Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ



Σε ανακοίνωσή τους 12 περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν :
Το Υπουργείο Τουρισμού με το νομοσχέδιο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ΕΟΤ και λοιπές διατάξεις» που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή,  καταστρέφει τη φύση, σε ολόκληρη την Ελλάδα, που αποδεδειγμένα αποτελεί το κύριο τουριστικό πλεονέκτημα της χώρας!

Το  νομοσχέδιο  ανοίγει το δρόμο για την μαζική δόμηση κατοικιών υπό το πρόσχημα της τουριστικής ανάπτυξης, αναπαράγοντας το αποτυχημένο πρότυπο άλλων χώρων, που  αποτέλεσε και  βασικό λόγο της οικονομικής και περιβαλλοντικής τους καταστροφής.

Μερικά μόνο από τα παραδείγματα των ρυθμίσεων :

Προωθείται η υπερ-δόμηση σε ευαίσθητες περιοχές όπως τα μικρής έκτασης νησιά, οι ορεινές περιοχές, οι προστατευόμενες περιοχές και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Αντιμετωπίζονται οριζόντια τα νησιά όσον αφορά το συντελεστή δόμησης.

Προωθούνται οι «οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων» και τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ως σύγχρονη μορφή τουριστικής επένδυσης, ενώ το πρότυπο αυτό είναι παρωχημένο, με τις γνωστές συνέπειες.

Επιτρέπονται  παρεμβάσεις σε χώρους που βρίσκονται εντός περιοχών Natura και αρχαιολογικών χώρων.

Περιλαμβάνει φωτογραφικές ρυθμίσεις σχετικά με τους τουριστικούς λιμένες.

Περιέχει διατάξεις που περιορίζουν τα κρατικά έσοδα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την μείωση του αντιτίμου χρήσης αιγιαλού. 

Οι 12 περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF Ελλάς,  Αρκτούρος, Αρχέλων,Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού,Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης,Εταιρία Προστασίας Πρεσπών ,Καλλιστώ, Medasset – Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών ,MOm-Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace)

Υποστηρίζουν :

«Είναι απαραίτητο στην τρέχουσα κρισιμότατη συγκυρία, οι κινήσεις που γίνονται για την οικονομική σωτηρία της χώρας να μην είναι αποσπασματικές, αλλά αντιθέτως να στηρίζονται σε στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα τους. Ο τουρισμός, χάρις στα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, οφείλει να αποτελέσει έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της. Όμως, ως τουρισμός ποιότητας και όχι ως ένα είδος κτηματομεσιτικής δραστηριότητας.Γι’ αυτό εκφράζουμε την πλήρη διαφωνία και την έντονη διαμαρτυρία μας για το νομοσχέδιο».

 Σχετικά δες  Ν. Συρμαλένιος, http://oikologein.blogspot.gr/2013/07/t.html



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου