβλήματα που της άφησε το σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι και το αγκίστρι που είχε καταπιεί. Παρέμεινε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, στη Γλυφάδα για 6 χρόνια και η θεραπεία της κόστισε περίπου 10.000 ευρω!. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε πολύ γρήγορα, σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή της. Και παρόλο που το τραύμα που είχε στο κεφάλι αποκαταστάθηκε σχετικά σύντομα, ήταν η αιτία που η Μαρίνα ταϊζόταν για κάποιο διάστημα με γαστροσκόπο, αλλά και για την απώλεια του δεξιού της ματιού, που παρά της προσπάθειες των εθελοντών και κτηνιάτρων του ΑΡΧΕΛΩΝ, δεν μπόρεσε ποτέ να αποκατασταθεί. Επίσης, το χτύπημα αυτό ήταν και η αιτία που η Μαρίνα δεν μπορούσε να καταδυθεί στο νερό σωστά όλα αυτά τα χρόνια, κάνοντας την ελπίδα για την απελευθέρωση της στο φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερα μακρινή. Προς έκπληξη όλων το τελευταίο εξάμηνο και μετά από πολύχρονη αντιβιοτική φαρμακευτική αγωγή, η Μαρίνα άρχισε να καταδύεται κανονικά και να τρέφεται μόνη της, φτάνοντας αισίως τα 73 κιλά. Αυτό σημαίνει πως ήταν έτοιμη να απελευθερωθεί στο φυσικό της περιβάλλον.

Παρόντες ήταν
 και ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Δασκαλάκης, και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος στη καθαριότητα Παναγιώτης Μαυρογέννης, με τους οποίους ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται στενά σε θέματα που αφορούν στην διαχείριση της ακτής και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Πλατανιά φέτος έβαψε τα δημοτικά φώτα από τη μεριά της θάλασσας στον Πύργο Ψηλονέρου, για τη μείωση της φωτορύπανσης που αποπροσανατολίζει τους νεοσσούς και πραγματοποιεί χειρονακτικούς καθαρισμούς παραλιών κατά την περίοδο ωοτοκίας. Επιπλέον, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε στα στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ και στους δημοσιογράφους που παρευρέθηκαν στην απελευθέρωση, πως θα εντάξει το μάζεμα των ξαπλωστρών μετά τη δύση του ηλίου, στη σύμβαση για την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, γεγονός πολύ σημαντικό για τον υπό εξαφάνιση πληθυσμό των θαλάσσιων χελωνών του κόλπου Χανίων.

Σημαντική ήταν και η προσφορά του Γιώργου Πρεκατσάκη, προέδρου της κοινότητας Κοντομαρίου-Πύργου Ψηλονέρου, που μοίρασε ντόπια γλυκά στους επισκέπτες που ήρθαν να αποχαιρετίσουν την Μαρίνα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου