Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Καθολική απαγόρευση αλιείας στη Γυάρο

 


Την καθολική απαγόρευση της αλιείας στη Γυάρο για τα επόμενα δύο χρόνια αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην απόφαση αυτή οδήγησε η ατυχής, όπως αποδείχθηκε, απόφαση να καταργηθεί η απαιτούμενη άδεια αλιείας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την υπεραλίευση της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής μέσα σε λίγες ημέρες, καταστρέφοντας ό,τι είχαν επιτύχει πέντε χρόνια προστασίας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς υπέγραψε την τρίτη παράταση του καθεστώτος προστασίας της Γυάρου – αυτή τη φορά για δύο έτη, έως τον Ιούλιο του 2024. Και μάλιστα αποφασίστηκε η καθολική απαγόρευση της αλιείας για το διάστημα αυτό, κάτι που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στον πυρήνα του εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Αλοννήσου.

«Με στόχο την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην καθολική απαγόρευση της αλιείας, ενώ αναμένει τα επιστημονικά στοιχεία από το ΕΛΚΕΘΕ και τη WWF για την κατάσταση της ιχθυοπανίδας κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Το πρόγραμμα «Life» συνεχίζεται κανονικά, ενώ βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, ώστε να προχωρήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Γυάρου και της θαλάσσιας περιοχής», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η ενέργεια του υπουργείου ήρθε μετά από τη δημοσιοποίηση (βλ. «Κ» 8.9.2022: «Γυάρος: Προσπάθειες πέντε ετών χάθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες») των συνεπειών μιας λανθασμένης απόφασης την άνοιξη.

Όταν θεσπίστηκε το «προσωρινό» καθεστώς προστασίας της Γυάρου, μετά από το πολυετές ερευνητικό πρόγραμμα LIFE, η αλιεία σε μια ζώνη γύρω από το νησί επετράπη μόνο συγκεκριμένους μήνες και με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η απόφαση ήταν ασαφής ως προς το ποια δημόσια αρχή ήταν υπεύθυνη για την άδεια, με αποτέλεσμα η περιοχή να μην αλιευτεί για πέντε χρόνια και να μετατραπεί σε παράδεισο για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Φέτος τον Απρίλιο όμως το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να άρει την υποχρέωση άδειας, με αποτέλεσμα μόλις ξεκίνησε η αλιευτική περίοδος, σκάφη από όλη την Ελλάδα να έρθουν στη Γυάρο και μέσα σε λίγες ημέρες να εξαφανίσουν αυτό το «θαύμα» της προηγούμενης πενταετίας.

Γιώργος Λιάλιος | kathimerini.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου