Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Βάσω Βεκρή : Η Πάροδος

 Η Πάροδος γράφτηκε μέσα σε τρία χρόνια, ενώ το υλικό είχα αρχίσει να το συγκεντρώνω αρκετά χρόνια πριν. Στο διάστημα της συγγραφής της ήταν για μένα μια πολύ γοητευτική συντροφιά και σίγουρα μου λείπουν οι ώρες που περάσαμε μαζί.

Στόχευα να γράψω ένα βιβλίο που να έχει τη δομή αστυνομικού μυθιστορήματος, αφού πάντα με ενδιέφερε η τέχνη της σταδιακής αποκάλυψης των στοιχείων, της αμφισβήτησης των δεδομένων και της ανατροπής. «Η αλήθεια δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται. Ή, μάλλον, η αλήθεια είναι μπροστά μας, αλλά δεν τη βλέπουμε».

Το αίσθημα που κυριαρχεί είναι αυτό της αγωνίας, σαν να ξετυλίγεται ένα πολιτικό θρίλερ.

Στη θέση ενός αστυνομικού επιθεωρητή που έχει αναλάβει τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος έχουμε τρεις βασικούς χαρακτήρες, μάλλον περιθωριακούς, που ερευνούν την εν ψυχρώ δολοφονία ενός κρατούμενου. Διαφορετικές προσωπικότητες και διαφορετικές οπτικές. Υπάρχει μια σκοτεινή ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε νουάρ.

Το αίσθημα που κυριαρχεί είναι αυτό της αγωνίας, σαν να ξετυλίγεται ένα πολιτικό θρίλερ. Πρόσωπα εξουσίας μέσα στη διαφθορά, παράνομες δοκιμές φαρμάκων και μια τεράστια φαρμακοβιομηχανία που λύνει και δένει, συμμορίες του υποκόσμου και αντιήρωες που παραπαίουν μες στις αδυναμίες και τα πάθη τους. Άγρια περιστατικά αναδεικνύονται παράλληλα με σκηνές ανθρώπινα τρυφερές. Η ιστορία δεν είναι γραμμική, αλλά αποκαλύπτονται τα γεγονότα μέσα από τα flash back και την εναλλαγή των προσώπων της αφήγησης.

Μαζί με την εξιστόρηση των γεγονότων προσπάθησα να αποκαλύψω τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων μου, με έναν τρόπο ανάλογο με αυτόν που βιώνουμε την πραγματικότητα. Ζούμε την καθημερινότητά μας σε δύο διαστάσεις: βιώνουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, δηλαδή τον εσωτερικό κόσμο που κουβαλάμε, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουμε και σε μια εξωτερική πραγματικότητα και γινόμαστε αντιληπτοί μέσα από αυτήν.

 

Πάροδος
Βάσω Βεκρή
Εκδόσεις Βακχικόν
σ. 224
ISBN: 978-618-5662-34-9
Τιμή: 13,78€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου