Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΩΝ»

 

  Του Γιάννη Σχίζα

ΠΟΝΤΙΚΙ 13.1.22




Οι διασημότητες προστατεύονται από την ίδια την εξουσία τους – όταν εκπέσουν όμως υπάρχουν και ενεργοποιούνται άλλοι μηχανισμοί προστασίας…. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Βρετανία :Μέχρι στιγμής 400.000 πολίτες  έχουν υπογράψει ενάντια στην αναγόρευση του πρώην πρωθυπουργού της χώρας   σε ιππότη, ενώ   το κίνημα κατά της απόδοσης του τίτλου αυτού στο συγκεκριμένο άτομο μεγαλώνει μέρα με  τη μέρα. Ο Μπλερ,  πρωθυπουργός από το 1997 ως το 2007, έλαβε τον τίτλο του ιππότη από την βασίλισσα Ελισάβετ ως αναγνώριση της υπηρεσίας  του  στο Ηνωμένο Βασίλειο— συμπεριλαμβάνοντας εαυτόν σε ένα χώρο με  υγειονομικούς έως προσωπικότητες από τον αθλητισμό, ακόμη και με τον  Ντάνιελ Κρεγκ,  που διακρίθηκε στις ταινίες με θέμα τον  Τζέιμς Μποντ.  Όμως η  απόφαση να απονεμηθεί στον πρώην ηγέτη των Εργατικών ο τίτλος αυτός  έχει   επικριθεί  από ακτιβιστές της ειρήνης, οι οποίοι τον κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου με την αποστολή  βρετανικών στρατευμάτων  στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Κοντά σε αυτούς έρχονται και οι «μαξιμαλιστές»,  που  ζητούν  μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής τιμητικών τίτλων από την βασίλισσα.

Ο Τόνι Μπλερ έχει διατελέσει διεθνής εκπρόσωπος για την εξεύρεση κοινών τόπων συνεννόησης για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής – σε μια διαδικασία αρκετά «φλου» ώστε να θεωρείται αποτελεσματική….

Από τον  Μάιο του 2008 έχει θέσει σε λειτουργία το « Ίδρυµα Πίστης» , το οποίο προωθεί το σεβασµό και την κατανόηση µεταξύ των κυριότερων θρησκειών και προσπαθεί  να αξιοποιήσει την πίστη ως κινητήρια δύναµη για την « επικράτηση του καλού στον σύγχρονο κόσµο»…. Εξ άλλου ως  πρώτος πρωθυπουργός που έφερε  την  κλιµατική αλλαγή στην κορυφή της  πολιτικής ατζέντας στη σύνοδο των G8 το 2005, ο  Μπλερ συνεργάζεται µε ηγέτες από όλο τον κόσµο για την εφαρμογή   κοινής πολιτικής για το περιβάλλον.

Και όλα αυτά  έχουν καλώς, όμως τα νέφη για την σταδιοδρομία του Τόνυ Μπλαίρ ξεκινούν από το 2010, με το γύρισμα του κινηματογραφικού έργου Ghost Writer(Αόρατος συγγραφέας) από τον Ρομάν Πολάνσκυ. Στο έργο αυτό ο  Πολάνσκυ επεξεργάζεται με επιτυχία την προσωπικότητα ενός πρωθυπουργού, που εφ όρου ζωής αποτέλεσε πράκτορα μιας υπερδύναμης…Το  Ghost Writer θα μπορούσε φαινομενικά να αφήσει ατάραχο τόσο την υπερδύναμη όσο και το αγγλικό κατεστημένο, αν δεν διέθετε μια εκπληκτική αληθοφάνεια. Σαν αποτέλεσμα και πριν ακόμη να παρουσιαστεί στις οθόνες το έργο,  ξεκίνησε  μια νέα σειρά διώξεων κατά του Πολάνσκυ για την γνωστή υπόθεση του βιασμού   νεανίδας το 1977 . Αυτή η υπόθεση   έδωσε βάση για τη σύλληψή του το Σεπτέμβρη του 2009 από τις Ελβετικές αρχές – που πολλοί την χαρακτήρισαν ως εκδικητική : Γιατί τα  32 χρόνια που είχαν  διαμεσολαβήσει  από το έγκλημα ήταν υπεραρκετά  για την παραγραφή του… Λεπτομέρεια από  την άγρια καταστολή διαδηλωτών στο Καζακστάν, τον Δεκέμβρη του 2011 : Ο ίδιος ο Μπλερ  έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της χώρας   (την έβγαλε στο φως της δημοσιότητας τρία χρόνια αργότερα ο Guardian), όπου μεταξύ άλλων του έγραφε: “Όσο τραγικό κι αν είναι αυτό το γεγονός, δεν θα πρέπει να συσκοτίσει την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί στο Καζακστάν τα τελευταία χρόνια”(Πέτρος Παπακωνσταντίνου, «Τι συμβαίνει στο Καζακστάν»)

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ

       Ο Τόνυ Μπλαίρ δεν είναι ο μόνος «μεγάλος» της διεθνούς σκηνής, που προστατεύεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο  μετά την αποχώρησή του από την κεντρική πολιτική…Ο Γκέρxαρντ Σρέντερ , μετά την απομάκρυνσή του από τη πολιτική και την αντικατάστασή του από την κυρία  Μέρκελ, προσελήφθη από τη  Ρωσική εταιρεία  Gazprom. Ο πρώην καγκελάριος  έζησε παρά το πλευρό της Ρωσικής Εταιρίας βίον ανθόσπαρτο, όμως  αυτό κάθε άλλο παρά  τον εμπόδισε  από το να εκφράζει ευθέως  την γερμανική πολιτική παίρνοντας το  μέρος της τουρκικής πολιτικής. «Αδιαμφισβήτητη κυρίαρχη δύναμη» στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζει την Τουρκία , στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Η τελευταία ευκαιρία»….

     Το αξίωμα ότι κανείς Επίτροπος δεν χάνεται, επιβεβαίωσε ο πρώην κομισάριος για την ευρωπαϊκή διεύρυνση και γνωστός για τις φιλοτουρκικές του θέσεις, Γκίντερ Φερχόϊγκεν. Αυτός  μετά τη λήξη της θητείας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έσπευσε να εξασφαλίσει παχυλό μισθό, ως σύμβουλος στην Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας. Ο Φερχόϊγκεν διακρίθηκε για την επιθετική στάση  εναντίον του Κυπρίου Προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου  το 2004 και φυσικά  υπέρ του Σχεδίου Ανάν, το οποίο όμως καταψηφίστηκε από το 76% της ελληνικής κοινότητας.

         Ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, με απάντησή του στην Κύπρια ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου, έδωσε  άφεση αμαρτιών στον Φερχόιγκεν για την πράξη του, ανοίγοντας το  δρόμο στον ίδιο και σ' άλλους Επιτρόπους να κάνουν κάτι ανάλογο στο μέλλον…. Και πραγματικά, μετά το αγγλικό δημοψήφισμα  τις 23 Ιουνίου 2016,  ένας  νέος ρόλος περίμενε τον  Μπαρόζο  σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του στην Κομισιόν !  Η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Έμιλι Ο’Ρίλι σε επιστολή που απηύθυνε στον διάδοχο του Μπαρόζο στην Επιτροπή, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνει ότι ο νέος ρόλος του Μπαρόζο δημιουργεί ανησυχίες «δεδομένης της σπουδαιότητας του αξιώματος που κατείχε, της διεθνούς επιρροής που είχε ως πρόεδρος της Επιτροπής και της ιστορίας της τράπεζας στην οποία προσφέρει τώρα τις υπηρεσίες του»  Εν τω μεταξύ έγινε γνωστό ότι σημαντικός αριθμός αξιωματούχων της Ευρώπης  έχουν δουλέψει στην Goldman Sachs, όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι   , αλλά αυτό έγινε πριν από την ανάληψη αξιώματος στην ΕΕ. Η τράπεζα είναι  πασίγνωστη για τον ιδιοτελή ρόλο που έπαιξε σε διάφορες διαδικασίες κρίσης – συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής.

«Υπάρχει μια αμηχανία στον κόσμο που εντείνεται από το γεγονός ότι ο κ. Μπαρόζο έχει δημοσίως διευκρινίσει ότι η αποστολή του στην τράπεζα θα είναι να της παρέχει συμβουλές σε ό,τι σχετίζεται με την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ», σημειώνει η ιρλανδέζα αξιωματούχος της ΕΕ . Και  αναρωτιέται αν ο υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ και οι συνεργάτες του έχουν ενημερωθεί για το πότε και το πώς θα συνδιαλλαγούν με τον Μπαρόζο.

ΝΟΜΙΜΟΣ, ΠΛΗΝ ΑΝΗΘΙΚΟΣ

Τον Ιούλιο του 2016 ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωνε ότι ο διορισμός του Μπαρόζο «είναι πιθανά νόμιμος, αλλά ηθικά απαράδεκτος». Σε κείμενο διαμαρτυρίας που κυκλοφόρησε εναντίον του Μπαρόζο, ενός Μαοϊκού στα νιάτα του που στη συνέχεια έγινε ηγέτης του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Πορτογαλίας και Πρωθυπουργός, συγκεντρώθηκαν  περίπου 200.000 υπογραφές…

Ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου , γνωστός και ως ΓΑΠ , είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από το 2008. Η Σοσιαλιστική Διεθνής  ιδρύθηκε το  1951 ως συνέχεια της Διεθνούς των εργατικών και σοσιαλιστικών κομμάτων και  αποτελούσε μετεξέλιξη της Β Διεθνούς, έχει δε  159 μέλη.  Τον Μάρτιο του 2017 ο Παπανδρέου επανεκλέχθηκε  ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ενώ  τον Μάϊο του 2021 κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκλείσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη συμμετοχή του στο ίδιο σχήμα. Εννοείται ότι ο ΓΑΠ «αγρόν ηγόραζε» για τη διάθεση του μέλους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς  και   Πρωθυπουργού Ισπανίας Πιέτρο Σάντσεθ να κάνει  business με το καθεστώς Ερντογκάν,  αρκούμενος στην προεδρία του σχήματος…

     Στο αντιμνημονιακό κίνημα πολλοί ζητούσαν την άσκηση διώξεων κατά του ΓΑΠ, όμως ο τελευταίος φρόντισε ιδιαίτερα τη διεθνή οχύρωσή του…Ανάμεσα  στους άλλους τίτλους που φέρει ο ΓΑΠ είναι και αυτός του «Αντιπροέδρου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας» , που έχει  μικρή δυναμική,  αλλά είναι οπωσδήποτε ικανός  να του δώσει τη δυνατότητα να βολεύει διάφορους παρατρεχάμενους και να διατηρεί μια ορισμένη   επιρροή …

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου