Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Κώστας Αξελός, «Αυτοβιογραφικές» σημειώσεις

 


Το ριζικό δυσδιάκριτο μιας ζωής – κάθε ύπαρξης-  αποτελεί μείζον εμπόδιο στις διάφορες διευρευνήσεις, εξηγήσεις, κατανοήσεις, ερμηνείες. Πράγμα που δεν σημαίνει ότι όλες οι απόπειρες προς το φως (αναπόφευκτα φως του κλεισίματος κάθε ανοίγματος) είναι μάταιες. Αλλού είναι η ματαιότητα. Πού;             

Κώστας Αξελός, «Αυτοβιογραφικές» σημειώσεις

Το βιβλίο αυτό, αποτέλεσμα επίπονης προσπάθειας, συνιστά μιαν απόπειρα προσέγγισης της ζωής και του έργου του Κώστα Αξελού, ενός από τους στοχαστές που σημάδεψαν τη σκέψη στον 20ό αιώνα. Ο Αξελός αναπτύσσει μια σκέψη ερωτηματική, μεταφιλοσοφική και μεταμαρξιστική, η οποία από πολύ νωρίς προσπάθησε να ανιχνεύσει το πρόβλημα της πλανητικής εποχής μας. Εξαιρετικά νωρίς, επίσης, στοχάστηκε την κυρίαρχη πλέον στον κόσμο μας τεχνική κι απευθύνθηκε στον σύγχρονο άνθρωπο προσπαθώντας να του δείξει έναν δρόμο πέρα από την αισιοδοξία και την απαισιοδοξία, πέρα από την ελπίδα και την απελπισία.

Η εξιστόρηση των γεγονότων του βίου συνδυάζεται εδώ με μια παράλληλη συνοπτική παρουσίαση των γραπτών, των ομιλιών και –κυρίως– των βιβλίων του. Προκειμένου να καταστεί πιο άμεση η προσέγγιση του αναγνώστη στο έργο του στοχαστή παρατίθενται εκτενή αποσπάσματα από το έργο του.

 

Η Κατερίνα Δασκαλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε σεμινάρια δημοσιογραφίας στο Παρίσι. Για τη δημοσιογραφική της δράση έχει τιμηθεί με τη «Χρυσή Πέννα» του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, και με το Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Έχει επίσης τιμηθεί και με το Βραβείο Διηγήματος της Ακαδημίας Αθηνών, Ίδρυμα Πέτρου Χάρη. Δίδαξε ως εξωτερική συνεργάτρια (ν. 407) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1992-1993), στο Τμήμα ΜΜΕ και Ενημέρωσης.

Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα καθώς και διηγήματα, και έχει μεταφράσει λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία από τη γαλλική και την ιταλική γλώσσα, κατά κύριο λόγο μεγάλο μέρος των βιβλίων του Κώστα Αξελού.


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου