Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Δράση Ανάσυρσης Διχτυών Φαντασμάτων: «Λιγότερα δίχτυα φαντάσματα, περισσότεροι ιππόκαμποι.»

 
Από τις 18 έως τις 20 Μαϊου, 2019, η πρωτοβουλία Healthy Seas θα τελέσει τη δεύτερη αποστολή της στο Στρατώνι Χαλκιδικής, εκπληρώνοντας την υπόσχεσή της που αφορά στην ολοκληρωμένη απομάκρυνση διχτυών φαντασμάτων από τις θάλασσες. Σημειώνεται ότι μόνο τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια τριήμερης αποστολής, η ομάδα της Healthy Seas απομάκρυνε δίχτυα φαντάσματα συνολικού βάρους άνω του ενός τόνου. Ωστόσο, τα εναπομείνοντα δίχτυα συνεχίζουν να απειλούν μια μοναδική αποικία ιππόκαμπων. 
Η αποστολή ανάσυρσης των διχτυών αποτελεί συνεργασία των ομάδων κατάδυσης Ghost Fishing Greece, AquaTec, UFR Team, καθώς και Northern Greece Underwater Explorers, με την υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας Στρατωνίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτήν τη φορά θα συμμετέχουν στην αποστολή και τέσσερις εθελοντές δύτες της Ολλανδικής ομάδας Ghost Fishing. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα με τα παιδιά της τοπικής κοινότητας, που αποσκοπεί στην υποστήριξη των κατοίκων της περιβαλλοντικά υποβαθμισμένης περιοχής, των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από την απασχόλησή τους στον αλιευτικό και μεταλλευτικό τομέα.
 
Πέραν των τακτικών δράσεων που οργανώνονται κατά όλη τη διάρκεια του έτους, η αποστολή στο Στρατώνι αποτελεί την πρώτη από τέσσερις κύριες δράσεις της Healthy Seas που θα πραγματοποιηθούν το 2019 σε όλη την Ευρώπη, με σκοπό την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της απομάκρυνσης διχτυών φαντασμάτων και της ευαισθητοποίησης του κοινού. Η πρωτοβουλία αφορά στην ανάσυρση των εγκαταλελειμμένων αλιευτικών διχτυών από τη θάλασσα για τη διασφάλιση υγιέστερων θαλασσών και την ανακύκλωση θαλάσσιων απορριμμάτων σε νήμα για τη δημιουργία νέων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.  
Τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα φαντάσματα δε βιοδιασπώνται και παραμένουν στο βυθό για εκατοντάδες χρόνια καταστρέφοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα, προσελκύοντας ανώτερους θηρευτές που απειλούν τον τοπικό πληθυσμό των ιππόκαμπων. Η απομάκρυνσή τους θα συνδράμει στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας του βιότοπου, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στην επιβίωση του είδους, το οποίο, σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN Red List), έχει ταξινομηθεί ως  «εγγύς απειλούμενο». 
Τα δίχτυα θα μεταφερθούν στη Διοπάς Α.Ε., συνεργάτη της Healthy Seas στη Βόρεια Ελλάδα. Από εκεί, θα αποσταλούν στη Nofir A.S για καθαρισμό και διαλογή, και εν συνεχεία στο εργοστάσιο της Aquafil που βρίσκεται στη Σλοβενία, για να μετατραπούν σε νήμα ECONYL®, τη βάση για ολοκαίνουργια προϊόντα όπως κάλτσες, μαγιό, και χαλιά. Η Healthy Seas αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για την κυκλική οικονομία, κατά την οποία τα απορρίμματα αποτελούν πόρους για νέες παραγωγικές διαδικασίες. 
Σάββατο, 18 Μαϊου
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:  Κατάδυση με σκοπό την ανάσυρση διχτυών φαντασμάτων πλησίον μοναδικής αποικίας ιππόκαμπων.
  
ΠΟΙΟΙ/ΠΟΤΕ: Healthy Seas, Ghost Fishing / άφιξη στις 10 π.μ., τοπική ώρα 
ΠΟΥ: Στρατώνι Χαλκιδικής - Τα ΜΜΕ καλούνται στο λιμάνι
Κυριακή, 19 Μαϊου
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ: Κατάδυση με σκοπό την ανάσυρση διχτυών φαντασμάτων πλησίον μοναδικής αποικίας ιππόκαμπων.
ΠΟΙΟΙ/ΠΟΤΕ: Healthy Seas, Ghost Fishing / άφιξη στις 9 π.μ., τοπική ώρα
ΠΟΥ: Στρατώνι Χαλκιδικής - Τα ΜΜΕ καλούνται στο λιμάνι
Δευτέρα, 20 Μαϊου
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:  Κατάδυση με σκοπό την ανάσυρση διχτυών φαντασμάτων πλησίον μοναδικής αποικίας ιππόκαμπων.
ΠΟΙΟΙ/ΠΟΤΕ: Healthy Seas, Ghost Fishing / άφιξη στις 9 π.μ., τοπική ώρα
ΠΟΥ: Στρατώνι Χαλκιδικής - Τα ΜΜΕ καλούνται να επιβιβαστούν στο σκάφος – περιορισμένος αριθμός θέσεων! 
Συντονίστρια Επικοινωνίας: Τζένη Ιωάννου Healthy Seas Email: Jenny.ioannou@healthyseas.org Tel.: +30 6974992349 
Στο πεδίο: Veronika Mikos Healthy Seas Email: Veronika.mikos@healthyseas.org Tel.: +31 6 30 48 07 95  
Περισσότερες πληροφορίες:  
Healthy Seas Η πρωτοβουλία 'Healthy Seas, a Journey from Waste to Wear' έχει στόχο την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τις θάλασσες, ειδικότερα τα δίχτυα αλιείας και την ανακύκλωσή τους σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Τα ανακτημένα αλιευτικά δίχτυα θα μετατραπούν και θα αναγεννηθούν από την Aquafil σε νήμα ECONYL®, μια υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό ή χαλιά. www.healthyseas.org 
    
Ghost Fishing Το Ghost Fishing Foundation είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών τεχνικών δυτών που αναλαμβάνει, υποστηρίζει και προωθεί πρωτοβουλίες ανάσυρσης εγκαταλελειμμένων διχτών στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Από το 2012 έχει διεξάγει καταδύσεις έρευνας και απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στη Βόρεια Θάλασσα, Αδριατική, Αιγαίο, Μεσόγειο και στον Ειρηνικό Ωκεανό σε συνεργασία με πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και με την υποστήριξη μιας συνεχόμενα αυξανόμενης ομάδας εθελοντών τεχνικών δυτών.  www.ghostfishing.org
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου