Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Παρέμβαση-έκκληση Σταύρου Μπένου: Να αποτραπεί η “κατάρα που έρχεται” στο λιμάνι της Καλαμάτας

 Έγκλημα το οποίο πρέπει να αποτραπεί γιατί ακυρώνει το κεκτημένο της Καλαμάτας, χαρακτηρίζει ο πρώην δήμαρχος Σταύρος Μπένος, το μάστερ πλαν του λιμανιού και ειδικότερα την πρόβλεψη για την ανέγερση δύο κτιρίων επί του αιγιαλού, μπροστά στο Πανελλήνιο, για τους ναυταθλητικούς συλλόγους, καθώς και τη “τσιμεντοποίηση” του προλιμένα. Ο Σταύρος Μπένος κάλεσε τους πολίτες να αντιδράσουν και τους τοπικούς άρχοντες να μην επιτρέψουν να αναιρεθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Καλαμάτας με την επένδυση στην προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντός της και στον πολιτισμό…

Ο Σταύρος Μπένος το πρωί, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καλαμάτας και στον Ηλία Μαραβά, χαρακτήρισε “τσιμεντοποίηση”, “ας μην γλυκαίνουμε τα πράγματα”, την πρόβλεψη του μάστερ πλαν του λιμανιού για την περιοχή του προλιμένα, ενώ υπογράμμισε ότι θα είναι “έγκλημα” η ανέγερση δύο κτιρίων για τους ναυταθλητικούς συλλόγους μπροστά στο Πανελλήνιο. Μάλιστα τόνισε για τα δύο κτίρια “...ψέγω και τους συλλόγους που πιέζουν τις τοπικές αρχές να κάνουν εκεί τα μέγαρα τους. Υπάρχουν τόσες και τόσες λύσεις. Άκου εκεί να πάνε σε ένα φυσικό…, αυτή τη στιγμή είναι μνημείο αυτό (σ.σ. η περιοχή του προλιμένα και μπροστά το Πανελλήνιο), κανονικά πρέπει να κηρυχθεί διατηρητέα η περιοχή με την άμμο δίπλα στο λιμάνι. Γι’ αυτό είμαι οργισμένος…

Που υπάρχουν οι δυνάμεις να εμποδίσουν αυτή την κατάρα που έρχεται, μπορείτε να μου πείτε; Και όταν δήθεν η πόλη λέει διεκδικεί να μπει στις πράσινες πόλεις της Ευρώπης… Με αυτές τις δράσεις θα μπει; Τσιμεντοποιώντας και αναιρώντας το μεγαλύτερο κεκτημένο της; Που είναι να βλέπεις τα παιδιά και όλες τις ηλικίες να πέρνουν τις πετσετούλες  τους και να πηγαίνουν να κάνουν μπροστά στο πανελλήνιο το μπάνιο τους”. 

Ο Σταύρος Μπένος έκανε αναδρομή στην ιστορία του λιμανιού από την περίοδο της δεκαετίας του ‘70, που εκλέχτηκε πρώτη φορά δήμαρχος μέχρι και σήμερα. Αναφέρθηκε στα επιχειρηματικά συμφέροντα που ήθελαν να δημιουργηθούν στην Καλαμάτα ναυπηγεία, κάτι που αποτράπηκε, στην προσπάθειά της δημοτικής του αρχής να προστατευτεί το περιβάλλον στο παραλιακό μέτωπο, όταν με αγώνες και συγκρούσεις, όπως υπογράμμισε, επίσης αποτράπηκε η ανέγερση πολυκατοικιών ακόμη και κάτω από Ναυαρίνου, καθώς είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε συγκεκριμένες ιδιοκτησίες. Μίλησε επίσης για τον αγώνα που δόθηκε προκειμένου να δημιουργηθεί η μαρίνα δυτικά, παρότι ο ΕΟΤ ζητούσε να γίνει ανατολικά, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο δημιουργίας εκεί ενός νέου εμπορικού λιμανιού. 

Ο Σταύρος Μπένος σημείωσε μεταξύ άλλων στη ραδιοφωνική του συνέντευξη: “Μα τι αξίζει περισσότερο, ένα εμπορικό λιμάνι ή το θαύμα του Μεσσηνιακού Κόλπου, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά συστήματα στον κόσμο και η Καλαμάτα είναι στο μυχό του και πρέπει να είναι ο προστάτης του. Γι αυτό τότε η δημοτική αρχή έφτιαξε τον πρώτο Βιολογικό Καθαρισμό και το πρώτο εργοστάσιο λιπασματοποίησης στην Ευρώπη, για να μπορέσουμε να εξυγιάνουμε γρήγορα το Μεσσηνιακό Κόλπο. Και τώρα σας λέω ότι έρχεται η COSCO και προσφέρει τα πάντα, κάνει ένα παράρτημα στην Καλαμάτα… Και λοιπόν; Τι ανάπτυξη θα έφερε αυτό στην Καλαμάτα; Ανάπτυξη ή ρύπανση θα έφερνε και θα αναιρούσε αυτή τη στρατηγική, που έφερε μια πολύ μεγάλη προίκα, στην αιχμή της οποίας είναι η επένδυση Κωνσταντακόπουλου”. 

Τέλος, ο Σταύρος Μπένος τόνισε: “Εγώ είμαι ένας πολύ ήπιος άνθρωπος. Έχω εξοργιστεί με αυτά που συμβαίνουν και απειλούν την αναίρεση ενός τεράστιου κεκτημένου για την πόλη μας την Καλαμάτα. Να σταματήσει τώρα αυτή η συζήτηση αν ακόμα υπάρχει έστω ένα ψήγμα επαφής με την πόλη (...) Εκκληση στους τοπικούς άρχοντες να κατανοήσουν αυτό το έγκλημα που πάει να γίνει στην πόλη και να το αποτρέψουν”. 

Επιμέλεια Στ.Μ.

ΠΗΓΗ  Kalamata journal


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου