Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Η Σοφία Καψούρου βραβεύεται στην Κωνσταντινούπολη με το Διεθνές Βραβείο Θεάτρου της Ανατολίας

 


 

 

   Η Σοφία Καψούρου βραβεύεται στην Κωνσταντινούπολη με το Διεθνές Βραβείο Θεάτρου της Ανατολίας. Είναι η πρώτη φορά που απονέμεται σε καλλιτέχνη από την Ελλάδα. Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση της παράστασης «Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος» στο Üsküdar Tekel Stage στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 & 26 Νοεμβρίου, στα πλαίσια του Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων.

 

   Η τελετή απονομής των 9ων Διεθνών Βραβείων Θεάτρου της Ανατολίας που διοργανώνει η Θεατρική Εφημερίδα Tiyatro Gazetesi θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Mαρτίου 2024 στις 19.00 στο Mask-Kara Theatre, Σκηνή Tamer Levent στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

 

   Στη Σοφία Καψούρου θα απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Θεάτρου της Ανατολίας για το σύνολο του καλλιτεχνικού έργου της στο θέατρο στην Ελλάδα, τις ενεργές και αποτελεσματικές σχέσεις της με άλλες χώρες μέσα από την πρωτότυπη θεατρική της γραφή και την ερμηνευτική της δεινότητα ως ηθοποιού καθώς και την εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσία της σε Διεθνή Θεατρικά Φεστιβάλ. Η θεατρική συγγραφέας, σκηνοθέτις, ηθοποιός και στιχουργός Σοφία Καψούρου, διακρίθηκε ανάμεσα σε εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και βραβεύεται από την Κριτική Επιτροπή των 9ων Διεθνών Βραβείων Θεάτρου της Ανατολίας για την πορεία της, το συγγραφικό της έργο και την πολύτιμη συνεισφορά της στο θέατρο εντός και εκτός Ελλάδας. 

 

  

Τα 9α Διεθνή Βραβεία Θεάτρου της Ανατολίας απονέμονται σε ενεργά μέλη του θεάτρου από όλη την Τουρκία και τον κόσμο. Χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Η Κριτική Επιτροπή παρακολουθεί και αξιολογεί τα θεατρικά έργα και τις παραστάσεις και απονέμει τα βραβεία σε άτομα, ιδρύματα και οργανισμούς που εξελίσσουν την τέχνη του θεάτρου.

 

   Η Θεατρική Εφημερίδα Tiyatro Gazetesi και το Θέατρο Mask-Kara έχουν δημιουργήσει μια διεθνή πλατφόρμα στην Τουρκία και έχουν πραγματοποιήσει ξεχωριστές μελέτες για τις παγκόσμιες θεατρικές εξελίξεις και συνεργασίες με διάφορες χώρες. Η Κριτική Επιτροπή των 9ων Διεθνών Βραβείων Θεάτρου της Ανατολίας έχοντας αξιολογήσει τις θεατρικές δράσεις και κινήσεις που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αποφάσισε να βραβεύσει ενεργούς καλλιτέχνες και επαγγελματίες του θεάτρου που πρωτοστατούν και έχουν συνεισφέρει στη θεατρική τέχνη, την έχουν εμπλουτίσει με νέες αξίες και έχουν διακριθεί μέσα από το έργο τους τη θεατρική περίοδο 2023-2024. Είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Βραβείο Θεάτρου της Ανατολίας απονέμεται σε καλλιτέχνη από την Ελλάδα. 

 

   «Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος» στην Τουρκία: μια ιστορική στιγμή για τις δύο γειτονικές χώρες. Ένα έργο που έγινε γέφυρα τέχνης, πολιτισμού, σύγχρονου θεάτρου. Η μάνα του αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιου Καραϊσκάκη, η καλόγρια Ζωή Διαμάντω Διμισκή, συστήθηκε για πρώτη φορά στο τουρκικό και διεθνές κοινό μέσα από τον αντισυμβατικό, αντιπολεμικό μονόλογο της Σοφίας Καψούρου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για τη γυναίκα και τα δικαιώματά της στο σώμα, την ψυχή, τη ζωή της. 

 

   Η παράσταση που παρουσιάστηκε πρώτα στην Αθήνα στον Πολυχώρο Vault, με τη στήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και έπειτα σε ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και θέατρα στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκπροσώπησε επίσημα τη χώρα μας σε ένα παγκόσμιας εμβέλειας Φεστιβάλ για τη γυναίκα δημιουργό. Η Σοφία Καψούρου έγινε η φωνή της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας σε διεθνές επίπεδο, θυμίζοντας ότι η ελληνική γλώσσα είναι ζωντανή, ποιητική, μοναδική, έτοιμη πάντοτε να συνομιλήσει με τις γλώσσες όλες των ανθρώπων.

 

   Η «Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος», είναι μία από τις εννέα παραστάσεις του θεατρικού project «Ο Γιος μου...»: ένα φεστιβάλ μονολόγων με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων. 

 

 

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS 

FB Page: http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1  

Instagram: vault.theatre.plus (https://www.instagram.com/vault.theatre.plus/?hl=el)

Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες (11:00 - 14:00 & 17:00 - 21:00)  : 213 0356472, 6951832070

Προπώληση more.com https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/ 

Email: vaultvotanikos@gmail.com    

 

Πολυχώρος VAULT Theatre Plus
Μελενίκου 26, Βοτανικός
Τηλ.: 213 0356472 

κιν: 6945993870

email: vaulttheatre.gr@gmail.com

          vaultvotanikos@gmail.com

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου