Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Αποχαιρετισμός στο τοπίο της Ανεμοπύλας
Του Σάκη Μπινιάρη

Στις 14/7/2013 ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Καρυστίας ,  με τη συμμετοχή οκτώ μελών του,  πραγματοποίησε  περιήγηση σε μέρη του Καβοντόρου,  όπου θα μπουν ανεμογεννήτριες.

Οδηγήσαμε μέχρι το Κόμητο και πήραμε τον παλιό δρόμο που ήταν για πολλά χρόνια η μόνη οδική πρόσβαση προς το Καλλιανού. Στα αριστερά μας κατεβαίνει το αντέρεισμα της Κερασιάς - , ένας γυμνός όγκος που θα γεμίσει με ανεμογεννήτριες. Ο δρόμος έχει υποστεί σημαντικές διαβρώσεις από τους χείμαρρους που κατεβαίνουν το χειμώνα από την Κερασιά και αυτό δεν θα είναι τίποτε μπροστά στο μέγεθος των διαβρώσεων που θα προκαλέσει η διάνοιξη 80χμ νέων δρόμων για να ανεβάσουν τις ανεμογεννήτριες.


Αφήσαμε τα αυτοκίνητα στο Σταυρό του Κομήτου, ένα διάσελο που ενώνει την Κερασιά με το ύψωμα Μύτικας (946μ.). Περπατήσαμε στο κακοτράχαλο έδαφος μέχρι το επόμενο μικρό διάσελο όπου το μονοπάτι περνά μέσα από ένα χαρακτηριστικό δάσος πλατάνων που έχουν γύρει στο έδαφος από τον άνεμο. Στεκόμαστε στο εικονοστάσι της Αγίας Σοφίας ένα μνημείο της λαϊκής μαστοριάς -  άραγε καταγεγραμμένο από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημέιων; Λίγα μέτρα πιο πέρα ένα ανεμόμετρο της εταιρείας  RF Energy μαρτυρά ότι στο μέρος θα μπουν ανεμογεννήτριες. Εδώ φτάνει ένας αγροτικός δρόμος από τη Ζαχαριά που οδηγεί  στην Ανατολή, μια καταπράσινη κορυφογραμμή όπου οι χάρτες της ΡΑΕ σημειώνουν με παχιές γραμμές τα όρια αιολικών πάρκων (Δείτε www.rae.gr/ γεωγραφική αποτύπωση ΑΠΕ). 

Συνεχίζουμε την πορεία μας αυτή την φορά πάνω στον αγροτικό δρόμο προς το Παλαμηδό,  βλέποντας γύρω μας μεγάλα πλατάνια και ρείκια. Το όνομα Παλαμηδό διατηρεί τη μνήμη του ομηρικού ήρωα Παλαμήδη που βρήκε άδικο θάνατο στην Τροία και ο πατέρας του για να εκδικηθεί τους Ελληνες καθώς επέστρεφαν, άναψε φωτιές που οδήγησαν τα καράβια τους σε συντριβή στον Καφηρέα. Το Παλαμηδό και στη συνέχεια η Πρόκα υψώνονται σαν τείχος κάστρου στα βόρεια και εμείς βαδίζουμε κατά μήκος του κάθετων βράχων σε ένα σκιερό μονοπάτι κάτω από ψηλά πλατάνια. Οι βράχοι στάζουν νερό και είναι καλυμμένοι από πυκνή βλάστηση. Το τοπίο έχει μια υποβλητική δύναμη και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι εδώ στο μεσαίωνα πιθανότατα  είχε το ορμητήριό του ο ιππότης Λικάριος. Το μονοπάτι περνάει μέσα από τεράστιους ογκόλιθους που έχουν πέσει από κατολίσθηση και ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά μας η Ανεμοπύλα. Είναι ένα πραγματικό πέρασμα του ανέμου ανάμεσα σε δύο κορφές την Πρόκα και τον Προφήτη Ηλία, με μια πανοραμική θέα προς τη βόρεια και την ανατολική πλευρά του Καβοντόρου.

 Συναντήσαμε ελάχιστους βοσκούς και φαίνεται από τα εγκαταλειμμένα καλύβια ότι αυτή η παραδοσιακή δραστηριότητα βαίνει σε εξαφάνιση. Από την κουβέντα που πιάνουμε μαζί τους μοιάζουν ανυποψίαστοι  για τα  έργα  που θα γίνουν για να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες. Σε ένα ίσκιο από πλατάνια  καθίσαμε να ξαποστάσουμε και πήραμε να διαβάσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Μας φαίνεται  απίστευτο ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τοπία που χρήζουν προστασίας, επιτρέπει την καταστροφή τους με περιβαλλοντικούς όρους, όπως την περιορισμένη χρήση εκρηκτικών όπου είναι δυνατό( δείτε την συνημ. ΕΠΟ).


Δύσκολο να μεταφέρει κανείς όλες τις εντυπώσεις του από μια επίσκεψη σε ένα τόπο  σπάνιας  φυσικής ομορφιάς. Όμως νιώθουμε την ανάγκη να μεταφέρουμε έστω λίγες φτωχές εντυπώσεις και φωτογραφίες  για όσους δεν μπορούν να τα επισκεφτούν από κοντά.   Τουλάχιστον όσοι συμμετείχαν είδαν με τα ίδια τους τα μάτια ότι η καταστροφή αυτών των τοπίων είναι μια εγκληματική ενέργεια σε βάρος της φύσης και των επόμενων γενεών που της στερούμε μια πηγή πραγματική έμπνευσης.


 

1 σχόλιο:

  1. και θα τα πληρώνουμε για ρεύμα που θα εγχέουν και που ΔΕΝ θα εξοικονομεί συμβατικά καύσιμα, ούτε θα υποκαθιστά συμβατικές μονάδες. Θα ακριβαίνει απλά το τιμολόγιο για να μπορούν να πουλάνε οι αεριάδες (που είναι και αιολικοί, και επιδοτούνται έτσι διπλά: Τους επιδοτούμε για να τους επιδοτούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή