Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΜΠΑΪΡΑΚΙΑ


 

Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 10/7/21

Η λέξη «μπαϊράκι» προέρχεται από την τουρκική “bayrac” που και αυτή  προέρχεται εκ παραφθοράς από τα περσικά, εξ ου και ο Μπαϊρακτάρης σήμαινε «σημαιοφόρος», κι ας συνδέθηκε  με την ελληνική πολιτική σκηνή με τα τραπεζώματα  !  Τώρα τα μπαϊράκια μαζί με τις  παντιέρες και τα φλάμπουρα  υψώνονται για να ανεβάσουν  την αίγλη μιας πανελλαδικής έκθεσης που γίνεται πρωτίστως για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την ελληνική εθνεγερσία. Το ζητούμενο φυσικά δεν είναι μια νέα εθνική ρητορική,  αλλά κυρίως  οι επιβουλές κατά της ελευθερίας, που σήμερα περνά πολύπλευρη κρίση .

Οι περισσότεροι από τους  75 καλλιτέχνες που συντάσσονται με αυτό το εγχείρημα έχουν δώσει επιτυχείς εξετάσεις στον τομέα της  «μαχόμενης τέχνης». Με τον «Ορίζοντα Γεγονότων», που έχει αναλάβει το συντονισμό , ήταν στην αρχή ο αγώνας ενάντια στα «Καϊκια που πληγώναμε», κοντολογίς στα ξύλινα σκάφη που  αβασάνιστα παραδίδονταν στην καταστροφή .

Η συνέχεια  ήταν μια εκδήλωση στα βράχια των Τουρκοβουνίων και  πολύ πρόσφατα  στα βράχια της Πειραϊκής , όπου υψώθηκαν  τα μπαϊράκια  ενάντια στο σχέδιο εγκατάστασης εκεί λιμανιού, παρά τη θέληση της τοπικής κοινωνίας και παρά τις απαιτήσεις του ορθού λόγου... Σαν συνέχεια όλων αυτών, στις 10 Ιουλίου θα γίνει έκθεση στη Φορτέτσα του Ρεθύμνου και θα επακολουθήσουν  οι εκθέσεις στις  26 Ιουλίου στα Αντικύθηρα, στις 11 Σεπτεμβρίου στις Σπέτσες και στις
25 Νοεμβρίου στο Μαρκόπουλο,  όπου η  έκθεση θα συναντηθεί με  300 έργα παιδιών.

Πριν 200 χρόνια υπήρξαν πολλοί άνθρωποι «πολίτες του κόσμου» που συντάχθηκαν έμπρακτα με την ελληνική επανάσταση, χωρίς να υπολογίσουν θανάτους και  κακουχίες . Αυτό που τους συνέδεε   ήταν  το ρομαντικό αίτημα μιας ζωής με αυτοδιαχείριση, με επιλογή της πνευματικής ζωής και των εθίμων,   κοντολογίς με ελευθερία. Ήταν η εποχή που όλα τα διαπερνούσε   η γονιμοποιός ουσία διαφόρων επαναστάσεων , παρά την ύπαρξη της Ιεράς Συμμαχίας : Της Γαλλικής Επανάστασης  αλλά ακόμη και  της Αμερικανικής, με το απλοϊκό από πρώτη όψη πρόταγμά της – Taxation without representation is tyranny -  φορολογία χωρίς αντιπροσώπευση είναι τυραννία !

 Μέσα στις δράσεις του «Ορίζοντα Γεγονότων»,  περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός μεγάλου ψηφιδωτού με ατομικές και ομαδικές performances. Είναι κι αυτό ένα «βιβλίο» ζωής, όπως το άλλο βιβλίο που μας παρέδωσε η συγκεκριμένη καλλιτεχνική κομπανία προ καιρού…

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου