Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

20 Ιουλίου 1974

 

Του Γιάννη Σχίζα

Αυγή 24.7.21

Αυτή η ημερομηνία θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μου. Πριν από τις 12 το μεσημέρι ανακοινώθηκε η κήρυξη γενικής επιστράτευσης και ταυτόχρονα  εκδηλώθηκε η μεγάλη «πατριωτική έφοδος» στα σουπερ-μάρκετ, πριν αυτά προλάβουν και προσαρμόσουν τις τιμές τους …Μας κάλεσαν όλους στο στρατό μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, φτάνοντας όμως το βράδυ στην Κάντζα της Αττικής, όπου έπρεπε  να παρουσιαστώ, βρέθηκα μπροστά σε μεγάλο πλήθος στο οποίο κοινοποιείτο ότι δεν υπήρχαν θέσεις στο εκεί στρατόπεδο! Ξεκινήσαμε λοιπόν την άλλη ημέρα το πρωϊ, οπότε και παρακολουθήσαμε για δυο-τρεις ώρες την προσπάθεια των αρχών να μας ταξινομήσουν. Όμως απέτυχαν (!) και αυτές οι προσπάθειες, οπότε μας δόθηκε η εντολή να πάμε  ποδαρικώς στην Πεντέλη . Ξεκινήσαμε λοιπόν, δρόμο παίρναμε και δρόμο αφήναμε, οπότε συναντήσαμε ένα κλειστό  φορτηγό που πήγαινε αργά και κουβαλούσε κάποιες καλαθούνες με ψωμί. Κάποιος είχε την ιδέα να ζητήσει από το νεαρό  που τις συνόδευε μία φρατζόλα, κι αυτός με μια απίθανα πατριωτική χειρονομία τις έδωσε όλες !
Τελικά φτάσαμε στην Πεντέλη και κατευθυνθήκαμε για φαγητό  σε ένα εστιατόριο, όπου κάτσαμε στο ίδιο τραπέζι καμιά 10αριά άτομα, άγνωστα μεταξύ τους. Το φαγητό  ήταν καλό, όμως όταν ζητήσαμε το λογαριασμό είδαμε ότι τα περισσότερα  είδη ήταν πολύ υπερχρεωμένα – οπότε τσαντιστήκαμε,  είπαμε στον μαγαζάτορα να πάει στο διάολο και αποχωρήσαμε. Αν και  ιδεολογικός εχθρός του τζάμπα, πήρα πολύ ευχαρίστηση από  το επεισόδιο…   

Τελικά η επιστράτευση  αποδείχτηκε  καρνάβαλος , οι πιο πολλοί από εμάς διατήρησαν το όπλο που μας δόθηκε μέσα στη θήκη του από λευκοσίδηρο. Πιστεύω ότι το περίφημο «άνοιγμα του φακέλλου της Κύπρου» έπρεπε να ξεκινήσει από τέτοια επεισόδια.  

Σήμερα που η Κύπρος είναι κοντά, τα νταηλίκια του Ερντογκάν δίνουν και παίρνουν καθώς  αμφισβητεί όχι μόνο την ελληνική ΑΟΖ αλλά και τα ίδια τα νησιά ! Είναι καιρός να δείξουμε στην Ευρώπη ότι είμαστε αποφασισμένοι να τον αντιμετωπίσουμε, όσο κι αν αυτός ελίσσεται στο εσωτερικό μέτωπο, όσο κι αν προσπαθεί να προσεταιρισθεί τους Κούρδους, όσο κι αν καυχάται ότι διαθέτει μέσω του Κατάρ τα Γαλλικά Ραφάλ.  Κυρίως όμως να  μην περιμένουμε και μεγάλα οφέλη από την ανατροπή του  λόγω της εγχώριας φτώχειας. Τα νησιά και τα μάτια μας ,  πρέπει να είναι το σύνθημά μας!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου