Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

1 στα 6 Τρυγόνια της Ευρώπης σταματά στην Ελλάδα για ανεφοδιασμό

 

 
Κρίσιμης σημασίας για το είδος οι νησιωτικές & παράκτιες περιοχές της χώρας μας
 

Από την ελληνική επικράτεια περνά κάθε άνοιξη περίπου 1 στα 6 Τρυγόνια της Ευρώπης καθιστώντας έτσι τη χώρα μας κρίσιμο σταθμό ανεφοδιασμού για όσα πουλιά του είδους ταξιδεύουν στον ανατολικό μεταναστευτικό διάδρομο. Αυτό προκύπτει από πρόσφατη δημοσίευση που βασίστηκε σε δεδομένα του Ορνιθολογικού Σταθμού Αντικυθήρων και τα οποία επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα, εκτός από σημαντικό πέρασμα του Τρυγονιού, αποτελεί και κρίσιμο σταθμό ανεφοδιασμού για το παγκοσμίως απειλούμενο είδος.

Αξιοποιώντας μακροχρόνια δεδομένα παρακολούθησης της μετανάστευσης των Τρυγονιών μέσω δακτυλιώσεων και δεδομένα τηλεμετρίας (δορυφορικοί πομποί), σε συνδυασμό με δεδομένα της επιστήμης των πολιτών (citizen science), οι ερευνητές μπόρεσαν να εκτιμήσουν τον πληθυσμό των Τρυγονιών που περνούν κάθε άνοιξη πάνω από την Ελλάδα αλλά και να επιβεβαιώσουν πως, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον Δυτικό μεταναστευτικό διάδρομο, τα Τρυγόνια που μεταναστεύουν μέσω της Ελλάδας, κατά κανόνα, δεν σταματάνε στη Βόρεια Αφρική για ενεργειακό ανεφοδιασμό.

Αυτό σημαίνει πως, έχοντας διασχίσει την έρημο Σαχάρα και τη Μεσόγειο Θάλασσα, το είδος φτάνει καταπονημένο σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της ελληνικής επικράτειας όπου, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, σταματά για ξεκούραση και ανεφοδιασμό για διάστημα που μπορεί να φτάσει και τις τρεις εβδομάδες. Η μελέτη καταλήγει ότι νησιωτικά και παράκτια Μεσογειακά οικοσυστήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στον κύκλο της ζωής του Τρυγονιού, τονίζοντας την αναγκαιότητα της ορθής διαχείρισης αυτών των περιοχών για την προστασία του είδους.

Τα συμπεράσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά πως η χώρα μας έχει ευθύνη για τη διατήρηση ενός σημαντικού ποσοστού του ευρωπαϊκού πληθυσμού του Τρυγονιού και άρα, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποφασιστικά από την ελληνική Πολιτεία κρίσιμες απειλές για το είδος όπως η λαθροθηρία στο Ιόνιο, εξαιτίας της οποίας δεκάδες χιλιάδες καταπονημένα Τρυγόνια και άλλα μεταναστευτικά πουλιά θανατώνονται την άνοιξη ενώ ταξιδεύουν προς τους τόπους αναπαραγωγής τους.

Για την εκπόνηση της μελέτης εργάστηκαν επιστήμονες και ειδικοί από την Ομάδα του Ορνιθολογικού Σταθμού Αντικυθήρων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, το ερευνητικό Πρόγραμμα ROUTES που υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σουηδίας.

Ολόκληρη η νέα δημοσίευση είναι διαθέσιμη
ΕΔΩ

 Κατέβασμα σχετικού Οπτικού Υλικού από ΕΔΩ

Σημειώσεις για τους Συντάκτες:

1. Ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων (ΟΣΑ) αποτελεί τη βάση ενός πολυετούς Προγράμματος της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας με περιοχή δραστηριοποίησης το νησί των Αντικυθήρων, τον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο και τις παρακείμενες νησίδες. Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η παρακολούθηση και μελέτη του παγκόσμιου φαινομένου της μετανάστευσης των πουλιών με απώτερο σκοπό την προστασία τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλος στόχος του Προγράμματος αποτελεί  η ορνιθολογική και οικολογική έρευνα και εκπαίδευση στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

2. Η ανοιξιάτικη λαθροθηρία στερεί από τους καλύτερους γεννήτορες την ευκαιρία να αναπαραχθούν και να συμβάλουν στην ενδυνάμωση των πληθυσμών των μεταναστευτικών ειδών με νέα άτομα που θα ταξιδέψουν προς τον Νότο το φθινόπωρο. Η δραστηριότητα αυτή συμβαίνει μαζικά εδώ και πολλές δεκαετίες τον Απρίλιο και τον Μάιο σε πολλά νησιά του Ιονίου, παρότι ήδη από το 1983 το κυνήγι κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση είναι παράνομο και στη χώρα μας.

Όπως επιβεβαιώνεται από αδιάψευστα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE Against Bird Crime παρά την απαγόρευση δεκαετιών, η ανοιξιάτικη λαθροθηρία, μία εντελώς παράλογη πια και απαρχαιωμένη «παράδοση». συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και σε μεγάλο βαθμό υπό την ανοχή των τοπικών αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιών. 


Περισσότερες πληροφορίες: 

Γεωργία Αλεξοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Τύπου | 210 8227937, εσωτ. 117 | Κιν. 6943 563666 | galexopoulou[@]ornithologiki.gr

 

 

Τα συμπεράσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά πως η χώρα μας έχει ευθύνη για τη διατήρηση ενός σημαντικού ποσοστού του ευρωπαϊκού πληθυσμού του παγκοσμίως απειλούμενου είδους και άρα, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποφασιστικά από την ελληνική Πολιτεία κρίσιμες απειλές για το είδος όπως η ανοιξιάτικη λαθροθηρία στα νησιά του Ιονίου που συνεχίζει ακάθεκτη σε πολλά νησιά του Ιονίου.

Αξιοποιώντας μακροχρόνια δεδομένα παρακολούθησης της μετανάστευσης των Τρυγονιών μέσω δακτυλιώσεων και δεδομένα τηλεμετρίας, σε συνδυασμό με δεδομένα της επιστήμης των πολιτών, οι ερευνητές μπόρεσαν να εκτιμήσουν τον πληθυσμό των Τρυγονιών που περνούν κάθε άνοιξη πάνω από την Ελλάδα και να επιβεβαιώσουν πως τα Τρυγόνια που μεταναστεύουν μέσω της Ελλάδας, κατά κανόνα, δεν σταματάνε στη Βόρεια Αφρική για ενεργειακό ανεφοδιασμό.

Facebook

Website

Instagram

Twitter

YouTube

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου