Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Ο Ζαν – Λυκ Μελανσόν για Ουκρανία, ΝΑΤΟ, Παλαιστίνη και τρανς Ολυμπιακούς (και τα διλήμματα της Βαϊμάρης)

 


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Διαπιστώνουμε στην Ελλάδα, και όχι μόνο, μια συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας της μεγάλης νίκης της γαλλικής Αριστεράς, αλλά και εξωραϊσμού της γαλλικής άκρας δεξιάς και γενικότερα του φασιστικού κινδύνου, είτε εμφανίζεται στην Ουκρανία με την πολιτοφυλακή του Αζώφ, είτε στην Ιταλία με τη θαυμάστρια του Μπενίτο Μουσολίνι Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι.

Σε σχέση με τη Γαλλία θυμίζουμε ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου, οι πάντες προέβλεπαν νίκη της γαλλικής άκρας δεξιάς, που, για πολλούς αναλυτές, δεν είναι παρά καθαρά μια εκδοχή γαλλικού φασισμού. Την νίκη της άκρας δεξιάς προέβλεψαν όλες, δηλαδή και οι 27 δημοσκοπήσεις που έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η κατάσταση ανατράπηκε γιατί μια κολοσσιαία αυθόρμητη, «επαναστατική» σχεδόν κινητοποίηση, αμέσως μόλις προκηρύχθηκαν οι εκλογές, ανάγκασε τα κόμματα της αριστεράς, «αυθεντικά» και μη, τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα, να συγκροτήσουν εκλογικό συνασπισμό με την απειλή της εξαφάνισης αν δεν το έκαναν. Και την τελική νίκη στην Αριστερά δεν την έδωσε κάποιο καλπονοθευτικό σύστημα, την έδωσε η απάντηση στο βαθύτατα πολιτικό δίλημμα του δευτέρου γύρου των εκλογών: «Θέλετε να κυβερνήσει τη Γαλλία η ‘Ακρα Δεξιά;» στο οποίο ερώτημα, με δεδομένη τη χρεωκοπία Μακρόν, μόνο η Αριστερά μπορούσε να απαντήσει.

KOINO ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ & ΟΦΥΠΕΚΑ

 

31.07.2024



Ολοκληρώθηκε η Εθνική Απογραφή Λευκών Πελαργών

Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα για τους πληθυσμούς του είδους στην Ελλάδα

 

Τη φετινή θερινή περίοδο, ειδικοί επιστήμονες αλλά και έμπειροι και μη παρατηρητές πουλιών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας καταμετρήσανε Λελέκια!

Από τις αρχές Ιουνίου έως και τα μέσα Ιουλίου, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία συντόνισε την Εθνική Απογραφή Λευκών Πελαργών της Ελλάδας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή από τα απανταχού μέλη του δικτύου εθελοντών της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, αλλά και πολλών πολιτών που έστειλαν τις καταγραφές τους!

Η απογραφή των αγαπημένων Λελεκιών (όπως αποκαλείται αλλιώς ο Λευκός Πελαργός) της ελληνικής υπαίθρου υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Απογραφής Λευκών Πελαργών, μιας κορυφαίας δράσης που διοργανώνεται κάθε 10 χρόνια από τη BirdLife International και τους εταίρους της. Η φετινή, 8η Διεθνής Απογραφή πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 53 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας υπό τον συντονισμό της NABU, εταίρου της BirdLife στη Γερμανία.

Μαρίας Ξενούλη, "Τοπία μνήμης"


 

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Εὐσταθία Δή­μου: [Κά­πο­τε ὁ χρό­νος]

 

Δ


Προσεχείς Εξορμήσεις και Δράσεις του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας

 



Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Η διάσημη παράσταση κλασικού μπαλέτου «Δον Κιχώτης» σε Θεσσαλονίκη και Βέροια!

 

Στις 12 και 13 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστεί η διάσημη παράσταση κλασικού μπαλέτου «Δον Κιχώτης» σε Θεσσαλονίκη και Βέροια. Πρόκειται για μια από τις πιο λαμπερές και δημοφιλείς παραστάσεις του παγκόσμιου ρεπερτορίου, η ιστορία της συγκινεί εδώ και πολλά χρόνια μικρούς και μεγάλους, συνδυάζοντας κωμικά και ρομαντικά στοιχεία.

Για δύο μόνο παραστάσεις:

12 Οκτωβρίου στις 15:00 & 20:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
13 Οκτωβρίου στις 19:00 στο Χώρο Τεχνών στη Βέροια

Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης» σε μουσική του Αυστριακού συνθέτη Ludwig Minkus ανέβηκε για πρώτη φορά το 1869 από τον χορευτή και χορογράφο Marius Petipa και στις αρχές του 20ου αιώνα αναθεωρήθηκε από τον Alexander Gorsky. Βασίζεται σε ένα μικρό μέρος του διάσημου μυθιστορήματος του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547-1616), καθώς επικεντρώνεται στον θυελλώδη έρωτα της Kitri με τον κουρέα Basil.

Η χορογραφία του Petipa μεταφέρει με μοναδικό τρόπο εικόνες και χρώματα της Ισπανίας και αναδεικνύει την πλούσια χορευτική της παράδοση.

Το μπαλέτο «Δον Κιχώτης» που έρχεται σε Θεσσαλονίκη και Βέροια αποτελείται από 25 επαγγελματίες χορευτές της ιστορικής όπερας Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης καθώς και άλλα σημαντικά θέατρα της Μόσχας, που θα χαρίσουν στο κοινό μία συναρπαστική εμπειρία!

 

Η τουρκική κρατική τηλεόραση διέκοψε τη μετάδοση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων επειδή πέρασε πρώτη η ελληνική αποστολή

 


Η τουρκική κρατική τηλεόραση διέκοψε τη μετάδοση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων επειδή πέρασε πρώτη η ελληνική αποστολή

Του Λεωνίδα Κουμάκη


Η Τουρκική κρατική Τηλεόραση TRT άρχισε χθες να μεταδίδει, όπως όλος ο κόσμος, την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού με την συμμετοχή 206 αντιπροσωπειών και 10.500 αθλητών από ολόκληρο τον κόσμο. Ξαφνικά η εικόνα έγινε μαύρη και σταμάτησε η μετάδοση για λίγα λεπτά. Τόσα, όσα χρειαζόταν για να περάσει η πρώτη Ελληνική αποστολή με τις Ελληνικές σημαίες. Αμέσως μετά η μετάδοση επανήλθε κανονικά και συνεχίστηκε κανονικά. Οι κομπλεξικοί εκ Μογγολίας Τούρκοι που κρατούν σφικτά την τουρκική εξουσία, δεν μπορούν να βλέπουν πρώτη-πρώτη την Ελληνική αποστολή να παρελαύνει κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, έτσι πέφτει “μαύρο” – και δεν γίνεται για πρώτη φορά!

Προς γνώση και συμμόρφωση όσων ασυγχώρητα αφελών πέφτουν στην παγίδα και πιστεύουν στις διακηρύξεις των ισλαμοφασιστών της Άγκυρας που ελέγχει την Τουρκία με την “συνεργασία” της τουρκικής και διεθνούς μαφίας. Οι άνθρωποι είναι τόσο κομπλεξικοί και μικροπρεπείς που “κόβουν” από τον τουρκικό λαό την εικόνα Ελλήνων αθλητών, με ελληνικές σημαίες – άσε που δεν μπορούν να χωνέψουν το γεγονός ότι η Ελλάδα, τιμής ένεκεν, είναι πάντα πρώτη στις τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Λίγο ξύδι και καλή χώνεψη!

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Ο δημιουργός Άντης Ροδίτης

Του Γιάννη Σχίζα

Ο Άντης Ροδίτης έφυγε σε ηλικία 78 χρονών, πάντοτε αδιάλλακτος με την αλήθεια του, γι αυτό και δύσκολα περιγράψιμος στη σημερινή εποχή. Τίμησε τη γενιά του ποιητή Κώστα Μόντη, του Σάββα Παύλου, του Βάσου Φτωχόπουλου, των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την Κύπρο. Ο εκλιπών είχε όλες τις συμπάθειες ενός ανθιστάμενου, αλλά  κατάφερε να κάνει απολύτως σαφές ένα μόνο στοιχείο : Ότι  αρνήθηκε  το ρόλο του Μακαρίου ως Εθνάρχη, κι αυτό τον έφερε σε ρήξη με την πλειοψηφούσα κυρίαρχη γνώμη σε κυπριακούς και ελλαδικούς χώρους.

Ο ΠΗΝΕΛΟΠΙΣΜΟΣ

Στο έργο του «Κουράγιο Πηνελόπη» καταχωρεί μια  κατ' ιδίαν συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών Τζόρτζ Μπολ με τον Μακάριο, επί Προεδρίας Τζόνσον. Περιγράφει ο ίδιος  ο Μπολ,  με τον Μακάριο να του λέει, με τον συνήθη, περίεργα παιγνιδιάρικο τρόπο του: «Σας συμπάθησα, κύριε Υπουργέ, μιλάτε ευθέως και το σέβομαι αυτό. Κρίμα που δεν έτυχε να συναντηθούμε υπό καλύτερες συνθήκες. Θα μπορούσε να γινόμασταν φίλοι…. Υπάρχει, πάντως, κάτι που θα ήθελα να σας ερωτήσω και δεν ξέρω αν πρέπει να το κάμω ή όχι, άλλα θα το κάμω. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να με σκοτώσουν οι Τούρκοι ή οι Έλληνες;... Καλύτερα οι Έλληνες, δεν νομίζετε;... 

Παγκόσμια κοινή γνώμη: Όχι στα ορυκτά καύσιμα, σταματήστε την κλιματική αλλαγή!

 


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
8 Ιουλίου 2024

Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη, σε όλες σχεδόν τις χώρες, ακόμα και σε «πετρο-κράτη», αντιλαμβάνονται την ανάγκη γρήγορης απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με ένα γκάλοπ που διεξήγαγε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την οργάνωση GeoPoll.

Το 72% όσων ρωτήθηκαν σε 77 χώρες υποστήριξαν τη γρήγορη απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, 80%, υποστήριξε πρέπει να υπάρξει ταχύτερη δράση για το κλίμα γενικότερα.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της έρευνας είναι η υποστήριξη των κατοίκων των περισσοτέρων χωρών που παράγουν οι ίδιες ορυκτά καύσιμα προς μια γρήγορη ενεργειακή μετάβαση στις ίδιες τις δικές τους χώρες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως πετρελαίου και αερίου, το 53% υποστηρίζει μια γρήγορη ή κάπως γρήγορη ενεργειακή μετάβαση.

Κώ­στας Ποῦ­λος: Ἡ πρώ­ην Φα­νή

 




Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

 

Ο Δήμος Βύρωνα, η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας και η Πρωτοβουλία Ειρήνης και Διεθνούς Αλληλεγγύης Βύρωνα πραγματοποιούν εκδήλωση για ειρήνη και επανένωση της Κύπρου, την Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024 και ώρα 20.30 στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ταπητουργείο) της άλλοτε προσφυγικής πόλης. 

 

Σύμφωνα με τους συνδιοργανωτές, πρόκειται για εκδήλωση επαναδέσμευσης στο «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ», το οποίο χαρακτηρίζεται «διαρκές και όχι στιγμιαίο».

 

Προβλέπονται ομιλίες του Δημάρχου, κ. Αλέξη Σωτηρόπουλου και εκπροσώπων των δύο άλλων συνδιοργανωτών, ενώ θα διαβαστεί μήνυμα του Δημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου Σίμου Ιωάννου. Θα ακολουθήσει βίντεο για την Κυπριακή τραγωδία και απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο».

 

Λαμβάνει μέρος με επιλεγμένα μουσικά κομμάτια η Βυζαντινή Χορωδία Καλλιθέας-Τζιτζιφιών.

 

Βύρωνας 26 Ιουλίου 2024

 

 

 

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ειρήνη Γεωργακοπούλου

e- mail: irigeo16@gmail.com

           

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Μπού­λη Ἀν­δρε­ά­δου: Συνταγὴ μαγειρικῆς

 



Ο καύσωνας φεύγει, η λειψυδρία έρχεται

 

Του Γιάννη Σχίζα

Σε ένα άρθρο στο «Δρόμο της Αριστεράς» αναφερόμουν στη συχνότητα με την οποία επέρχονται οι ξηρασίες – που ήταν μια μέτρια μονοετής ξηρασία κάθε 5 χρόνια, μια ισχυρή μονοετής ξηρασία κάθε 10 χρόνια και μια ισχυρή διετής ξηρασία κάθε 25 χρόνια – σύμφωνα με στατιστική εκτίμηση του Ινστιτούτου Δασικών Οικοσυστημάτων.  Σύμφωνα πάντως με άλλη εκτίμηση, που υπογραφόταν από τον Ανδρέα Δενιόζο στο «Ελεύθερο Βήμα» της Ελευθεροτυπίας(28.10.90), ο χρόνος της ξηρασίας – ανομβρίας ήταν 11ετης, παρά τα λεγόμενα από τον Θεόφραστο που υποστήριζε την (μέση) 9ετή διάρκεια της ξηρασίας  ή των Αρχαίων Αιγυπτίων που πίστευαν στην 14ετή . Ανεξάρτητα και από τις δύο εκτιμήσεις, το σίγουρο είναι ότι ο κύκλος της ξηρασίας-ανομβρίας επαναλαμβάνεται, οπότε οι κοινωνίες  έχουν να προνοήσουν μια πολιτική : Που  πρέπει να εντείνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται, η δόμηση παίρνει τα επάνω της, τα αυτοκίνητα και τα εισοδήματα πολλαπλασιάζονται, οι υγειονομικές απαιτήσεις και ο τουρισμός  γίνονται κτήμα ενός μεγάλου μέρους του παγκόσμιας κοινότητας.       

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΔΕΛ


 


 

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου), όπως αυτό προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 9ης και 10ης Ιουλίου 2024 και συγκροτήθηκε σε σώμα, έχει ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Αντώνης Χ. Καρατζάς, εκδότης (Νομική Βιβλιοθήκη Α.Ε.)
Αντιπρόεδρος: Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, συγγραφέας
Γραμματέας: Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας
Ταμίας: Κώστας Δαρδανός, εκδότης (Εκδόσεις Gutenberg)
Μέλη: Μαρία Αγγελίδου, συγγραφέας/μεταφράστρια
Τιτίκα Δημητρούλια, συγγραφέας/καθηγήτρια πανεπιστημίου
Δημήτρης Ηλιόπουλος, εκδότης Τύπου (Δέσμη Εκδοτική Α.Ε.)
Αργύρης Καστανιώτης, εκδότης (Εκδόσεις Καστανιώτη Α.Ε.Β.Ε.)
Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, εκδότης (Εκδόσεις Μίνωας Α.Ε.)
Ανδρέας Παναγόπουλος, δημοσιογράφος
Γιώργος Πασχαλίδης, εκδότης (Εκδόσεις Broken Hill Α.Ε.)
Θεόδωρος Φορτσάκης, συγγραφέας/καθηγητής πανεπιστημίου

Πρόσκληση αναδόχου για το έργο των «Χιλίων Δέντρων» στο δημοτικό διαμέρισμα Μουριών


Ένα ακόμα έργο  του προγράμματος LEADER προστίθεται στα έργα ανάπτυξης της Π.Ε Κιλκίς.

poster
00:36

Το Δασαρχείο Κιλκίς ανήρτησε μέσω του Εθνικού Συστήματος Δημοσίων Συμβάσεων  την πρόσκληση διακήρυξης μειοδοτικού διαγωνισμού του έργου «Προστασία & Ανάδειξη Μνημείου της Φύσης «Χιλίων Δέντρων» Δ.Δ. Μουριών δήμου Κιλκίς» συνολικού προϋπολογισμού ύψους 400.000 ευρώ.

Το μνημείο της Φύσης στα Χίλια Δέντρα Μουριών, έκτασης 155  στρεμμάτων, αποτελεί σήμερα ένα από τα ελάχιστα αν όχι το μοναδικό απομεινάρι φυσικής δασικής φυτοκοινωνίας όχι μόνο στον Ελλαδικό αλλά σε όλο το μεσογειακό  χώρο της Νότιας Ευρώπης.