Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Σε διεθνές συνέδριο στην Εσθονία με θέμα την «Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση» ο Μιχαήλ Γ. Καβουκλής

 

Στην Εσθονία βρέθηκε ο Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο και Επικεφαλής του Φόρουμ για την Ευρώπη, την Επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ρόδου – EESDForum, Μιχαήλ Γ. Καβουκλής, όπου και συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο με τίτλο «Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση» που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Νάρβα, από τις 28η Νοεμβρίου μέχρι και τη 1η Δεκεμβρίου 2024.

Ο Μιχάλης Καβουκλής ήταν υπεύθυνος για τη θεματική ενότητα«Βιώσιμος Τουρισμός: Πολιτισμός και Πράσινη Επιχειρηματικότητα» όπου και αναλύθηκε ο ρόλος του τουρισμού στην ανάπτυξη, συνοχή και προστασία των τοπικών κοινωνιών μέσα από την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και επιχειρηματικών μοντέλων.

Στοπάνελ, το οποίο συντόνισε ο Μιχάλης Καβουκλής,συμμετείχαν ηΥπουργός Περιφερειακών Θεμάτων και ΓεωργίαςτηςΕσθονίας,PiretHartman,

η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ισλανδικού Φορέα Τουρισμού, Ásta Kristín Sigurjónsdóttir, η Επικεφαλής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού VisitFinland, LiisaKokkarinen, η Προϊστάμενη Βιωσιμότητας του Οργανισμού VisitEstonia, ImbiLepik-Martinson, oΠρόεδρος της οργάνωσης WeLoveSousse και επικεφαλής του Τυνησιακού Δικτύου του Ιδρύματος AnnaLindh, AnisBoufrikha, ο Διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Mahmoud Ezzat, και η υπεύθυνη Τουρισμού της ΠεριφέρειαςIda-Virumaa, KadriJalonen.

Οι υπόλοιπες θεματικές περιλάμβαναν την εφαρμογή πράσινων πρακτικών, την ενεργειακή διαχείριση, τη συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών στη διαδικασία μετάβασης, τη διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη ενεργή συμμετοχή των νέων ως προς την Πράσινη και Δίκαιη Μετάβαση.

Στα συμπεράσματα και προτάσεις του συνεδρίου, αναφέρονται ειδικότερα για τον Βιώσιμο Τουρισμό, τα ακόλουθα:

1.Το μοντέλοτουμαζικούτουρισμού πρέπεινα επαναξιολογηθεί λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους τους οποίους θέτει το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Ταυτόχρονα πρέπεινα αντιμετωπιστούν ταπροβλήματα πουεπιφέρει σεθέματα στέγασης, εξάντλησης τω νφυσικώνπόρων, φθοράς στις υφιστάμενες υποδομές και το αυξημένο ενεργειακό αποτύπωμα ενός τόπου.

2.Οι τοπικέςκοινωνίες θα πρέπει να διαφοροποιήσουντηνοικονομικήτουςδραστηριότητα ώστε να μην εξαρτάται η οικονομική τους ευμάρεια αποκλειστικά απόμίακαι μόνο βιομηχανία, τόσο ευαίσθητη όσο ο τουρισμός, όπως έχει αποδειχθεί κατά την πανδημία και με την κλιματική κρίση.

3.Οιτουριστικοίπροορισμοίπρέπειναυιοθετήσουνμοντέλαδιαχείρισηςβασισμέναστη βιωσιμότητα, τηνανθεκτικότητα  και τη

συνοχήτων τοπικών κοινωνιών, ώστενα βελτιστοποιήσουν την ικανότητα φιλοξενίας του προορισμού με βάση τους υπάρχοντες πόρους (νερό, ενέργεια) και τις υφιστάμενες υποδομές. Οστόχοςκάθε προορισμού θα πρέπει ναείναιηυιοθέτηση μοντέλων τουριστικής ανάπτυξης, προσαρμοσμένα στιςτοπικές ιδιαιτερότητες, ταοποίααρχικάθαέχουνεπανορθωτικά και τελικά αναγεννητικά χαρακτηριστικά.

Στα πλαίσια του συνεδρίου έγιναν σειρά επαφών με τους εκπροσώπους των φορέων από 20 χώρες που συμμετείχαν, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών αλλά και την από κοινού διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, καινοτόμου επιχειρηματικότητας, πολιτιστικής διαχείρισης, κοινωνίας των πολιτών και ανάπτυξης των νέων.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το SillamäeSocietyForChildWelfareSSCWκαι το διεθνές δίκτυο GreenHabito - στο οποίο συμμετέχει και το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο - με τη συνδιοργάνωση της Εσθονικής Αρχής Επενδύσεων, τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την υποστήριξη του Εσθονικού Κέντρου για την Κοινωνία των Πολιτών και του Ιδρύματος AnnaLindh.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου