Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Στην Αλβανία του Εμβέρ Χότζα

της Μαρίνας Λυκούδη 

Αλβανία 1978. Η γειτονική μας χώρα βιώνει την πιο στυγνή δικτατορία στην ιστορία της. Πώς ήταν η ζωή επί Χότζα; Ποιοι περιορισμοί υπήρχαν; Πώς ήταν να βιώνεις ένα καθεστώς συνεχούς προπαγάνδας και φόβου; Τι μαρτυρούσαν τα σφιγμένα πρόσωπα των πολιτών; Και πώς ήταν η ζωή εκεί για τους ξένους επισκέπτες;

Η Μαρίνα Λυκούδη μάς μεταφέρει στη Γη των Αετών, στη Σκιπερία, στη γνωστή σε εμάς Αλβανία, καταγράφοντας την εμπειρία της από την παραμονή της εκεί, όταν ακολούθησε τον σύζυγό της που υπηρετούσε ως Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα.

Οι μύθοι, οι θρύλοι, τα μνημεία της αλβανικής επαρχίας, η σκληρή καθημερινότητα των ντόπιων και ο αδιάκοπος αγώνας για δουλειά και επιβίωση, οι συνήθειες του λαού, η μυστική αστυνομία, οι επιταγές του κόμματος, η θέση της χώρας στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη, η αντιμετώπιση των ξένων.

Μια χειμαρρώδης μαρτυρία που ακροβατεί ανάμεσα στο προσωπικό βίωμα και την ιστορική καταγραφή, που καταφέρνει να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, καθώς τον ταξιδεύει στις άγνωστες πτυχές ενός σκληρού καθεστώτος.
*

Η Μαρίνα Λυκούδη γεννήθηκε στην Κεφαλονιά. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε επί τριετία στο Παρίσι στην Κλινική Ψυχολογία (Paris VII) και στα Παιδαγωγικά (Paris V) ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Υπηρέτησε σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Βρυξέλλες, Μόντρεαλ). Διετέλεσε Συντονίστρια Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Ανατολικού Καναδά, από όπου και αφυπηρέτησε.

Κατά την παραμονή της στο Μόντρεαλ συνέγραψε το βιβλίο Η Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο Εξωτερικό (εκδόσεις Παρουσία 1997). Ακολούθησαν οι νουβέλες Sacrificio (ιδιωτική έκδοση 2015) και Santa Catalina (ιδιωτική έκδοση 2017), εμπνευσμένες από την ιστορία του Περού, όπου διέμεινε συνοδεύοντας τον υπηρετούντα εκεί σύζυγό της πρέσβη, Βασίλη Σημαντηράκη. Το 2020, μαζί με την Άντζελα Έμσεν-Δανιηλίδου συνέγραψαν δύο νουβέλες, που περιέχονται στο βιβλίο 1-1-28 (εκδόσεις Βακχικόν).

Σε συνεργασία με τον σύζυγό της εξέδωσε τα καλλιτεχνικά λευκώματα Ελαία η Καλλιστέφανος (εκδόσεις Έφεσος 2001) και Πέτρα Ωραιοτάτη (εκδόσεις Φιλοποίμην 2007), αμφότερα εμπλουτισμένα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό του συζύγου της.

Μητέρα τριών παιδιών, έχει επίσης έναν εγγονό, τον Ερρίκο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου