Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Γιούντιτ Σαλάνσκυ : Κατάλογος απολεσθέντων

 

  Με μεγάλη χαρά παραλάβαμε σήμερα, μετά από ενάμιση χρόνο εκτός κυκλοφορίας, τον Κατάλογο απολεσθέντων της Γιούντιτ Σαλάνσκυ (μτφρ. Γιάννης Καλιφατίδης), αυτό το σκληρόδετο βιβλίο με την τόσο ιδιαίτερη τυπογραφία, που ανατυπώθηκε και κυκλοφορεί και πάλι! 

 

 

ISBN: 978-618-5267-46-9

Σελ.: 344
Σχήμα: 12x20 εκ.
Τιμή: 22,00€
Σκληρόδετο

 


 

Η Γιούντιτ Σαλάνσκυ είναι μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς της νεότερης γενιάς στη Γερμανία. Τα δώδεκα αντι­­­κείμενα που περιγράφονται στον Κατάλογο απολεσθέντων ­­­­–ένας πίνακας του Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ, ένα σπάνιο είδος τίγρης, μια ρωμαϊκή βίλα, ένα ερωτικό ποίημα της Σαπφούς, ένα νησί στον Ειρηνικό– έχουν πλέον χαθεί. Υπάρχουν πια μονάχα ως ίχνη, ως αναμνήσεις, ως αρχεία ή χάρτες, ως τεκμήρια του παρελθόντος. Η Σαλάνσκυ αναζητά, με μια πρωτότυπη λογοτεχνι­­­κή απόπειρα καταλογογράφησης, αυτό που μένει πίσω όταν χάνεται κάτι: αποήχους και ψιθύρους, μνήμες και θρύλους, αποτυπώματα και σκιές, ανασυγκροτώντας παράλληλα την παιδική ηλικία σε μια χώρα που έχει επίσης χαθεί, την Ανατολική Γερμανία της δεκαετίας του 1980. Η μετάφραση του Καλιφατίδη αναδεικνύει τα ευρηματικά στοιχεία του πρωτοτύπου και μεταφέρει με πεισματική ακρίβεια το πραγματολογικό υλικό που συσσωρεύεται στα ­διηγήματα της Σαλάνσκυ. Το βιβλίο περιλαμβάνεται στη μακρά λίστα για το International Booker 2021. Το βιβλίο βρέθηκε στη μακρά λίστα για το International Booker 2021 και κέρδισε το βραβείο Strega Europeo 2020. Η έκδοση είναι σκληρόδετη και τηρεί την ιδιαίτερη τυπογραφία του

πρωτοτύπου.

 

 

 

«Όπως κάθε ηγεμόνας, αυτή η πόλη έχει δύο σώματα. Το θνητό σώμα της κείτεται άταφο σαν συλημένο κουφάρι – ένα λεηλατημένο νταμάρι, με τις μαρμαρόπετρες να ψήνονται σε καμίνια για να γίνουν ασβέστης. Η ξεθωριασμένη πέτρα δεν κρύβει μέσα της απολιθώματα, παρά είναι από μόνη της αποτύπωμα του παρελθόντος, ένα μαγικό σημειωματάριο της μνήμης. Αντίθετα, το αθάνατο σώμα της υψώνεται μέσα από τα χαλάσματα για να ζωντανέψει στη φαντασία των ξένων, που στέκονται ονειροπολώντας μπροστά στα ερείπια, μαρμαρωμένοι από το δέος. […] Όλοι τους προσκυνούν τα ερείπια σαν ιερά λείψανα, προσδοκούν την ανάστασή τους, καταμαγεμένοι από τη χαμένη αίγλη του παρελθόντος, δίχως να χορταίνουν την πείνα τους, αφού όλο και κάτι λείπει. Το μάτι παρατηρεί, η φαντασία συμπληρώνει την εικόνα, τα σκόρπια θραύσματα μεταμορφώνονται σε αστραφτερά μέγαρα, τα έργα των νεκρών ξαναζωντανεύουν, πιο λαμπρά και πιο άρτια από ποτέ: […] ρομανικές βασιλικές και θριαμβικές αψίδες μισοθαμμένες κάτω από το χώμα, μεσαιωνικά αετώματα και προσόψεις μπαρόκ εκκλησιών, απαλόχρωμες αναγεννησιακές επαύλεις και πυραμίδες μαυρισμένες από την καπνιά. Κοντολογίς, ένας κολοσσιαίος και δαιδαλώδης οργανισμός από νεκρό και ζωντανό υλικό, όπου κυβερνούν η τύχη, η ανάγκη και ο νόμος του ήλιου.
Καμιά περίφραξη δεν χωρίζει τα ερείπια από τους εξαθλιωμένους βιοπαλαιστές που έχουν μάθει να ζουν ανάμεσα στα χαλάσματα, όπως θα ζούσαν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος, χωρίς να αισθάνονται το παραμικρό δέος. Μισόγυμνοι ζητιάνοι περιφέρονται στις περίστυλες στοές, ιχθυοπώλες διαλαλούν το ευπαθές τους εμπόρευμα στη σκιά ενός προστώου φραγμένου με τούβλα, γυναίκες πλένουν τα λινά σεντόνια τους σε ρωμαϊκές θέρμες, βοσκοί μαντρώνουν τα πρόβατά τους σε ναούς ποτισμένους από τη μούχλα, με τα αλλοτινά θυσιάσματα να βόσκουν μπροστά σε ειδωλολατρικούς βωμούς, μεροκαματιάρηδες σκάβουν στις κατακόμβες του Φλαβίου Αμφιθεάτρου ξεθάβοντας αγκωνάρια από πορώδη ωχρόλευκο τραβερτίνη, ανάμεσα σε λείψανα άγριων θηρίων και αμετάπειστων χριστιανών.»


Γιούντιτ Σαλάνσκυ, Κατάλογος απολεσθέντων


 

 

Η Γιούντιτ Σαλάνσκυ γεννήθηκε στο Γκράιφσβαλντ της Ανατολικής Γερμανίας (DDR) το 1980. Ζει στο Βερολίνο όπου εργάζεται ως συγγραφέας, σχεδιάστρια βιβλίων και επιμελήτρια (είναι επικεφαλής της σειράς Φυσικής Ιστορίας του γερμανικού εκδοτικού Matthes und Seitz). Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες, ενώ το Atlas der abgelegenen Inseln (2009) μαζί με τον Κατάλογο απολεσθέντων έχουν γίνει διεθνή μπεστ σέλλερ. Το 2011 έδωσαν το όνομά της στον αστεροϊδή 95247 Schalansky

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου