Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Για την καταβολή του Τέλους Ταφής των Απορριμμάτων από τους δήμουs

 

του Στέφανου Σταμέλλου

 

Σύμφωνα με τον νόμο 4819/23.7.2021, από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται τέλος ταφής για τις ποσότητες αστικών αποβλήτων που πηγαίνουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ). Υπόχρεοι καταβολής είναι οι ΦοΔΣΑ και οι δήμοι. Το τέλος ταφής είναι είκοσι (20) ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών και αυξάνεται ετησίως κατά πέντε (5) ευρώ ανά τόνο. Αποδίδεται από τους υπόχρεους σε ειδικό λογαριασμό του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και υπολογίζεται ανά εξάμηνο με βάση τις ποσότητες αποβλήτων που διατέθηκαν στους ΧΥΤΑ.

 

Με βάση τα παραπάνω, το 2022 ο Δήμος Λαμίας θα κληθεί να πληρώσει περίπου 600.000 ευρώ, με βάση τον παραγόμενο ετήσιο όγκο απορριμμάτων, ο οποίος είναι περίπου 30.000 τόνοι. Το ποσό αυτό δε φαίνεται να εμφανίζεται στον προϋπολογισμό του 2022, αν και ο Νόμος έχει ψηφιστεί από τον Ιούλιο του 2021.

 

Η αλήθεια είναι ότι το τέλος ταφής ήταν μια υποχρέωση που σέρνονταν από χρόνια, και έπαιρνε αναβολές με αποφάσεις των κυβερνήσεων.

Το μέτρο έρχεται να εναρμονίσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων και η ψήφιση του νόμου ήρθε υποχρεωτικά ως προαπαιτούμενο για να συνεχιστεί η ροή των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Πολλοί είναι οι δήμοι, αν όχι όλοι, που διαμαρτύρονται, λέγοντας μάλιστα ότι δεν είναι δίκαιη η βάση που μπαίνει το τέλος, ότι δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για να συμπεριλάβουν αυτό το ποσό στον προϋπολογισμό του 2022 και ότι τώρα θα είναι ανέφικτο να εισπραχθεί το τέλος, αφού ήδη έχουν εγκριθεί οι προϋπολογισμοί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Ουσιαστικά καλούνται να κάνουν αναμόρφωση του προϋπολογισμού τους με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς και να αυξήσουν αναλογικά τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη ή να αναστείλουν κάποια έργα. 

 

Όμως κάνουν σαν τις μωρές παρθένες. Ο Νόμος ψηφίστηκε τον Ιούλιο. Και από τότε - ή και τότε - τι έκαναν; Και πριν την ψήφιση τι έκαναν για να αποτρέψουν ή να γίνει μια συμβιβαστική πρόταση αποδεκτή εκατέρωθεν, όπως για παράδειγμα τα χρήματα να επιστρέψουν στους δήμους για έργα Διαλογής στην Πηγή. Να δεχθούμε ότι είναι άδικο το τέλος, γιατί την μεγαλύτερη ευθύνη της καθυστέρησης της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων την έχει η κυβέρνηση. Ή μήπως οι ευθύνες γέρνουν προς την αυτοδιοίκηση και τους δήμους; Ή είναι όλοι από την ίδια πλευρά, ως «συγκοινωνούντα δοχεία»; Τι να πω… εμάς μάλλιασε η γλώσσα μας, που λένε. Κατά τα άλλα η Διαλογή στην Πηγή «σταμάτησε στο Έμπολι»… κούνια που μας κούναγε.        

 

Λαμία, 22.1.2022

 

http://www.e-ecology.gr

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου