Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Με μικροδορυφόρους η Ελλάδα στη μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών και των πλημμυρών

 


Δύο διαγωνισμοί για την ανάπτυξη Θερμικών Μικροδορυφόρων και Ραντάρ Μικροδορυφόρων, συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ, προκηρύχθηκαν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα, τα οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα αναβαθμίσουν την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στη χώρα και υλοποιούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, οι Θερμικοί Μικροδορυφόροι και οι Μικροδορυφόροι Ραντάρ θα συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στην παρακολούθηση, όσο και στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων φυσικών φαινομένων καθώς θα παρέχουν πολλαπλές δορυφορικές λήψεις όλο το 24ωρο.

Μέσω της κατάλληλης χωρικής ανάλυσης και της δυνατότητας συνεχούς παρακολούθησης της ελληνικής επικράτειας θα ενισχύσουν την ικανότητα των αρμόδιων φορέων να σχεδιάζουν και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε πολλαπλές και ταυτόχρονες κρίσεις.

Επίσης, θα παρέχουν πολύτιμα δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων και τον συντονισμό των επιχειρήσεων προετοιμασίας, διάσωσης και ανάκαμψης.

Θερμικός μικροδορυφόρος

Ο Διαγωνισμός για τους εξειδικευμένους Θερμικούς Μικροδορυφόρους με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, προβλέπει τόσο την προμήθεια ημερήσιων θερμικών δεδομένων, όσο και την παράλληλη ανάπτυξη τουλάχιστον τεσσάρων θερμικών μικροδορυφόρων υψηλής ανάλυσης.

Οι συγκεκριμένοι Μικροδορυφόροι εξοπλισμένοι με τεχνολογία προηγμένης θερμικής απεικόνισης, για την ανίχνευση και την παρακολούθηση πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχύσουν τις δυνατότητες αντίδρασης και παρέμβασης σε φυσικές καταστροφές.

Μικροδορυφόρος ραντάρ

Ο Διαγωνισμός για τους Μικροδορυφόρους Ραντάρ με συνολικό προϋπολογισμό 33 εκατ. ευρώ έχει ως αντικείμενο την παράλληλη προμήθεια ημερήσιων δεδομένων Ραντάρ και την ανάπτυξη τουλάχιστον δύο Ραντάρ Μικροδορυφόρων πολύ υψηλής ανάλυσης.

Οι συγκεκριμένοι Μικροδορυφόροι θα ενισχύσουν τις δυνατότητες παρατήρησης της Ελλάδας ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και την ώρα της ημέρας, ενώ συγχρόνως θα επιτρέψουν την ακριβή παρακολούθηση και αντιμετώπιση πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η καταληκτική ημερομηνία και για τους δύο διαγωνισμούς είναι η 01/04/2024.

reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου