Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς

Την περασμένη βδομάδα, από 13 έως 16 Μαΐου, έλαβε χώρα στα Χανιά η αξιολόγηση για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού διπλώματος Α κατηγορίας για τις Προστατευόμενες Περιοχές του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς από το Συμβούλιο της Ευρώπης (Council of Europe). Ο απεσταλμένος του Συμβουλίου, ειδικός επιστήμονας Dr Olivier Biber, πραγματοποίησε σειρά συσκέψεων με αρμόδιους φορείς και τοπικές κοινότητες στο Νομό Χανίων, ενώ επίσης «πέρασε το φαράγγι» και διανυκτέρευσε εντός, στον οικισμό της Σαμαριάς, συνοδευόμενος από ομάδα ατόμων διαφορετικών ειδικοτήτων.
Η τριήμερη επίσκεψη αξιολόγησης οργανώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, τη Διεύθυνση Δασών Χανίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης. Η τελευταία αξιολόγηση είχε πραγματοποιηθεί το 2009 και το Ευρωπαϊκό δίπλωμα του Δρυμού είχε τότε ανανεωθεί για δέκα (10) χρόνια, με υποδείξεις που έπρεπε να υλοποιηθούν για την καλύτερη προστασία, διατήρηση και παρακολούθηση της προστατευόμενης περιοχής.

Εκ μέρους του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρευρέθηκε η Γενική Γραμματέας του Υ.Π.ΕΝ. κ. Χριστίνα Μπαριτάκη, με ενεργή συμμετοχή στις πραγματοποιηθείσες συσκέψεις στα Χανιά. Κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στα Χανιά, στο Ξυλόσκαλο Ομαλού, στη Σαμαριά, στην Αγία Ρουμέλη, στο Ασκύφου Σφακίων και στις Βρύσες Αποκορώνου με τους διαχειριστές του Εθνικού Δρυμού (Δασική Υπηρεσία – Φορέας Διαχείρισης), κρατικούς Φορείς (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Εφορεία Αρχαιοτήτων), τις Τοπικές Αρχές (Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Δήμοι Σφακίων, Πλατανιά, Χανίων, Καντάνου-Σελίνου και Αποκορώνου, Τοπική κοινότητα Αγίας Ρουμέλης), Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα (Πολυτεχνείο Κρήτης, Μ.Α.Ι.Χ και Μ.Φ.Ι.Κ.), παραγωγικούς φορείς (Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων, εκπροσώπους μελισσοκόμων) και, με επαγγελματίες και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του Εθνικού Δρυμού (Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, Κυνηγετική Ομοσπονδία, Σωματείο Ξεναγών Κρήτης, πιστοποιημένες επιχειρήσεις αγροτουρισμού). Όλοι οι εκπρόσωποι συνομίλησαν με τον κ. Biber στις θεματικές συναντήσεις και, εξέφρασαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους από την πολυετή εμπειρία τους στο φαράγγι της Σαμαριάς. Ο απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης άκουσε με προσοχή και κατέγραψε κάθε άποψη που κατατέθηκε, ενώ μετέφερε με τη σειρά του την εμπειρία του από την αξιολόγηση άλλων προστατευόμενων φυσικών περιοχών στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Καθώς ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς αποτελεί τη μοναδική περιοχή της Ελλάδας που έχει λάβει, από το 1979, την τιμητική διάκριση του Ευρωπαϊκού διπλώματος, η διεκδίκηση για τη συνέχιση αυτής της αναγνώρισης της μοναδικότητας του Δρυμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί κοινό τόπο για μια διευρυμένη ομάδα φορέων, υπηρεσιών, επιστημόνων, κοινωνιών και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται και επιχειρούν στη Σαμαριά και στο Νομό Χανίων γενικότερα. Η πολυπληθής παρουσία και δραστήρια συμμετοχή όλων αυτών, σε συνδυασμό με το έκδηλο πνεύμα συνεργασίας και την απαράμιλλη κρητική φιλοξενία, συνέβαλλαν καθοριστικά στην επιτυχή διεξαγωγή της επίσκεψης, των συναντήσεων, της αυτοψίας και της συνολικής διαδικασίας της αξιολόγησης. Ο εμπειρογνώμονας εξήρε τη δυναμική και την πρόοδο σε σχέση με την προστασία και τη διαχείριση της Σαμαριάς και δήλωσε ικανοποιημένος από τις συναντήσεις του με όλους τους συναρμόδιους.
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε τη θετική ανταπόκριση του για την ανανέωση του διπλώματος Α κατηγορίας της Σαμαριάς, η οποία θα διατυπωθεί με δική του έκθεση – αναφορά προς το Συμβούλιο. Ο κ. Biber αποχώρησε από την Κρήτη την περασμένη Πέμπτη 16 Μαΐου.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, αναγνωρίζοντας την υπερπροσπάθεια που επενδύθηκε για την επίτευξη του μεγάλου σκοπού της ευρωπαϊκής αναγνώρισης της μοναδικότητας και της αξίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους εργάστηκαν με ζήλο και χωρίς ωράριο γι΄ αυτή την επιτυχία της Κρήτης με το ιδιαίτερο φιλοπεριβαλλοντικό τουριστικό πρόσημο. Και ειδικότερα, τη Διεύθυνση Δασών Χανίων που σχεδόν εξήντα (60) χρόνια λειτουργεί τον Εθνικό Δρυμό με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
ΠΗΓΗ  ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου