Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Ρόγια Χεσχμάντι, ακτιβίστρια γνωστή για την περιφρόνησή της ενάντια στην υποχρεωτική χρήση χιτζάμπ στο Ιράν.


Γράφοντας στην κλειδωμένη πλέον σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξήγησε πώς ξυλοκοπήθηκε ανελέητα στην πλάτη, τα πόδια και τους γλουτούς της σε ένα υγρό δωμάτιο που παρομοίασε με μεσαιωνικό θάλαμο βασανιστηρίων.

«Το μαστίγωμα είχε τελειώσει. Βγήκαμε από το δωμάτιο. Δεν τους άφησα να πιστέψουν ότι ένιωσα πόνο… Πήγαμε στον δικαστή που ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεση της ποινής. Η γυναίκα πράκτορας περπατούσε πίσω μου και πρόσεχε να μην αφήσει τη μαντήλα μου να πέσει από το κεφάλι μου. Πέταξα τη μαντήλα μου στην είσοδο της αίθουσας του δικαστηρίου. Η γυναίκα μου ζήτησε να φορέσω τη μαντίλα. Δεν σταμάτησα και εκείνη την τράβηξε ξανά πάνω από το κεφάλι μου», έγραψε.

Η βάναυση τιμωρία προκάλεσε ευρεία κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Αμπάς Αμπντί, έναν από τους κορυφαίους δημοσιογράφους και κοινωνικούς ακτιβιστές του Ιράν να γράφει: «Αυτά τα μαστίγια δεν έπεσαν μόνο στο σώμα μιας γυναίκας, χτύπησαν όλους εκείνους που ονειρεύονται μια ζωή με φυσιολογικές ελευθερίες ο ένας δίπλα στον άλλον. Φτάνει πια. Μην αηδιάζετε την κοινωνία περισσότερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου