Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Αυτές θεωρούμε ότι πρέπει να είναι οι δεσμεύσεις των υποψηφίων δημάρχων για τη διαχείριση των απορριμμάτων


 του Στέφανου Σταμέλλου


Η διαχείριση απορριμμάτων είναι ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα στην Περιφέρεια και στους δήμους. Σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί και το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, που θεωρεί τη διαχείριση των απορριμμάτων ως το πιο κρίσιμο έργο της δημοτικής αρχής.  Πιστεύουμε ότι έχει ιδιαίτερη αξία στο διάλογο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου - με δεδομένο το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων - οι υποψήφιοι δήμαρχοι να δεσμευτούν και να απαντήσουν:



- Ότι θα ξεκινήσουν άμεσα να υλοποιούν το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις προτεραιότητες του δήμου τους.




- Πώς σχεδιάζουν να οργανώσουν τη Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) των ανακυκλώσιμων υλικών για να πετύχουν τους στόχους της νέας Οδηγίας για την Κυκλική Οικονομία (Οδηγία 851/2018/ΕΕ); Σε ποιους  βασικούς τομείς θα αναλάβουν πρωτοβουλίες, τους ποσοτικούς στόχους και τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα δράσης, συνοπτικά.



- Πώς σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην τοποθέτηση καφέ κάδων, με τρόπο ώστε να διευκολύνονται όλοι οι δημότες και να γίνει πολύ πιο αποτελεσματική η Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) των οργανικών αποβλήτων.



- Πώς σχεδιάζουν να δρομολογήσουν κάποιο σχήμα «Πληρώνω Όσο Πετάω» για τη χρέωση των δημοτικών τελών καθαριότητας των νοικοκυριών σε συνάρτηση με την παραγωγή των σύμμεικτων απορριμμάτων τους και την εφαρμογή κινήτρων και αντικινήτρων.



- Πώς σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην απαραίτητη δημιουργία Μονάδων Κομποστοποίησης βιοαποβλήτων, Πράσινων Σημείων, Κέντρων Διαλογής Ταξινόμησης, Επισκευής & Μεταπώλησης Προϊόντων Β’ Χέρι στο δήμο τους.



- Πώς σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν το θέμα των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων(ΑΕΚΚ) στο Δήμο τους καθώς και το θέμα των ογκωδών αποβλήτων (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κλπ), ειδικά στις τοπικές κοινότητες, για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους.



- Πώς σχεδιάζουν να πετύχουν την ενημέρωση και τη συμμετοχή των δημοτών με δεδομένο ότι η επιτυχία του στόχου εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τη σωστή ενημέρωση. Η πόρτα – πόρτα ενημέρωση έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότερη δράση για την αλλαγή της συμπεριφοράς των δημοτών. Αν συμφωνούν και αν δεσμεύονται ότι θα υλοποιήσουν συστηματικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πόρτα - πόρτα, καθώς και άλλους τρόπους ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, όπως σχετικές παρουσιάσεις στα σχολεία και άλλες επικοινωνιακές δράσεις, ώστε να επιτευχθούν αποτελεσματικότερα οι δημοτικοί στόχοι.



Η προεκλογική περίοδος ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες και οι τετραετίες περνούν και γίνονται «στιγμές» στη ζωή μας. Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις με κοστολογημένα έργα προτεραιότητας και με χρονοδιαγράμματα έχουν αξία∙ και όχι τα γενικόλογα προγράμματα και οι εκθέσεις ιδεών και για «να βγούμε από την υποχρέωση». Ειδικά σε τομείς όπως η διαχείριση των αποβλήτων, όπου ο χρόνος έχει εξαντληθεί!



Λαμία, 18.5.2019

*Στέφανος Σταμέλλος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου