Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ….



Η  Ομάδα Αντίστασης Σελήνου (ΟΜΑΣ)  οργάνωσε εκδήλωση στις 27.7.2012 με θέμα τον καταιγισμό των επενδυτικών σχεδίων ΑΠΕ στον κρητικό χώρο….

Σημειώνει η ΟΜΑΣ σε σχετική ανακοίνωσή της :
«…. Με «δούρειο ίππο» την Πράσινη Ανάπτυξη και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι πολυεθνικές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους προχωρούν με διαδικασίες φάστ τράκ (επιτάχυνση αδειοδότησης) στη μεγαλύτερη λεηλασία γης και περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας. Με πρόσχημα την σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, όλες σχεδόν οι κορυφογραμμές, πλαγιές, κάμποι, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές, παραχωρούνται στους επενδυτές των αιολικών, υβριδικών, φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών σταθμών. Χιλιάδες στρέμματα πολύτιμης βλάστησης, αποψιλώνονται για να καλυφθούν με εκατομμύρια κυβικά μπετόν και σίδερα.

Όπου υπάρχουν επιφανειακά και υπόγεια νερά θα κατασκευασθούν αντλησιοταμιευτήρες χωρητικότητας εκατομμυρίων κυβικών, με εικαζόμενο στόχο τον έλεγχο του πολυτιμότερου κοινού αγαθού, του νερού.

Προφανώς, οι επενδυτές-κατακτητές της χώρας θεωρούν ότι μπορούν να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στα σκανδαλώδη σχέδιά τους. Ο λαός που μεθοδευμένα σύρθηκε στην ανεργία και στην φτώχια, εκβιάζεται κάτω από το βάρος των φόρων και των χαρατσιών να συναινέσει σε όσους του τάζουν τα ψίχουλα της δήθεν Ανάπτυξης: θέσεις εργασίας με μισθούς πείνας.

Δυστυχώς η σχεδιαζόμενη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων, δεν εξαιρεί το Σέλινο. Αντιθέτως, το πλούσιο φυσικό ανάγλυφο, η μεγάλη ηλιοφάνεια, και η ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων νερού στο Αποπηγάδι, σε συνδυασμό με την μεγάλη εγκατάλειψη της υπαίθρου, το καθιστούν βορά στα αρπακτικά της “πράσινης ανάπτυξης”.

Ακόμη η ΟΜΑΣ επισημαίνει :

«……Αυτή η ασύλληπτων διαστάσεων η καταστροφή, θα συντελεσθεί με την «νομότυπη» υφαρπαγή πατρογονικών περιουσιών. Οι εταιρείες εκμεταλλευόμενες την σχετική επί του θέματος άγνοια των κατοίκων - ιδιοκτητών, τους προσεγγίζουν μυστικά και τους υπόσχονται “λαγούς με πετραχήλια”. Ίσως κάποιοι ιδιοκτήτες πιστεύοντας πως θα εξασφαλίσουν ένα καλό εισόδημα υπογράφουν συμφωνητικά μίσθωσης της γης τους στις εταιρείες. Συμφωνητικά αμφίβολης νομικής εγκυρότητας τα οποία θεωρούν, αφελώς, ότι τους εξασφαλίζουν.

Κατ αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες εξασφαλίζουν την συναίνεση, μέρους των κατοίκων της περιοχής, για την εγκατάσταση του έργου. Όταν πλέον έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες για την αδειοδότηση του έργου ενέργειες  χαρακτηρισμού της περιοχής σε δασική, οι εταιρείες σταματούν να πληρώνουν τους «πρώην» ιδιοκτήτες (αν τους έχουν πληρώσει ποτέ) αφού η γη έχει περάσει στη διαχείριση του Δημοσίου. Γνωστή “τεχνική” που εφαρμόστηκε και στο Αποπηγάδι…».
Στην εκδήλωση της  27.7.12 πήραν μέρος τα ακόλουθα μέλη του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα: Σηφάκης Αντώνης, δικηγόρος
Καράτζης Κώστας, πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων νομού Ηρακλείου
Λαγκαδινός Γιώργος, μουσικός
Σφακιανάκη Βάννα, αρχιτέκτων - χωροτάκτης
Ξηρουχάκης Σταύρος, βιολόγος - ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου