Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Περιοδικά της δεκαετίας του 60

 Το Αρχείο Ιστορίας & Τέχνης-Αρχείο Πολέμου

σας προσκαλεί την  Πέμπτη 22 Ιουνίοαυ 2023 και ώρα 19.30
στην διαδικτυακή  παρουσίαση με θέμ
              1960-1990, τα χρόνια των μεγάλων  κυκλοφοριών
                    και εισηγήτρια την κα Πόλυ Μηλιώρη
                                                   
 ZOOM
Topic: ARHEION POLEMOU
Time: Jun 22, 2023 07:30 PM Athens
 

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/89123396955?pwd=cXIrdkFsTEtzU3p1Ukg0WjhoMmcvZz09
 
Meeting ID: 891 2339 6955
Passcode: 469443

Η εισηγήτρια αναφέρεται στα λαϊκά περιοδικά από τη δεκαετία του 1960 και μετά, τα οποία έζησε η ίδια από «μέσα». Αποκαλύπτει μυστικά και τεχνικές των εκδοτών, προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά, θυμάται ευρεσιτεχνίες και «πατέντες», για να επιλυθούν τυπογραφικά προβλήματα, τοποθετείται ως προς την επίδραση που άσκησαν στη διαμόρφωση αντιλήψεων και νοοτροπιών στην ελληνική κοινωνία, στέκεται στη σχέση τους με το αναγνωστικό κοινό. Η κα Πόλυ Μηλιώρη αναδεικνύοντας την αθέατη πλευρά αγαπημένων –κάποτε- περιοδικών μας θυμίζει το ανθρώπινο πρόσωπο της δημοσιογραφίας, μνημονεύει ονόματα εμβληματικών δημοσιογράφων αλλά και την εποχή κατά την οποία η ψυχαγωγία ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάγνωση.  
Με τον ίδιο τίτλο, μετά από πρόταση της προσφάτως εκλιπούσης Μυρσίνης Ζορμπά,  είχε πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της Πόλυς Μηλιώρη «Από το Ρομάντσο στο Πάνθεον, ένα χρονικό του Ελληνικού Περιοδικού Τύπου» το 1993, στην ΕΣΗΕΑ. Το βιβλίο είναι εξαντλημένο εδώ και καιρό. Υπ’ αυτή την έννοια η αποψινή παρουσίαση έρχεται να καλύψει ένα εκδοτικό κενό, μια βιβλιογραφική απουσία, μέχρι κάποιος εκδότης να αποφασίσει την επανεκτύπωση του πολύτιμου αυτού ντοκουμέντου. 
                                         Η εισηγήτρια
Η Πόλυ Μηλιώρη,  γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε Ιστορία στην Αθήνα. Θυγατέρα του εκδότη Νίκου Θεοφανίδη αλλά και «παιδί του» στη δημοσιογραφία , ήταν από το 1970 ως το 1987 διευθύντρια σύνταξης στο γυναικείο "Πάνθεον" γράφοντας παράλληλα χρονογράφημα και κριτική βιβλίου. Μέσα από τη δουλειά της αλλά και έξω απ’ αυτήν, προώθησε την ιδέα και την πράξη της ισότητας των φύλων. Εμείς με αυτή της (ή με αυτές της τις ιδιότητες) θα συναντήσουμε την κα Πόλυ Μηλιώρη. Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε πως το τέλος των λαϊκών περιοδικών δε οδήγησε στη φίμωση της δικής της φωνής. Από το 1989 μέχρι σήμερα έχει γράψει δεκαοκτώ βιβλία. Από αυτά,  δεκατέσσερα είναι μυθιστορήματα, δύο έργα σχετικά με την δημοσιογραφική της διαδρομή και άλλα δύο αναφέρονται στην ενασχόλησή της με την προώθηση της λογοτεχνικής ανάγνωσης μέσα από σεμινάρια και ομιλίες σε Λέσχες Ανάγνωσης,  στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς κ.α. 
(σ.σ Στο βιογραφικό σημείωμα της κας Μηλιώρη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τον δικτυακό τόπο των εκkey work onδ. Ψυχογιός). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου