Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Τώρα τι γίνεται;

 


Του Γιάννη Σχίζα

Aυγή,22.1.22

 

Υποχρεώθηκαν να υψώσουν  απαγορευτικό  στις ανεμογεννήτριες  σε  έξη ορεινές περιοχές,  ο υπουργός  και  ο υφυπουργός περιβάλλοντος  , Σκρέκας και Αμυράς αντίστοιχα : Είναι τα  Λευκά Ορη (έκταση 382,06 τ. χλμ.), η Τύμφη (202,75), ο Ταΰγετος (143,23), ο Σμόλικας (102,89), το Σάος (97,3) και το όρος Χατζή (45,61). Βασίστηκαν  σε μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που με τη σειρά της  στηρίχθηκε στην αλλοίωση του περιβάλλοντος,  κυρίως από τη διάνοιξη δρόμων…  Αν ήταν πιο ακριβείς  αυτοί οι κύριοι, θα πρεπε   να πουν ότι βασίστηκαν  στο καταξέσχισμα του περιβάλλοντος, στην οριστική και αναντίστρεπτη διατάραξη της μορφής του χώρου, στη προσφυγοποίηση των ζώων, στην απειλή σε σπάνια φυτικά είδη, στην αμετάθετη υποχώρηση του ορεινού τουρισμού – που διεκδικεί το προνόμιο να παρέχει τουριστικές υπηρεσίες  όλες τις εποχές….

 

Στην  Ελλάδα  όμως υπάρχουν ακόμη και 860 περιοχές  πάνω από  500 μέτρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο pezoporia.gr.  Οι έξη περιοχές που εξαιρέθηκαν καταλαμβάνουν έκταση   977 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ είναι γνωστό  ότι η χώρα διαθέτει    περισσότερες  ορεινές περιοχές, που καταλαμβάνουν πάνω από τη μισή της έκταση.

 

Και τι γίνεται με την ενέργεια, που όπως τους υπέδειξαν οι Νορβηγοί πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένου του Νορβηγού πρέσβυ , μπορεί να αντληθεί  στη θάλασσα ; Τι γίνεται με την ενέργεια που μπορεί να αντληθεί «στην ήδη τροποποιημένη γη», εκεί που ήδη υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες,  κατά τις υποδείξεις  του Κώστα Παπακωνσταντίνου;

 

Μια χώρα που έχει καεί από διάφορους χυλούς και που θα έπρεπε να φυσάει ακόμη και το  εκσυγχρονιστικό  γιαούρτι,  με τα 16.000 χιλιόμετρα των ακτών της πολλαπλασιασμένα επί το εύρος των  χωρικών της υδάτων  θα μπορούσε  να διαθέσει πάμπολλες εκτάσεις για αιολικές συστοιχίες. Και όμως,  κάποιοι επιμένουν να της λανσάρουν λύσεις «Σταλινογοτθικές» -   θα έλεγα χρησιμοποιώντας έναν παλιό-καλό προσδιορισμό της συγκεντρωτικής γιγαντοαρχιτεκτονικής.

Μέσα στο γενικό ξεσηκωμό, μόνο η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη μπορεί να προχωρά ακάθεκτη στα υπόλοιπα ελληνικά βουνά. Μόνο αυτή μπορεί να στρατολογεί τους ψευτοοικολόγους  που μιλούν για κίνημα ψευτοΑΠΕ.

 

Λέει ο καθηγητής της Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης :  Η μαζική εγκατάσταση α/γ θα έχει σοβαρές συνέπειες στα φυσικά τοπία της χώρας μας και άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων . Συμπέρασμα : Η  νίκη του  κινήματος είναι προσωρινή και μικρή -  θα έλεγα μικρότατη και ασήμαντη.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου