Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Επι τέλους! Εγκαινιάστηκε το Μουσουλμανικό τέμενος του Πλατανίου!

 

του Νίκου Μυλωνά

(Η υπεροψία και η αλαζονεία της σημερινής γαλάζιαςτοπικής εξουσίας)

Α.’Επι τέλους! Εγκαινιάστηκε παρουσία λίγων πολιτών και …πολλών πολιτικών το Μουσουλμανικό τέμενος του Πλατανίου.Πολυαναμενόμενο γεγονόςγιατί αποτελεί τον μοναδικό τόπο άσκησης των λατρευτικών τελετών της Μουσουλμανικής Κοινότητας για τον Κερμετέ. Ίσως ο  βροχερός καιρός απέτρεψε την παρουσία  πιστών και πολιτών. Ίσως δεν εξυπηρέτησεκαι το εργάσιμο της ημέρας (Παρασκευή είναι η Κυριακή των Μουσουλμάνων). Ίσως όμως να ηταν και μια αντίδραση στο γιατί πολύ άργησε αυτό το έργο! Ηταν μια υπόμνηση και μια αντίδραση κατά των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στο συγκεκριμένο έργο αλλάίσως και για τις ανάλογες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των 4 άλλων Τζαμιών της πόλης μας. Τα μνημεία του νησιού μας δεν ζουν μόνο τις πληγές του σεισμού,ζουν και τηναπουσία ενδιαφέροντοςπολλών  χρόνων!Αν πάρουμε υπ’ οψιν ότι υπαρχει ένας πειρασμός και μια υπόγεια διαδρομή όξυνσης αντιθέσεωνθρησκευτικού χαρακτήρα και εθνικιστικών προεκτάσεων,θα έπρεπε να υπαρχει η πολιτική εγρήγορση που θα οδηγούσε στην ταυτόχρονη περίπου αποκατάσταση του Α. Νικολάου+Α. Παρασκευής και Τζαμιών. Φταίνε οι εργολάβοι, οι υπηρεσίες, η δυσκολία και … η τύχη.Σημασία έχει να υπαρχει μια συνειδητοποίηση του προβλήματος και αυτό θα έπρεπε να φανεί στα εγκαίνια! Σε μια ειδική τελετήπαράδοσης του έργου.

Β.Ητελετήεγκαινίωναναμέναμε να έχει‘’κατ’ουσίαν’’Θρησκευτικό-Λατρευτικόκαι κατ επέκταση Εορταστικό και Πανηγυρικόχαρακτήρα που θα συμπληρωνόταν με μια μικρή ιστορική αναφορά στο χρονικό των επισκευών από υπηρεσιακούς παράγοντες  με σύντομουςπολιτικούςχαιρετισμούς και ευχαριστήριά   Δυστυχώςπαρακολουθήσαμε μια τελετή όπου  επικράτησε ο πολιτικός  λόγος και η πολιτική σκοπιμότητα. Ίσως αυτός είναι ένας άλλος μεγάλος λόγος αποστασιοποίησης των πολτών από την τελετή.  Σου λένε: θα μιλήσουν οι πολιτικοίπου θα ευλογήσουν τα γένια τους!Θα μπουν οι τηλεοράσεις και τα μικρόφωνα και θα γίνει θέαμα!Λογικά σε οίκο Προσευχής και Θεού δεν αρμόζουν πολιτικοίλόγοι και πολιτικές αιχμές γιατί εμπεριέχουν τον κίνδυνο διαστρεβλώσεων γεγονότων και πολιτικήςεκμετάλλευσης. Αυτά και περισσότερα θα μπορούσαν να ειπωθούν σεαίθουσα ξενοδοχείου‘ή διαλέξεων! Η τελευτή έκλεισε με τον Ιμάμηνααποδίδει πολύ ωραία ένα σύντομο αραβόφωνοψαλμό από το Κοράνι που διαβάζοντας τον και στα Ελληνικά ηταν ύμνοςκαι παράκλησηστον Θεό να μας σώζει από φυσικέςκαταστροφές (θυμίζοντας μας ‘’…δεόμεθα υπέρ του διαφυλαχθείναι την πόλινταύτηναπόοργής λιμού, λοιμού, σεισμού, καταποντισμού ,,,,’’)  και με την χορήγηση από την πρόεδρο του Βακούφαναμνηστικώνπλακετών σε αυτούς που σήκωσαν (άξια) ένα ειδικό βάρος στην αποκατάσταση του Τζαμιού, αναμεσά τους και στον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο. 

Γ.Οι ομιλίες των πολιτικώνεκπροσώπων, υπουργός, γενικοίγραμματείςυπουργείωνπολιτισμού  και ιδίως του κ. Περιφερειάρχη ήταν ένα φιλοκυβερνητικό υμνολόγιο και υπερβολή των ευχαριστιών προς τον κ. Χατζημάρκο. Και ο ίδιοςόμως υπέρβαλλε! Υπερέβαλλε όλων σε αυτό-αναφορά!  Γνωρίζοντας το πρόβλημα της καθυστέρησης των  έργων αποκαταστασης (6 χρόνια είναι χωρίς τζαμί οι Μουσουλμάνοι του  νησιού μας) αντί να τοπαραδεχτείμε εύσχημοτρόποζητώντας κατανόηση, έκανε διαστρέβλωση γεγονότων και στην συνέχειαμε εν πολλοίς ακατανόητο κυνισμό είπε. ‘’Εμείςμπορείνα κάνουμε τα πράγματα όχι σύντομααλλά ότι κάνουμε το κάνουμε νόμιμα, σίγουρα, σταθερά, όχι τσαπατσούλικα όπως έκαναν άλλοι το 2010που ακόμη τα πληρώνουμε (;)’’! Ίσως ήθελε να πει το 2015!Η αιχμή ήταν για ην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί λέει μέχρι το 2019 δεν είχε γίνει τίποτα  για την αποκατάσταση των μνημείων!Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι τόσο η Μητρόπολη όσο και το ΒΑΚΟΥΦ είχανξεκινήσει και ολοκληρώσει τις μελέτες εγκαίρως(έστω και αν υπήρχαν προβλήματα με τις διαδικασίες των μελετών). Η καθυστέρηση στο Τζαμίμεγάλωσε από την ανάγκη των πρόσθετωνμελετών που ζητήθηκαναπό το υπουργείοπολιτισμού και που η διοίκηση του Βακούφέκανεμεγάληπροσπάθεια να τις χρηματοδοτήσειαφού Περιφέρεια+Δήμος+Κράτος έβγαλανέξω την ουρά του

Απτόητος ο κ. Χ. συνέχισε τον μονόλογο του: ‘’για να χρηματοδοτήσουμε τις 2 εκκλησίες και τα 2 τζαμιά διευρύναμε το ρόλο μας κάνονταςπράγματαπάνω από τις αρμοδιότητεςμας!Αυτοβούλωςκαι οικειοθελώςαναλάβαμε την χρηματοδότηση των επισκευών! Γιατί εμείςανατρέψουμε το μοντέλοπολιτικήςπου κλείνει τα μάτια στα προβλήματα σπρώχνοντας  την δράση μας τα όρια’’! Μα εάν κ. Χ. δεν αναλαμβάνατε την χρηματοδοτηση των επισκευώναυτών το κράτος και η κυβέρνηση θα το αφήναν στις τοπικές κοινωνίες; (όπως επι τουρκοκρατίας) Η χρηματοδοτηση δεν έγινεεκκυβερνητικήσυναίνεσηεπιμερισμού των βαρών των σεισμικώναποκαταστάσεων; Το χρήμα που διαχειρίζεται η περιφέρεια δεν είναι (κοινοτικό κα)ι κρατικό; Όσο στα περίαρμοδιοτήτωνάρθ.186/ν.3852/2010/ΦΕΚ87Α/Καλλικράτηςκαι Ν.  3013/2002 (ΦΕΚ 102 Α΄) στο κεφάλαιο:  Πολιτικής Προστασίας και Διοικητικής Μέριμνας,στην περιφέρεια ανήκει1. Ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών, εντός των ορίων της και 2. Η ευθύνη για την εφαρμογή του ετήσιου εθνικού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, κατά το σκέλος που τα οικεία προγράμματα, μέτρα και δράσεις εφαρμόζονται σε επίπεδο περιφέρειας. Η αρμοδιότητα και ο ρόλος υπαρχει και είναι μεγάλη.

---Ο κ. Χ. αντί να μας λέει σκόπιμες υπερβολέςθα πρέπει να μας απαντήσει: ποιο ηταν (και ποιο είναι) το σχέδιοετήσιου σχεδιασμού πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο σκέλος που τοναφορά,ωςτμήμα του αντίστοιχου Εθνικού προγράμματος. Τι έκανε τότε; Τι κάνει σήμερα γι αυτά;

Ε. Όλοι στο Τζαμί χειροκρότησαν όλους ζωηρά!  Πλην το χλιαρούχειροκροτήματος του χαιρετισμού του Δημάρχου, που έκανε το λάθος να χαλάσει την ωραία ατμόσφαιρα κλείνοντας το κείμενο του με την παρατήρηση ότι το έργο της αποκαταστασης του τζαμιού στην πλατεία Ελευθερίας ΑΡΓΕΙ …!

Ζ.Κοίταξα τους παρευρισκόμενους. Η ΝέαΔημοκρατίασήμεραμαςθυμίζει το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980! Συμπαγήςκαι πολυπληθής ομάδαδιαχείρισης των τοπικώνυποθέσεων που δεν σήκωνεμύγα στο σπαθί τηςκαι που ήταν παντού παρούσα! Όλα ήταν τέλεια! Έλεγαν ότι ήθελαν! Χωρίς αντίλογο! Κάπωςέτσι ηταν και χθες. Η υπεροψία και η αλαζονεία στην σημερινή γαλάζια τοπική εξουσία προμηνύειτο επόμενο …δράμα και το επόμενο …μνημόνιο!  Διατάχθηκελέει ΕΔΕ για τους 2 αστυφυλακές που έκαναν το αυτονόητο: να κλείσουν 2 λακκούβες στον επαρχιακό δρόμο για να σώσουν ποδηλάτες! Υπέρβασηκαθήκοντος λέει ο κ. Περιφερειάρχης! Λογικά η ΕΔΕ πρέπει να στραφείεναντίον τουγια την ύπαρξη των …1000 λακκούβων στο επαρχιακόδίκτυο της Κω!

Ν. Μυλωνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου