Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Συνάντηση γνωριμίας με τους ζώντες ποιητές και πεζογράφους της Κρήτης


 Εταιρεία Κρητικών Σπουδών- Ίδρυμα Καψωμένου                                                                                           Πύργος Αλικιανού, 28-29 Σεπτεμβρίου 2019

  Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών Ίδρυμα Καψωμένου, εγκαινιάζει εφέτος, με τη  συνεργασία και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης  ̶ Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ένα νέο ετήσιο θεσμό με τίτλο «Συνάντηση γνωριμίας με τους σύγχρονους ποιητές και πεζογράφους της Κρήτης». Η ιδέα του θεσμού γεννήθηκε στη διάρκεια του Δέκατου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου (Χανιά, Οκτώβριος 2010), όταν η Οργανωτική Επιτροπή, με τη συνεργασία των κατά νομούς Ενώσεων Φιλολόγων, επιχείρησε μια πρώτη καταγραφή της λογοτεχνικής παραγωγής των Κρητικών συγγραφέων μέσα στον 20όν αιώνα. Από την εργασία αυτή, σε συνδυασμό με τις σχετικές επιστημονικές ανακοινώσεις των Συνέδρων του Τρίτου Τμήματος (Νεοελληνική περίοδος) προέκυψε ένα (τεκμηριωμένο) συμπέρασμα: ο εικοστός αιώνας σημαδεύεται από μια μεγάλη ακμή των Κρητικών Γραμμάτων, ιδιαίτερα της ποίησης και της πεζογραφίας. Έκτοτε παραμένει σε εκκρεμότητα το αίτημα να συγκεντρωθεί και να καταγραφεί συστηματικά η σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή της Κρήτης, που στην παρούσα ιστορική φάση της υποβάθμισης του πνευματικού πολιτισμού, χρειάζεται τη διαμεσολάβηση συγκροτημένων πρωτοβουλιών, για να φτάσει στο μεγάλο κοινό, να ενθαρρυνθεί και να καταξιωθεί.

Αυτό το στόχο φιλοδοξεί να υπηρετήσει ο ετήσιος θεσμός που εγκαινιάζομε: συνάντηση γνωριμίας του κοινού με τους σύγχρονους ποιητές και πεζογράφους της Κρήτης. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους δημιουργούς που ενδιαφέρονται να αυτοσυστηθούν και να  παρουσιάσουν το έργο τους ενώπιον του κοινού, να δηλώσουν συμμετοχή ως το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019, στην ταχυδρομική ή την ηλεκτρονική διεύθυνση του Ιδρύματος:

                                     Εταιρεία Κρητικών Σπουδών- Ίδρυμα Καψωμένου

                                         Πύργος Αλικιανού, Τ.Κ. 73005

                              Τηλ. 28210 78831, E-mail: ekapsome@yaoo.gr  

 

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα Τελετών της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, στον Πύργο  Αλικιανού, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2019, από τις 10.30 το πρωί έως τις 21.30 το βράδυ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους 30΄ λεπτά, για να παρουσιάσουν το έργο τους και να διαβάσουν αποσπάσματα της επιλογής τους, και 15΄ για συζήτηση με το κοινό. Το δικαίωμα συμμετοχής περιλαμβάνει εγγραφή 20 ευρώ και κατάθεση μιας έντυπης συλλογής ποιητικών ή πεζών κειμένων, προκειμένου να δημιουργηθεί ειδικό Τμήμα στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος για τους μελλοντικούς ερευνητές.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου