Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Η Φάρμα των Ζώων ….


Το Θέατρο Κνωσός, ο Λάμπρος Τσάγκας, ο σκηνοθέτης Νίκος Αρμάος και οι συντελεστές του έργου παρουσιάζουν την «Φάρμα των ζώων» του Τζωρτζ Όργουελ και προσκαλούν στη (φιλική) πρεμιέρα της παράστασης (για συναδέλφους ηθοποιούς & λοιπούς φίλους) τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 21:00,στο Θέατρο ΚΝΩΣΟΣ (Πατησίων 195 & Κνωσού 11). Κατά δήλωσίν τους : θα χαρούν  να μας δουν  από κοντά, να τους πούμε τη γνώμη τους  και να μοιραστούμε παρέα ένα ποτήρι κρασί στο φουαγιέ του θεάτρου ΚΝΩΣΟΣ.
(Πληροφορίες : Βούλα Παλαιολόγου, Tel: 210 3453896 Mob: 6945491555, e-mail: vpaleologou2@gmail.com 

 Ο Κωνσταντίνος Τζήκας έγραψε («Η φάρμα των ζώων : Το βιβλίο που μίσησαν οι εξουσίες»)

 «Ο Τζορτζ Όργουελ (1903-1950) υπήρξε υπέρμαχος του σοσιαλισμού, και ιδίως του αναρχο-συνδικαλισμού, ενώ ήταν και φιλικά προσκείμενος στον τροτσκισμό. Οι βιαιότητες που αντίκρισε κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου (1936-1939) – η βίαιη καταστολή των αναρχικών της Καταλονίας από τους Ισπανούς κομμουνιστές, με τις ευλογίες της Σοβιετικής Ένωσης – τον έκαναν πολέμιο της ΕΣΣΔ και ιδίως του Σταλινισμού. Στα μάτια του Όργουελ, η Σταλινική ΕΣΣΔ δεν ήταν πραγματικά σοσιαλιστική, αλλά μία εναλλακτική μορφή ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Ο Όργουελ αποτύπωσε τις εμπειρίες που αποκόμισε από τον ισπανικό εμφύλιο στο βιβλίο του «Πεθαίνοντας στην Καταλωνία». Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα, με τη «Φάρμα των Ζώων», που ολοκλήρωσε μεταξύ του 1943 και 1944, κατόρθωσε να δώσει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα αυτού που ο ίδιος θεωρούσε την άνοδο και διαφθορά του σοβιετικού καθεστώτος πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο.

Η ιστορία της «Φάρμας» δεν αφήνει περιθώρια για παρεξηγήσεις. Σε μία φάρμα, δύο γουρούνια, ο Snowball (Χιονόμπαλα) και ο Ναπολέων, παρακινημένα από τις επαναστατικές θεωρίες ενός γέρικου, προσφάτως εκλιπόντος χοίρου, του Old Major, υποκινούν μία επανάσταση, με τις ευλογίες όλων των ζώων. Οι ανθρώπινοι αφέντες τους εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη φάρμα. Τα ζώα, με την καθοδήγηση των γουρουνιών, αρχίζουν να συμβιώνουν και να συνεργάζονται, υπό ένα καθεστώς απόλυτης ισότητας, με την αρχή μάλιστα «Όλα τα ζώα είναι ίσα». Ωστόσο, η ακόρεστη δίψα του Ναπολέοντος για εξουσία θα οδηγήσει στην εκδίωξη του Snowball, τη μετατροπή της κοινότητας σε απολυταρχικό καθεστώς και στην κατάλυση των δικαιωμάτων των ζώων. Και η νέα τυραννία που τα περιμένει είναι εξίσου σκληρή με την προηγούμενη: Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τα άλλα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου