Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Ξεκινά στην Πορτογαλία η κατασκευή του δεύτερου πλωτού αιολικού πάρκου στον κόσμο


Ξεκινά στην Πορτογαλία η κατασκευή του δεύτερου πλωτού αιολικού πάρκου στον κόσμο
Η WindEurope αναμένει να τεθούν σε λειτουργία περίπου 350 MW πλωτών αιολικών πάρκων έως το 2021 και επιπλέον 4-5 GW έως το 2030
Στην Πορτογαλία κατέφθασε σύμφωνα με το Euroactiv.com στις 19 Οκτωβρίου η πρώτη ανεμογεννήτρια για το δεύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια θα συνδεθεί τους επόμενους μήνες με δύο επιπλέον πλωτές μονάδες, οι οποίες μέχρι το τέλος του έτους θα παράγουν 25 MW ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος αρκετής για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 60.000 νοικοκυριών.
Πρόκειται για το δεύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στην Ευρώπη και στον κόσμο μετά τα εγκαίνια του έργου Hywind στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας τον Οκτώβριο του 2017.
Αναφορικά με το εν λόγω έργο, το αιολικό πάρκο ισχύος 30 MW αποτελεί προϊόν κοινοπραξίας της νορβηγικής πετρελαϊκής εταιρείας Statoil και της Masdar Future Energy με έδρα το Άμπου Ντάμπι.
Αποτελείται από πέντε ανεμογεννήτριες και βρίσκεται 25 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών του Πίτερχεντ στην περιοχή του Αμπερντίν στη βόρεια Σκωτία.

Τεχνολογία WindFloat

Το έργο χρησιμοποιεί την τεχνολογία WindFloat, η οποία επιτρέπει την εγκατάσταση πλατφορμών σε βαθιά νερά, όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφθονο αιολικό δυναμικό.
Το πρότζεκτ τελεί υπό την αιγίδα της κοινοπραξίας Windplus, η οποία αποτελείται από την EDP Renewables της Πορτογαλίας (54,4%), την ENGIE της Γαλλίας (25%), την ισπανική Repsol (19,4%) και την Principle Power Inc. με έδρα τις ΗΠΑ (1,2%).
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρείχαν χρηματοδοτική στήριξη, με την τράπεζα EIB να έχει κεντρικό ρόλο.
«Πρόκειται για το πρώτο αιολικό πάρκο που χρηματοδοτείται από τράπεζα. Είναι υπέροχο που προχωράει ένα δεύτερο έργο στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Με τις σωστές πολιτικές επιλογές, ο κλάδος θα απογειωθεί την προσεχή 5ετία» ήταν τα πρώτα λόγια του João Metelo, Διευθύνοντα Συμβούλου της Power Principle.

Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής

Ο υπεράκτιος αιολικός κλάδος αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η WindEurope αναμένει να τεθούν σε λειτουργία περίπου 350 MW πλωτών αιολικών πάρκων έως το 2021 και επιπλέον 4-5 GW έως το 2030.
Από τεχνικής απόψεως, η δυναμική της Ευρώπης φθάνει τα 4.000 GW, τόνισε ο Andrew Canning της WindEurope.
Με την τεχνολογία Windfloat θα λειτουργούν τρία ακόμη πλωτά αιολικά πάρκα, που βρίσκονται επί του παρόντος υπό κατασκευή.
Ένα έργο 25 MW στην Πορτογαλία που πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2019, ένα έργο 50 MW στη Σκωτία το 2020 και ένα τελευταίο στο Golfe du Lion της Γαλλίας, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021.

 www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου