Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Süddeutsche Zeitung: “Η Αθήνα ξυπνάει”


Süddeutsche Zeitung: “Η Αθήνα ξυπνάει”

ΧΑΚΜία διαφορετική περιήγηση στην τουριστική Αθήνα από την Süddeutsche Zeitung. Δημοσιεύματα για το προσφυγικό και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Διφορούμενος ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung: “Η Αθήνα ξυπνάει” – από τη χειμερία νάρκη; Ή μήπως “Η Αθήνα αφυπνίζεται” και επιστρέφει ως τουριστικός προορισμός; Η περιήγηση αρχίζει στην Ομόνοια και η Κριστιάνε Σλέτσερ, για πολλά χρόνια ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας στην Ελλάδα, γράφει: “Στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης ο χώρος αυτός είχε συγκεντρώσει τη δυστυχία της Ευρώπης ολόκληρης: πρόσφυγες, έμποροι ναρκωτικών, πόρνες. Στους τουρίστες έλεγαν να μην πλησιάζουν στην Ομόνοια, το άνδρο της ανομίας. Κι όμως σήμερα αυτή η πλατεία, στην οποία συγκλίνουν έξι κεντρικές λεωφόροι από όλες τις κατευθύνσεις, ορίζοντας την αφετηρία για τη μέτρηση όλων των χιλιομετρικών αποστάσεων, το  ελληνικό σημείο-μηδέν θα λέγαμε, αποκτά νέα λάμψη με ένα συντριβάνι που διαθέτει 200 δέσμες νερού, ενώ ο κεντρικός πίδακας εκτινάζει το νερό σε ύψος 20 μέτρων”.

Στη συνέχεια η ανταποκρίτρια της Süddeutsche Zeitung παρουσιάζει την πρωτοβουλία ενός Αθηναίου, του Γιώργου Καγκά, να οργανώσει περιηγήσεις τουριστών με τη συνεργασία εθελοντών και με τη βοήθεια της ιστοσελίδας “This is Athens”. Τέλος, μία ιστορική αναδρομή: “Η κυριαρχία των Βαυαρών διήρκεσε από το 1832 μέχρι το 1862 και δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους Έλληνες. Αλλά η επιρροή της στην εικόνα του αθηναϊκού κέντρου παραμένει εμφανής μέχρι σήμερα. Αρχιτέκτονες όπως οι Λέο φον Κλέντσε και Φρίντριχ φον Γκέρντνερ από το Μόναχο άφησαν πίσω τους μεταξύ άλλων το κτίριο της Βουλής, τα παλαιά Ανάκτορα. Μας το θυμίζει η επετειακή έκθεση για τα 200 χρόνια (από την ελληνική επανάσταση) στο Μουσείο Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς. Εντυπωσιακές οι πρώτες φωτογραφίες της Ακρόπολης γύρω στο 1870, με τον Παρθενώνα να δεσπόζει εν μέσω ερειπίων. Ο Κλέντσε επέμενε να διασώσει την αρχαία κληρονομιά, ενώ αντιθέτως ο ανταγωνιστής του Καρλ Φρίντριχ Σένκελ, από την Πρωσία, ήθελε να οικοδομήσει τα Βασιλικά Ανάκτορα στην Ακρόπολη. Ευτυχώς επικράτησε η άποψη του Κλέντσε”.

Πιο ομαλή η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς

Στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εστιάζει σήμερα η εφημερίδα

   Weser Kurier της Βρέμης. Διαπιστώνει ότι η κατάσταση φαίνεται “πιο ομαλή” σε σχέση με το παρελθόν, καθώς παραμένουν στους καταυλισμούς 7.700 άνθρωποι, ενώ τον Απρίλιο του 2020 είχαν καταγραφεί περίπου 40.000. Το ερώτημα είναι πού οφείλεται αυτή η εξομάλυνση. “Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη μείωση του αριθμού αυτού” επισημαίνει ο αρθρογράφος. “Κατ’ αρχάς η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε τους προηγούμενους μήνες από τα νησιά στην ενδοχώρα όλο και περισσότερους από εκείνους που έχουν σοβαρές πιθανότητες να λάβουν άσυλο. Επιπλέον, οι αφίξεις από την Τουρκία παρουσιάζουν σχετική μείωση, ενώ η Αθήνα έχει εντείνει τα μέτρα επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων”.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα επανέρχονται τα σενάρια περί παράνομων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, αλλά η εφημερίδα δεν παίρνει θέση και επισημαίνει: “Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει μετ’ επιτάσεως τις αιτιάσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, ότι η Αθήνα καταφεύγει στην τακτική των παράνομων επαναπροωθήσεων (pushbacks). Υποστηρίζει ότι η επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων γίνεται χωρίς να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Πρεμιέρα για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Από σήμερα τίθεται επισήμως σε εφαρμογή το “ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19”, που ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ και αναμένεται να διευκολύνει τις μετακινήσεις, ιδιαίτερα στη διάρκεια των θερινών διακοπών. Ωστόσο, δεν λείπουν τα πρακτικά προβλήματα, επισημαίνει το Spiegel Online: “Ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες και αεροδρόμια προειδοποιούν ότι αναμένεται συνωστισμός στη διάρκεια των διατυπώσεων. Επικρίνουν το γεγονός ότι επωμίζονται εκείνοι το βάρος των ελέγχων, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, δυσχεραίνει η έλλειψη ενιαίων προδιαγραφών. Η μέχρι στιγμής εμπειρία δείχνει ότι ο μέσος όρος αναμονής στο check-in αυξάνεται κατά 500% και φτάνει τα 12 λεπτά ανά επιβάτη. Γι αυτό, όσοι ταξιδεύουν θα πρέπει να βρίσκονται εγκαίρως στο αεροδρόμιο πριν από την αναχώρηση”.

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου